De vakantie komt er weer aan! En dat betekent dat een groot deel van Nederland de komende maanden wel een paar nachten in een hotel door zal brengen. En wat is het absolute hoogtepunt van een overnachting waarbij alles voor je geregeld wordt? Precies: het ontbijtbuffet. Er is weinig lekkerder dan zo’n overdaad aan heerlijk eten.
Probleem is dan wel dat veel mensen even vergeten om het ook een beetje gezond te houden. Voor een ochtendje kan dat natuurlijk best, maar als je drie weken all-inclusive zit? Wedden dat je dan bij thuiskomst weer balend op de weegschaal staat… Gelukkig geven wij je vandaag tien tips voor een gezond ontbijtbuffet!
Gezond ontbijtbuffet in hotel
Het is namelijk absoluut niet onmogelijk om in een hotel gezond te eten. Sterker nog: vaak is er zo veel keus dat het knap zou zijn als er niets gezonds tussen zou zitten. Het probleem is met zo’n uitgebreid ontbijtbuffet alleen wel dat je de gezonde opties er nog even uit moet vissen…
Onderstaande tien tips helpen je om iedere ochtend weer de verstandigste keuzes te maken. Zo voorkom je dat je na je vakantie weer maanden bezig bent om al die extra opgedane kilo’s weg te werken!
1. Kies de juiste broodjes
Voor veel mensen is brood toch echt nog steeds de basis van het ontbijt. Zorg daar dus zeker dat je verstandig kiest! Ga niet voor luxe witte broodjes: die bevatten namelijk veel snelle koolhydraten. Bovendien zijn ze zo groot dat je er vaak ongemerkt te veel van eet.
En ook croissants, chocoladebroodjes en soortelijke producten zijn natuurlijk geen goede keuze, onder andere dankzij alle toegevoegde suikers en (trans)vetten. De beste optie is meestal gewoon een goede bruine boterham. Ook crackers en andere volkoren broodjes zijn prima.
2. Wel slank broodbeleg…
En wat doe je dan op die broodjes? Laten we met de verantwoorde keuzes beginnen. Magere vleeswaren zijn bijvoorbeeld een prima idee: denk dan bijvoorbeeld aan kip, kalkoen, rosbief, ham en andere soortgelijke producten.
Ook kaas kan best, hoewel het daarvan verstandig is om niet al te veel te eten. Door het hoge vetgehalte loopt de calorieën teller namelijk snel op. Neem ook liever geen boter, ook hierdoor tikken de calorieën snel aan.
3. … maar liever niet te bewerkt
Er zijn echter ook een paar producten waar je beter niet aan kunt beginnen. Sterk bewerkte vleeswaren, bijvoorbeeld. Dat zijn producten zoals salami. Ook heel vet gebakken vlees is niet zo’n goede keuze: in Engeland hebben worstjes en spek vaak dat probleem.
Dan zijn er nog de suikerige, sterk bewerkte zoetigheden. De meeste jam is suiker met een vleugje fruit: gewoon laten staan. Van chocopasta, hagelslag en andere soortgelijke producten mag het duidelijk zijn dat ze niet heel gezond zijn.
4. Een ei hoort erbij
Nog niet zo tevreden met je opties op brood? Eieren zijn ook een goede keuze. Het ontbijtbuffet heeft meestal gekookte eieren. Ook zijn er soms omeletjes en gebakken eieren: let er wel op dat die niet al te vet gebakken zijn. Het fijne van ei is dat het veel eiwitten levert, en dus lekker vult. En dat allemaal zonder dat het belachelijk veel calorieën met zich mee brengt. Tik er dus rustig eentje open!
5. Zuivel? Geen smaakje!
Een andere goede manier om aan meer eiwitten te komen, is door voor zuivel te kiezen. Veel ontbijtbuffetten hebben kwark of yoghurt staan. Beide opties zijn uitstekend: in verband met de calorieën kun je waar mogelijk vaak het best voor de magere variant gaan.
Let er wel op dat je niet voor zuivel met een smaakje gaat. Dat betekent vaak namelijk vooral onnodig veel toegevoegde suikers, onder de noemer van ‘fruit’. Niet de beste manier om de boel slank te houden.
6. Let op met ontbijtgranen
Wat eet je dan wel bij die yoghurt, als suikerige siroop geen optie is? Bijna altijd zijn er ontbijtgranen beschikbaar. Kies je daarvoor, dan kun je het beste voor gewone, 'saaie' muesli gaan. Die bevat vaak de minste suiker en de meeste vezels.
Knapperige muesli is in een badje van suikers gedoopt om die lekkere bite te krijgen. Ook cornflakes bevatten weinig substantiële voedingsmiddelen, afgezien van wederom veel snelle suikers.
7. Vers fruit mag altijd
Niet zo’n fan van muesli? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een beetje vers fruit door je yoghurt gooien. En ook los kun je met een appel of banaan eigenlijk niet fout zitten. Fruit is de ideale zoete toevoeging aan je ontbijt, willen we maar zeggen. Het bevat wel suikers, maar dankzij de vele vezels loop je weinig kans op bloedsuikerpieken. Bovendien zit vers fruit natuurlijk gewoon boordevol vitamines en mineralen.
8. Liever geen vruchtensap
Waar je dat fruit dan wel weer over mag slaan, is bij het tafeltje met drinken. Vruchtensap lijkt misschien gezond, maar is vooral water met suiker. Je krijgt er vooral makkelijk veel calorieën mee binnen! Ga liever gewoon voor een glas water, een kop thee of een mok koffie (uiteraard zonder suiker). Het is natuurlijk wel van belang dat je ook op vakantie goed gehydrateerd blijft.
9. Eet langzaam
Heb je zo al met al een gezond ontbijtje bij elkaar gezocht? Uitstekend, dan is de volgende stap om dat heel rustig op te eten. Zo voorkom je dat je binnen tien minuten alweer voor een tweede ronde aan het buffet staat. Juist die overdaad aan voedsel kan er namelijk voor zorgen dat je veel meer eet dan je normaal gesproken zou doen. En dat is weer de oorzaak van veel van die vakantiekilo’s.
10. Wees niet te streng
Een laatste tip: het moet natuurlijk wel vakantie blijven. Dat is geen reden om alle remmen los te gooien, maar wel een reden om een beetje relaxed te blijven.
Hebben ze bij het ontbijtbuffet goddelijke pannenkoekjes liggen? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en neem er gewoon eentje (liever niet meteen vier, natuurlijk). Zo voorkom je dat je uiteindelijk de hele dag aan voedsel zit te denken en alsnog meer eet. Alles met mate, dan kom je die vakantie sowieso prima door!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!