De meeste mensen weten wel dat vitamine C goed is voor je weerstand. Niet voor niets kun je beter extra fruit eten als je een verkoudheid of griepje op voelt komen. Maar hoewel deze functie van vitamine C het bekendste is, is het zeker niet de enige!
In deze blog gaan we daarom wat dieper op deze stof in. Want waar is vitamine C goed voor? Waar haal je het uit? En kun je ook te weinig of juist te veel van deze vitamine binnenkrijgen? Je leest het hieronder!
Waar is vitamine C goed voor?
Om te beginnen, waar is vitamine C goed voor? In totaal draagt ascorbinezuur, zoals de stof officieel heet, bij aan honderden lichamelijke processen. Die kunnen we helaas niet allemaal bespreken… We noemen de vijf belangrijkste hieronder!
1. Immuunsysteem
Om te beginnen is er dus dat immuunsysteem. Vitamine C zorgt dat je lichaam zich beter kan verweren tegen bedreigingen in de vorm van bacteriën en schimmels. Een sinaasappel (of portie broccoli…) per dag kan dus inderdaad helpen tegen griep en een algehele lage weerstand.
2. Antioxidant
Vitamine C beschermt je lichaam ook dankzij zijn sterke antioxiderende werking. In ieder lichaam wordt schade aangebracht door vrije radicalen, afkomstig uit bijvoorbeeld vervuild voedsel, cosmetica, of gewoon vervuilde buitenlucht. Dankzij antioxidanten als vitamine C kan die schade weer hersteld worden.
3. Groei en genezing
Ook de aanmaak van nieuwe cellen loopt niet goed zonder vitamine C. Bij een tekort kun je daardoor bijvoorbeeld last krijgen van trage wondgenezing. Ook helpt voldoende inname je om spierpijn na een stevige training te verminderen: je herstelt daardoor namelijk sneller!
4. Opname van ijzer
Vitamine C is ook een hulpstof bij talloze lichamelijke processen. Zo is het essentieel bij de opname van het mineraal ijzer. Het kan om die reden verstandig zijn om altijd groente of fruit bij een bron van ijzer te eten. Denk aan broccoli bij je vlees, of een sinaasappel bij je boterham met appelstroop.
5. Collageen
Ten slotte is vitamine C een onmisbare stof bij de aanmaak van collageen. Dat is de stof die onder andere je huid soepel en elastisch houdt. Bij een vitamine C-tekort kun je ook last krijgen van haaruitval en andere gerelateerde problemen.
Waar zit vitamine C in?
Een belangrijke stof voor je algehele lichamelijke welzijn, met andere woorden! Maar waar haal je die vitamine C dan precies uit? In het algemeen geldt dat fruit en groente vaak goede bronnen zijn. De meeste vitamine C-rijke producten, met hoeveelheden per 100 gram, zijn:
- Rode paprika (180 mg)
- Kiwi (90 mg)
- Broccoli (gekookt 75 mg)
- Aardbeien (60 mg)
- Sinaasappel (50 mg)
- Boerenkool en andere bladgroenten (30-40 mg)
Te weinig vitamine C
Zeker als je weinig verse fruit en groente eet, is er een risico dat je niet aan de aanbevolen 75 mg per dag komt. Gelukkig komen ernstige tekorten in Nederland maar heel weinig voor. Wel hangen veel mensen net rond dat minimum: een beetje meer is wel beter om je weerstand op peil te houden.
Een tekort aan vitamine C leidt tot een slechtere weerstand, trage wondgenezing en veel blauwe plekken. Ook spierpijn, gewrichtspijn en lichamelijke vermoeidheid kan tot de symptomen behoren. Bij een extreem tekort kun je tandvleesbloedingen, tanduitval en inwendige bloedingen krijgen.
Te veel vitamine C
Een officiële bovengrens voor je vitamine C-inname is er niet. Je kunt dus flink veel fruit en groente eten zonder in de problemen te komen. Wel kan excessief gebruik van supplementen soms voor problemen zorgen. E
en overschot aan vitamine C leidt in sommige gevallen tot misselijkheid, brandend maagzuur en diarree. Ook krijg je er hoofdpijn van en kan je er de opname van een ander mineraal, koper, juist mee verslechteren.
Vitamine C-supplementen?
Is het dan een slecht idee om vitamine C-supplementen te nemen? Als je het bij normale doses houdt is er niet per se iets mis mee, maar als je een beetje fatsoenlijk eet, heb je het niet nodig. Met een halve paprika of 100 gram broccoli heb je je ADH namelijk gewoon al binnen.
Bij bepaalde aandoeningen of een verstoorde spijsvertering kan een supplement soms wel iets toevoegen. In dat geval is het – zoals altijd – wel belangrijk om even de dosering goed te bekijken. Op die manier voorkom je dat te veel vitamine C voor problemen zorgt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!