Kefir is een probiotisch drankje met allerlei gezondheidsvoordelen. Je kan het kopen in de meeste bio-winkels, maar het is ook leuk om zelf te maken. Ontdek hoe je zelf aan de slag kan gaan!
Wat is Kefir?
Kefir is het broertje of zusje van het bekendere kombucha. Maar misschien ken je ze beide nog niet. Kefir is een probiotische drank. Dat betekent dat het veel gezonde levende bacteriën bevat die goed zijn voor je darmflora.
Net als kombucha, kan je ook kefir zelf maken. Er bestaan twee soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Waterkefir smaakt een beetje naar zure limonade. En melkkefir lijkt erg op drinkyoghurt met prik. Probeer ze beide eens en ontdek zelf je favoriet.
Is kefir gezond?
Ja, zoals reeds vermeld is het erg goed voor je darmflora. En een gezonde darmflora vormt een sterke basis voor jouw gezondheid.
Daarnaast bevat kefir nog allerlei mineralen en vitaminen zoals magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Deze laatste is een soort regelaar voor calcium. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium op de juiste plaats in je lichaam terechtkomt, en het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.
Enkele gezondheidsvoordelen van kefir:
- Bevordert de stoelgang
- Helpt tegen stress
- Zorgt voor sterke botten
- Helpt bij afvallen
- Kan de groei van kankercellen tegengaan
- Vermindert de aanwezige lactose in melk (bij melkkefir)
Zelf kefir maken
Zelf kefir maken is niet moeilijk, maar je hebt wel een starterscultuur nodig. Dit is een kleine hoeveelheid van deze specifieke bacteriën die zich dan vervolgens kunnen vermenigvuldigen. Dit “hoopje bacteriën” vormt zich tot korrels. Vandaar dat men spreekt over kefirkorrels. Deze kan je verkrijgen via groepen op sociale media of gezonde kennissen. Zodra je die hebt gevonden, kan je aan de slag.
Wat heb je nodig voor waterkefir?
Hoe maak je waterkefir?
- Doe de starthoeveelheid levende waterkefirkorrels (50 gram) in een glazen weckpot.
- Giet er vervolgens 0,5 liter water bij.
- Voeg er ongeveer 20 gram kristalsuiker of biologische suiker aan toe samen met de 2 dadels en eventueel wat citroen voor de smaak.
- Roer het geheel kort door en sluit de weckpot goed af.
- Plaats de weckpot vervolgens 48 uur op een lichte plek, op kamertemperatuur (rond de 20 graden).
- Open de pot en haal eerst met een plastic of houten lepel de vruchten en de citroenschijfjes er uit.
- Giet de inhoud van de weckpot voorzichtig door een plastic bolzeef tot er alleen nog maar waterkefirkorrels in de zeef te zien zijn.
- Doe de kefir in een fles en zet deze even in de koelkast alvorens te drinken. Doe de fles niet te vol, want er kan flinke druk op komen.
- Smakelijk!
Opgelet. De waterkefirkorrels zullen groeien en in gewicht toenemen. Voor je volgende batch kan je ze daarom best afwegen. Heb je erg veel korrels? Dan kan je er misschien iemand anders blij mee maken.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
En hoe zit het met melk kefir?
Pieter de Wit zegt:
Melkkefir wordt gemaakt met melkkefirkorrels, die zien er uit als kleine bloemkoolroosjes. Het fermentatiesproces is eenvoudiger dan bij waterkefir omdat je enkel volle melk nodig hebt, en geen suiker of gedroogd fruit. Gebruik per gram melkkefirkorrels 10 ml volle melk. En zet daarna 24-48 uur op een donkere plek op kamertemperatuur. Daarna enkel nog zeven en klaar!