Amandelen gezond: 6 redenen om ze vaker te eten!

Dat amandelen gezond zijn, dat weten de meeste mensen wel. Niet voor niets is deze noot immers favoriet bij allerlei voedingsgoeroes en gezondheidsmagazines! Toch blijkt uit onderzoeken dat veel mensen nog steeds relatief weinig noten eten. Het handje per dag dat door het Voedingscentrum aangeraden wordt, komt er maar zelden van. Zonde, want er zijn genoeg redenen om het wel te doen! In het artikel van vandaag geven we je zes uitstekende redenen om wat vaker amandelen te eten. Goede kans dat je hierna overtuigd bent om er ook dagelijks een portie van te nemen.

1. Amandelen bevatten antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die oxidatie tegengaan, een proces waarbij je lichaamscellen beschadigd raken. Daarmee helpen ze onder andere om diverse aandoeningen tegen te gaan. Ook beschadigingen door bijvoorbeeld zonlicht, luchtvervuiling en andere externe factoren worden door deze stoffen gerepareerd. Let op: in amandelen zitten de krachtigste antioxidanten in het bruine velletje rondom de noten. Je kunt daarom beter voor deze variant gaan voor de blanke, gepelde amandelen.

2. Amandelen zijn rijk aan magnesium

Met een handje amandelen krijg je direct 20% van je magnesium-ADH binnen. Niet slecht, voor een essentieel mineraal als dit! Magnesium vervult diverse functies in het lichaam. Zo stimuleert het onder andere een goede werking van je stofwisseling en helpt het bij de opbouw van lichaamseiwit, botten en het samentrekken van de spieren. Ben je constant futloos en vermoeid? Dan kan het zo zijn dat je een magnesium tekort hebt. Een handje amandelen per dag zal dan zeker goed doen!

3. Amandelen verlagen je slechte cholesterol

Nog een reden waarom amandelen gezond zijn: ze verlagen je cholesterol. Een handje per dag zorgt dat je LDL-cholesterol – de ‘slechte’ variant – minder wordt. Het goede cholesterol, HDL, blijft daarentegen stabiel. Dat maakt amandelen de perfecte snack voor wie zich druk maakt om de gezondheid van zijn hart.

4. Amandelen zitten vol vitamine E

Een kleine hand amandelen bevat maar liefst 30% van je dagelijkse behoefte aan vitamine E. Deze vitamine is niet alleen een sterke antioxidant, hij speelt ook verder een belangrijke rol in het lichaam. Zo heb je vitamine E nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, en voor het onderhoud van spierweefsel. Ten slotte kan ook je weerstand niet zonder deze vitamine.

5. Amandelen leveren gezonde vetten

Vitamine E is een vitamine die alleen in vet opgelost kan worden. Gelukkig leveren amandelen ook meteen de gezonde vetten waarmee je lichaam dat optimaal kan doen! Deze vetten zorgen er bovendien voor dat de noten lang vullen en veel energie leveren. Omwille van de calorieën kun je er beter geen kilo per dag van eten – maar een handje kan zeker geen kwaad.

6. Amandelen zijn vezelrijk

De zesde reden dat amandelen gezond zijn, is dat ze veel vezels bevatten. Vezels zijn om verschillende reden heel belangrijk: zo houden ze bijvoorbeeld je darmen in goede conditie. Ook suggereren bronnen dat ze de kans op verschillende soorten van kanker verkleinen. Ten slotte zorgen vezels natuurlijk voor een verzadigd gevoel, wat bij het afvallen van pas kan komen!

Hoe eet je amandelen?

Goed, als amandelen gezond zijn, wil je er natuurlijk regelmatig iets van eten. Een handje rauwe noten kan een heerlijke snack zijn, maar goede kans dat je het op een zeker moment wel zat wordt… Gelukkig zijn er meerdere manieren om ze in je menu te verwerken! Je kunt bijvoorbeeld ook heerlijke notenpasta van amandelen maken, die je vervolgens als dip kunt gebruiken. Ook amandelmeel is een aanrader, zeker voor koolhydraatarme baksels. Zo zit je dus zeker niet iedere dag aan datzelfde handje noten vast!

Wil jij gezond eten zonder uren in de keuken te staan?
Bekijk de FitChef boeken dan eens!

Vond je dit een interessant artikel? Of heb je een vraag, opmerking of suggestie?

Laat hieronder even een reactie achter. Dat vinden wij leuk! 🙂
We proberen altijd dezelfde dag nog te reageren!

Laat een reactie achter:

 

Klik hier om een reactie achter te laten 0 reacties