Goede kans dat je er al eens van gehoord hebt, want het is met recht een nieuwe gezondheidshype te noemen: bulletproof koffie. Dit ontbijtdrankje werd populair gemaakt door Dave Asprey, een gezondheidsexpert die het tegenkwam toen hij in de Himalaya aan het bergbeklimmen was. De koffie is echter niet alleen bedoeld voor bergbeklimmers.
Ook in een Westers eetpatroon kan het volgens Asprey zorgen voor onder andere een langdurige prestatieboost en een snellere vetverbranding. Wat is er precies waar van die claims? Is bulletproof koffie inderdaad een wondermiddel, of is het vooral de volgende overgewaardeerde hype in voedingsland?
Kwalitatieve ingrediënten
Laten we bij het begin beginnen: wat is bulletproof koffie precies? Het korte antwoord is ‘koffie met boter’, maar daarmee doen we Aspreys uitgebreide voorschriften tekort. Gewone oploskoffie met een klont margarine mag immers niet zomaar bulletproof koffie genoemd worden. De koffie moet een sterk aroma hebben en zo min mogelijk gifstoffen bevatten; Asprey verkoopt zelf een soort die zo min mogelijk mycotoxines bevat.
Daarnaast moet de boter biologische en ongezouten grasboter zijn. Het laatste ingrediënt is biologische kokosolie. In de blender worden deze drie ingrediënten tot een schuimig drankje gemengd – een ontbijt waar enorme gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven.
Voordelen van bulletproof koffie
Wat doet bulletproof koffie dan precies voor je? Allereerst is er natuurlijk cafeïne, misschien wel het belangrijkste bestanddeel van het drankje. Het zorgt ervoor dat je beter presteert, versnelt de stofwisseling en voorkomt dat je je moe en slapjes gaat voelen. Grasboter bevat antioxidanten en vitamine K, en met het goede cholesterol dat erin zit is het ook nog eens goed voort hart en bloedvaten.
Kokosolie, ten slotte, wordt wel de gezondste olie op aarde genoemd: het wordt direct als energiebron gebruikt en niet zo snel als vet opgeslagen. De vetten zorgen er daarnaast voor dat de cafeïne uit de koffie langzamer wordt opgenomen, waardoor de energiekick van bulletproof koffie extra lang aan blijft houden.
Verzadigde vetten
Een veelgehoord bezwaar tegen recepten als bulletproof koffie is dat er te veel verzadigd vet in zou zitten – een voedingsstof die door officiële instanties nog steeds als ongezond opzij wordt gezet. In dit geval lopen overheden echter flink achter op het wetenschappelijke onderzoek: er is al keer op keer aangetoond dat er geen enkel verband bestaat tussen verzadigd vet en het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Sterker nog, volkeren als de Inuït kennen een verrassend laag percentage patiënten met deze ziektes, terwijl het voedingspatroon toch voor een heel groot deel uit vetten bestaat. De boter is dus geen reden om bulletproof koffie te laten staan.
Nadelen van bulletbroof koffie
Zijn er dan helemaal geen risico’s aan dit drankje verbonden? Dat is nu ook niet meteen gezegd. Eén probleem is dat de ingrediënten in relatief grote hoeveelheden je lichaam binnen komen. Grasboter is prima – maar twee flinke eetlepels voor je ontbijt is wel meteen een flinke hoeveelheid calorieën.
Een tweede mogelijk nadeel is dat het weinig essentiële voedingsstoffen bevat: eiwitten, vezels en vitaminen zijn nergens te bekennen. Wanneer je bulletproof koffie drinkt betekent dit dat je dit op andere momenten van de dag moet aanvullen, als je wilt afvallen is het belangrijk dat je rekening houd met de calorieën die je al binnen hebt gekregen via de bulletproof koffie.
Conclusie
Kunnen we bulletproof koffie dus het nieuwste wondermiddel noemen? Ja en nee. Het lijdt geen twijfel dat het drankje je concentratie waanzinnig verhoogt – cafeïne blijft cafeïne – en als prestatieboost is er dan ook weinig op aan te merken. Toch is het wel verstandig om voorzichtig te blijven met je inname. Begin met kleine hoeveelheden als je het echt wilt proberen en kijk hoe dat gaat. Let er ook op dat je nog steeds voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Blijf gematigd, dan profiteer je uiteindelijk het meest.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!