
Gember: sommige mensen zijn er dol op, anderen hebben er juist een hartgrondige hekel aan. Met de uitgesproken smaak van dit knolletje is dat geen wonder. Het wordt vooral veel gebruikt in Aziatische gerechten, maar ook in andere recepten zie je het steeds meer terug. Zo kan gember ook heel lekker pittig accent geven in bijvoorbeeld zoete gerechten.
Maar hoe gezond is het nu eigenlijk precies? Is het inderdaad medicinaal te gebruiken, zoals je mensen veel hoort zeggen? Met andere woorden: waar is gember goed voor? Die vraag proberen we vandaag te beantwoorden. Hieronder geven we zes belangrijke gezondheidsvoordelen die gember met zich meebrengt.
Wat is gember precies?
Eerst nog even de basis: gember is een wortelknol, van de gemberplant om precies te zijn. De plant is familie van bijvoorbeeld kurkuma en kardemom – nog twee van die scherp smakende specerijen. In Nederland kun je gember vooral als verse knolletjes kopen. Ook vind je het gemalen in een potje, het wordt dan ook wel djahé genoemd.
Een derde manier om gember te kopen is als siroop. Helaas is daar heel veel suiker aan toegevoegd en is de gember er grotendeels uit verdwenen. Al met al raden we je aan om zo veel mogelijk voor de optie van verse gember te gaan. Je kunt daar nog de meeste kanten mee op!
Waar is gember goed voor?
Maar waar is gember goed voor? De volgende zes punten, bijvoorbeeld:
1. Vitamines en mineralen
Om te beginnen is gember simpelweg ontzettend rijk aan vitamines en mineralen. Zo bevat het vitamine B1, B2 en B6. Die zijn alle drie om te beginnen essentieel voor de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast houden ze je energievoorziening op gang, bijvoorbeeld door te helpen met de koolhydraatverbranding. Gember bevat ook vitamine C, dat onder andere de weerstand verbetert.
Daarnaast is het rijk aan verschillende mineralen. Denk aan kalium en natrium, die samen essentieel zijn voor een gezonde bloeddruk. Of magnesium, dat – net als natrium, overigens – de overdracht van zenuwprikkels mogelijk maakt. Ten slotte bevat gember ook nog ijzer, calcium en zink. Enorm gezond dus, met een breed palet aan voedingsstoffen!
2. Chronische ontstekingen
Gember bevat een stofje dat gingerol heet. Dit is onder andere de bron van die typerende scherpe smaak. Gingerol doet echter meer dan alleen het versterken van de gembersmaak! Zo gaat het als sterke antioxidant bijvoorbeeld chronische ontstekingen tegen. Dat is een probleem waar veel mensen zonder het te weten last van hebben, en dat voor allerlei vage klachten kan zorgen.
Maar ook andere ontstekingen worden door gingerol aangepakt, zoals bijvoorbeeld die in je gewrichten. Dat kan op de lange termijn nare kwalen voorkomen, zoals artritis en andere gewrichtsproblemen.
3. Pijnstiller
Gember helpt niet alleen tegen artritis omdat het ontstekingen tegengaat. Ook in het algemeen lijkt het als pijnstiller te werken, voor allerlei uiteenlopende krachten. Zo is gember een echte uitkomst voor veel vrouwen die last hebben van zware menstruatieklachten. Een paar koppen gemberthee per dag kunnen de pijn al sterk verminderen.
Het effect wordt zelfs nog sterkers als de gember de hele maand door in wordt genomen. En voor sporters ook goed om te weten: hetzelfde lijkt voor spierpijn te gelden. Eet dus vooral wat meer gember rondom zware wedstrijden of trainingen. Goede kans dat je daarna een stuk minder last hebt van ledematen die het bij iedere beweging uit lijken te schreeuwen!
4. Misselijkheid en verteringsproblemen
Gingerol, dat we eerder al noemden, gaat niet alleen ontstekingen tegen. Het helpt ook sterk tegen misselijkheid. Ook hierbij kan die gemberthee dus een uitkomst vormen. Voor sommige mensen is dat zelfs niet eens nodig: alleen de geur van gember kan soms al helpen om de maag tot bedaren te brengen. Ideaal als je je niet helemaal lekker voelt, maar toch echt iets wilt eten.
Ook op de lange termijn is gember goed voor verteringsproblemen. Het stimuleert namelijk de aanmaak van verschillende enzymen in de alvleesklier. Die zorgen er weer voor dat eten sneller van de maag naar de darmen doorstroomt. Een opgeblazen gevoel blijft daardoor minder lang hangen!
5. Insulinegevoeligheid
En gember stimuleert de vertering ook nog op een andere manier. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het de insulinegevoeligheid van je lichaam stimuleert. Met andere woorden: je lichaam hoeft minder insuline af te geven om alle koolhydraten op te kunnen nemen. En met dezelfde hoeveelheid insuline wordt glucose uit je bloed effectiever door je spieren geabsorbeerd.
Je bloedspiegel blijft, als een resultaat daarvan, al met al stabieler. Vooral diabetici kunnen hier bijvoorbeeld sterk bij gebaat zijn! Ook als je af wilt vallen is een gelijkmatige bloedsuikerspiegel echter bijzonder prettig. Het voorkomt bijvoorbeeld enorme eetbuien op ongelegen momenten.
6. Mogelijk anti-kanker
Het onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er is een kans dat gember ook bepaalde soorten kanker tegengaat. Gingerol is ook hier weer de werkzame stof. Het lijkt erop dat het in staat is om de groei van losgeslagen cellen te blokkeren en de kanker dus in de kiem te smoren. Vooral bij darmkanker is er in voorlopig onderzoek resultaat te zien.
Ook borstkanker, alvleesklierkanker en eierstokkanker geven hoopvolle resultaten. Natuurlijk kunnen we nog lang niet zeggen dat gember inderdaad een belangrijke factor is, maar wie weet! En bovendien: een paar koppen gemberthee hebben geen nare bijwerkingen. Baat het niet, dan schaadt het dus zeker ook niet.
Gemberthee maken
Onze belangrijkste vraag – waar is gember goed voor? – hebben we nu wel afdoende behandeld. Dan blijft er voor veel mensen een vraag over: hoe eet je die gember dan precies? Rauw is het immers niet de lekkerste traktatie. Gelukkig is er een oplossing die we hierboven ook al een paar keer genoemd hebben: gemberthee.
Je hoeft alleen wat stukjes gember even te laten koken in wat water. Lepeltje honing erbij en klaar ben je! Ook limoen en wat groene thee passen er uitstekend bij. Vanaf ongeveer vier kopjes per dag profiteer je optimaal van alle voordelen die gember te bieden heeft!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
En vergeet de positieve efeecten voor uw gonaden niet hè mensen. Ronduit "affengeil" spul dat gember. En het houdt je adem fris tijdens het sexhebben.
Ik maak zelf Gemberjam lekker voor op het brood is dat ook effectief er zitten natuurlijk wel suiker en fruitpectine in om het te binden en de smaak te bepalen
Hoi Hennie, dat klinkt heerlijk! Een beetje suiker op zijn tijd is natuurlijk geen probleem, zolang je het maar bewust en met mate eet :-)
Zelf eten wij iedere dag een gemberknol van ong. 3 centimeter gemengd met 2 sinaasappels, 2 bananen en een handvol gemengd zwart fruit, in de blender en dat is een heerlijke smoothie voor 2 personen
Kun je in plaats van verse gember ook kant en klare zakjes gemberthee drinken?
Heeft dat het ,t zelfde efect als verse gemberthee?
Hoi Gertie, dat is een beetje afhankelijk van het merk. Sommige theeën bevatten niet echt veel echte gember, andere juist wel. Met een goed merk is het waarschijnlijk een prima keuze :-)