Japans eten heeft een gezond imago: veel mensen denken meteen aan rauwe vis, verse groente en rijst. Gezonde vetten en veel vitaminen en eiwitten dus. Toch sluit een avondje all you can eat sushi misschien niet altijd even goed aan op jouw fitnessdoelen. In dit artikel lees je hoe het nou zit: is Japans eten gezond of valt dat tegen?
Is Japans eten gezond?
Japanners eten uiteraard niet iedere dag sushi. Toch is sushi het eerste waar we aan denken als het gaat over Japans eten, wellicht gevolgd door ramen of andere noedelgerechten. Zonde eigenlijk, want de Japanse keuken heeft nog veel meer te bieden! Zijn al die verschillende soorten Japans eten gezond, of valt dat tegen?
Traditionele Japanse maaltijden
Een traditionele Japanse maaltijd bestaat uit rijst en misosoep, met bijgerechten van seizoensgroenten en vlees, vis of tofu. Rijst is zelfs zo nauw verbonden met Japans eten dat het Japanse woord voor rijst (gohan) niet alleen ‘rijst’ betekent, maar ook ‘maaltijd.’
Hoe gezond zo’n traditionele maaltijd is, hangt af van de rijst die je kiest en van de bijgerechten. Zilvervliesrijst of meergranenrijst zijn de gezondste opties. Witte rijstsoorten zoals pandanrijst, instant rijst en kleefrijst zijn minder gezond, want daar zitten minder vezels in.
De bijgerechten kunnen van alles zijn. Wanneer je gezond wilt eten, kun je het best voor veel groenten kiezen. Ook zeewier is een heel gezonde optie. Neem daarbij wat slanke eiwitten, zoals tofu of gevogelte, of kies voor de gezonde vetten van vis. Zo is Japans eten inderdaad heel gezond!
Japanse noedels
Als je Japanse noedels wil eten, kies dan niet voor instantnoedels. Deze bevatten ontzettend veel zout en hooguit sporen van groente. Nuttige voedingsstoffen haal je er dus nauwelijks uit. Zelfgemaakte noedelsoep kan dan wel weer erg lekker zijn, en bovendien gezond!
Ramennoedels zijn er in allerlei soorten. Udon is bijvoorbeeld een dikkere noedelsoort, gemaakt van tarwemeel. Soba is dunner en is gemaakt van boekweit, of in sommige gevallen van een combinatie van boekweit en tarwemeel. Kijk eens rustig in de supermarkt rond wat het aanbod is, of ga naar een toko voor echte traditionele noedels.
Maak de soep vervolgens met verse groenten en eiwitten, en je hebt een prima gezonde maaltijd te pakken! Je kunt je soep bovendien op smaak brengen met een scheutje sojasaus, Japanse rijstwijn of sesamolie. Een beetje zout is namelijk echt geen probleem, als je het maar redelijk houdt.
Is sushi gezond?
Het bekendste Japanse eten is natuurlijk sushi. Maar hoe gezond is dat dan? Sushi bestaat traditioneel uit witte rijst, met een topping van rauwe vis, vlees en/of groente. Op zich geen ongezonde ingrediënten dus. Toch betekent dat niet dat je met een avondje sushi ook altijd verantwoord bezig bent.
Ten eerste bestaan er ook genoeg soorten sushi met minder gezonde bestanddelen. Denk bijvoorbeeld aan varianten met mayonaise of met kaas, waarmee je veel verzadigde vetten binnenkrijgt.
Ten tweede bevat sushi doorgaans relatief veel rijst en relatief weinig andere ingrediënten. Op je bord zou het eruit zien als een enorme schep witte rijst en wat kleine hoopjes groenten en eiwitten… Het is daarom wel verstandig om er ook wat gezonde gerechtjes bij te eten, zoals zeewiersalade of groenten.
All you can eat
Vooral all-you-can-eatrestaurants vormen een risico als je gezond sushi wil eten. Je eet namelijk al gauw meer dan wellicht verstandig is. Bijvoorbeeld omdat je het maximale uit je avond wil halen, omdat je ongemerkt veel eet met alle kleine gerechtjes, omdat je zo veel mogelijk wil proberen, of gewoon omdat het zo lekker is. Het is dan echter al gauw gedaan met de gezondheidsvoordelen; niets is gezond als je er te veel van eet.
Gezonde sushi
Wil je Japans eten gezond houden? Dan is het sowieso verstandig om zo veel mogelijk traditionele sushi te kiezen. Kies dus voor vullingen met groente, vis of ei. ‘Moderne’ sushi met allerlei andere ingrediënten wordt er eigenlijk nooit gezonder op.
Bijgerechten
Let als je gezond wil eten ook op wat je als bijgerechtjes bestelt: vaak zijn deze minder gezond dan een beetje rijst met een stukje vis of groente. Denk bijvoorbeeld aan ebi (gefrituurde garnalen) of gyoza (dumplings, ook vaak gefrituurd). Ook de sojasaus waar je de sushi in dipt, is minder gezond misschien dan je denkt. Dit bestaat namelijk uit ontzettend veel zout en suiker!
Japans eten voor vegetariërs
En hoe zit het als je vegetarisch wilt eten? Op het eerste gezicht lijkt de Japanse keuken niet zo geschikt voor vegetariërs, vanwege de grote rol die vis speelt. Japan is immers een eiland, dus de traditionele keuken maakt vooral gebruik van wat er gevangen kan worden.
Toch is vegetarisch Japans eten niet alleen heel goed mogelijk, maar ook heel lekker en gezond! Tofu wordt bijvoorbeeld heel veel gebruikt in Japanse gerechten. Het is een veelzijdige eiwitbron die neutraal smaakt en die je daardoor iedere smaak kunt geven die je wil. Wel is het van belang dat je het goed marineert, anders smaakt het wellicht té neutraal.
Een andere optie voor vegetarisch Japans eten die steeds populairder wordt, is zeewier. Er worden allerlei soorten zeewier gebruikt voor verschillende soorten gerechten. In Nederland is zeewier echter nog niet heel erg aangeslagen als vleesvervanger. Wil je hiermee koken, dan kun je waarschijnlijk het beste langs een Aziatische toko in de buurt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Patrick zegt:
Mij lijkt sushi eten meer als een "gezonder" alternatief dan "gewoon" uit eten gaan, waarbij je anders grote hamburgers met friet / hele pizza's / lading spareribs met gebakken aardappels / kapsalon etc.
Maar dat je snel te veel eet dat is zeker waar. Gewoon niet te vaak uit eten gaan toch ;)
Lotte (beheerder) zegt:
Ha Patrick, het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf welke sushi je neemt! Als je vooral veel mayonaise en gefrituurde ingrediënten kiest is het niet gezond, terwijl traditionelere ingrediënten als vis en groente een stuk beter voor je zijn. Maar inderdaad, een beetje matiging is altijd verstandig :-)