Je hebt het vast al eens ervaren. Je wilt een beslissing nemen, maar je buikgevoel is het niet eens met je rationele gedachten. Hoewel je alle argumenten hebt overwogen en het logisch zou zijn om te kiezen voor optie A, houdt je buikgevoel je tegen en wil het je doen kiezen voor optie B. Dit buikgevoel is je intuïtie. Waar komt dit gevoel vandaan? Is het beter om naar je intuïtie te luisteren of naar je verstand? Ontdek hoe je dit onderbuikgevoel kan versterken en hoe je er verstandig naar kan luisteren.
Wat is intuïtie?
De term komt van het Latijnse woord ‘intueor’, wat staat voor beschouwen, staren of aandachtig kijken. Intuïtie is een manier van waarnemen. We zijn in onze samenleving vooral vertrouwd met het waarnemen en analyseren van onze omgeving via onze hersenen. We proberen alles te verklaren met logica en wetenschappelijk onderbouwde argumenten.
Maar je kan ook waarnemen met je hart en je gevoel. Vroeger werd dit gezien als zweverig. Je intuïtie is echter net heel waardevol en ook veel CEO’s van grote bedrijven of top-investeerders vertrouwen vaak op hun buikgevoel. Het is namelijk een directe waarneming van de waarheid zonder de filter van de logica.
Intuïtieve ingevingen manifesteren zich op verschillende manieren. We spreken meestal van het buikgevoel, maar ook beelden in je hoofd of dromen kunnen er onderdeel van zijn. Dit gevoel gaat ook vaak gepaard met sterkere sensaties zoals dingen sterker zien, horen of ruiken.
Waar komt intuïtie vandaan?
Volgens de meeste psychologen ontstaat intuïtie door eerder opgedane ervaringen. Hoe meer ervaring je ergens in hebt, hoe meer buikgevoel je zal ervaren.
Een voorbeeld: Een CEO van een groot bedrijf moet een grote beslissing nemen. Hij kan echter met zijn bewuste gedachten niet verklaren waarom hij optie A kiest. Het bewuste brein is immers erg beperkt. Maar zijn onderbewuste brein houdt rekening met duizenden ervaringen die hij heeft opgedaan de laatste jaren die niet samen te vatten zijn in slechts enkele argumenten van het bewuste brein. Daarom communiceert het onderbewuste brein met je lichaam en het geeft je een bepaald gevoel.
Deze verbinding tussen onze hersenen en de onderbuik werd al beschreven in 1917 door
psychiater en neuroloog Constantin von Economo. Hij ontdekte een netwerk van lange neuronen die van ons brein tot in het darmkanaal reiken.
We spreken niet voor niets van ons “second brain”. Bovendien blijkt er in onze darmen zelfs tot 9 keer meer serotonine te zitten dan in ons hoofd. Serotonine is een neurotransmitter en bekend als het gelukshormoon. Onze darmen hebben dus duidelijk een grotere rol dan enkel voedsel verteren.
5 tips om je intuïtie te versterken
Iedereen heeft een buikgevoel. Maar bij veel mensen is het verdrongen en we zijn vergeten hoe we dit buikgevoel kunnen oproepen en hoe we ernaar kunnen luisteren. In onze maatschappij moet alles immers wetenschappelijk verklaarbaar zijn en tellen voornamelijk logische rationele argumenten.
Gelukkig komt hier stilaan verandering in, omdat het buikgevoel nu ook wetenschappelijk verklaard is, waardoor beide werelden eindelijk kunnen samensmelten. Ontdek onze tips om meer naar je buikgevoel te kunnen luisteren
1. Gebruik een intuïtiedagboek
Alles begint bij bewustzijn. Schrijf dagelijks op welk buikgevoel je hebt ervaren, hoe je hebt beslist en wat de uitkomst was. Langzaamaan zal je je buikgevoel beter leren herkennen. En zodra je ontdekt dat je buikgevoel vaak de juiste beslissing naar voren schuift zal je hier meer op durven en kunnen vertrouwen.
2. Bevorder je zelfkennis
Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je kan omgaan met je intuïtie. Je ontdekt immers wie je bent en wat je leuk vindt en wat niet. Zo kan kan je met je rationele gedachten je buikgevoel ondersteunen. Als je van jezelf weet dat je van sport houdt en je buikgevoel bijvoorbeeld aangeeft dat je een sportieve vakantie moet kiezen in plaats van een luie vakantie die je vrienden voorstellen, dan kan je dit buikgevoel bevestigen met je opgedane zelfkennis.
Zelfkennis doe je op door een dagboek bij te houden of te praten met vrienden en kennissen of zelfs een psycholoog of lifecoach.
3. Neem afstand van het probleem en ontspan
Een van de belangrijkste principes om op je buikgevoel te leren vertrouwen is afstand nemen van het probleem. In het heetst van de strijd zal je verschillende argumenten tegen elkaar opzetten, maar door de bomen het bos niet meer zien.
Wanneer je een probleem even los durft laten zal je onderbewustzijn aan het werk gaan. Terwijl je slaapt, tuiniert, mediteert, wandelt of je favoriete hobby beoefent ben je ontspannen en zal je onderbewustzijn het probleem voor jou oplossen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Na een goede nachtrust of een ontspannende wandeling zal vaak duidelijk worden wat de juiste oplossing is voor jouw probleem.
4. Voed je onbewustzijn
We kunnen ons onderbewustzijn natuurlijk een handje helpen en het stimuleren. Dat doen we door creatieve activiteiten te kiezen in plaats van rationele taken uit te voeren. Enkele voorbeelden zijn: lezen, muziek beluisteren, schilderen, knutselen, tekenen of een collage maken. Maak bijvoorbeeld eens een vision board. Dat is een creatieve manier om jezelf beter te leren kennen. Je hoeft trouwens niet per se iets fysieks te doen. Je kan ook wandelen of mediteren en tegelijk dromen en fantaseren.
5. Durf alleen te zijn
We worden de hele dag beïnvloed door anderen, door je partner, je vrienden of je collega’s. Dat is soms heel goed, we kunnen veel van elkaar leren. Maar als naar je persoonlijke buikgevoel wil luisteren is het beter om alleen te zijn. Zo wordt je niet afgeleid, wordt het gevoel sterker en heb je meer kracht en moed om er naar te handelen.
Wat zijn de voordelen van het luisteren naar je buikgevoel?
Waarom zouden we eigenlijk naar ons buikgevoel luisteren in plaats van enkel op onze logica ter vertrouwen? Het volgen van je eigen gevoel heeft 2 belangrijke voordelen:
- Het helpt je betere en juistere keuzes te maken. Ons onderbewustzijn houdt rekening met duizenden factoren die we niet allemaal in ons bewuste brein kunnen analyseren. Het is een soort supercomputer.
- Je voelt je beter in je vel! Je onderbewustzijn doet je de keuze maken die het beste aansluit bij wie jij werkelijk bent. Dit is bijvoorbeeld erg handig bij een carrièrekeuze. Het leert je niet te kiezen voor het geld of de faam, maar voor waar jij gelukkig van wordt.
Moet je dan altijd enkel naar je gevoel luisteren?
Neen, zeker niet. Je buikgevoel kan je ook “foute” keuzes laten maken. Stel dat je bijvoorbeeld een promotie wordt gegund, maar je buikgevoel houdt je tegen, wat betekent dit dan? Het kan zijn dat dit een goed signaal is omdat de extra verantwoordelijkheid en stress niet aansluit bij jouw levensstijl en voorkeuren. Maar het kan ook zijn dat je de functie wel wil, maar dat je buikgevoel je tegenhoudt door angstgevoelens. Dat is niet productief.
Daarom is het belangrijk om je intuïtie te leren interpreteren. Het intuïtiedagboek en het opdoen van zelfkennis zullen hierbij helpen. Je buikgevoel is dus geen heilige graal, maar een extra hulpmiddel om samen met je verstand jou de juiste weg te wijzen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
PollekevanDelft zegt:
= Precies exact weergegeven (helaas niet altijd geluisterd naar onderbuikgevoelens maar die zijn exact uitgekomen Ik doe nu mijn voordeel hiermede