Het streven naar geluk is een universeel verlangen. Om dat ultieme geluk te bereiken moet je wel hard werken. De meeste mensen werken zich helemaal stuk om genoeg geld te verdienen om dan uiteindelijk op zoek te kunnen gaan naar hun geluk. Je hoort hen vaak zeggen: “Als ik x euro zou verdienen zou ik zo gelukkig zijn.” Of “als ik x kilo vet kwijt zou raken zou ik pas gelukkig zijn.” Maar dit blijkt steeds een illusie te zijn, een soort valstrik van je brein dat alsmaar meer wilt. Door je gevoel van dankbaarheid te vergroten verander je je mindset en vergroot je je geluksgevoel, zonder dat je er echt iets voor hoeft te doen.
Wat is dankbaarheid?
Dankbaarheid is een positief gevoel dat je hebt wanneer je tevreden bent met iets wat je hebt of hebt bereikt. Soms komt dit gevoel spontaan op wanneer iemand jou hulp heeft aangeboden of wanneer het geluk je even toelacht.
Maar vaak zijn we zo verwikkeld in stress en de eeuwige strijd naar geluk in de toekomst, dat we niet meer in staat zijn om dankbaarheid te tonen in het nu. Gelukkig is dankbaarheid voelen een vaardigheid die je kan leren. Door regelmatig dit gevoel op te roepen wordt dit alsmaar sterker en verhoog je welzijn.
Wat zijn de 5 voordelen van je dankbaarheid uitspreken?
Wat gebeurt er juist met je brein en je mindset als je een gevoel van dankbaarheid traint? Ontdek 5 redenen waarom dankbaarheid niet zomaar een feel-good rush geeft, maar hoe het je brein echt programmeert voor een gelukkig leven.
1. Focus op wat je al hebt
Dankbaarheid leert je focussen op wat je al hebt. Je de hele dag zorgen maken over alles wat je nog niet hebt en nog zou willen bereiken is vrijwel zinloos. Vooral in het tijdperk van social media is de vergelijkingsdrang er groot.
Dat wil niet zeggen dat je geen doelen meer mag stellen. Maar om gelukkig te zijn is het belangrijk om eerst tevreden te zijn met wat je al wel hebt. Indien je daarna nog vanuit een positieve expressie extra zaken wil bereiken is dat natuurlijk helemaal prima. Maar het mag geen voorwaarde zijn voor je geluk.
2. Leven in overvloed
Indien je focust op wat je wel hebt, zal je mindset shiften van schaarsheid naar overvloed. Hoe gek is het dat we in Nederland bij de rijkste mensen ter wereld horen, en toch vinden we allemaal dat we niet genoeg hebben. Het gevoel van schaarste levert stress, en maakt ons egoïstisch. We denken dat we niet genoeg hebben om te delen en doen er alles aan om ons hebben en houden te beschermen.
Indien je echter een bewustzijn hebt van overvloed verlaat je je beperkte denken en waan je jezelf de koning te rijk. Hierdoor ben je ook meer in staat om je eigendom, kennis en wijsheid te delen met anderen. En de kunst van het delen en geven levert minstens een even krachtig en voldaan gevoel op dan het gevoel van dankbaarheid.
3. Leven in het nu
“De kracht van het nu” is de meeste mensen niet ontgaan. Het boek van Eckhart Tolles kende een wereldwijd succes, maar wie is er ook daadwerkelijk in staat om in het nu te leven?
Als je dankbaar bent voor wat je hebt kom je automatisch meer in het nu terecht. Je maakt stilletjes aan komaf met de als-dan mentaliteit. Uitspraken zoals “Als ik in de toekomst…, dan ga ik gelukkig zijn” zijn meestal een valstrik van je brein dat alsmaar meer wil. Leer dankbaar zijn voor wat je vandaag al hebt, hier en nu.
4. Instant geluksgevoel
Studies tonen aan dat wanneer je gedurende 30 dagen je dankbaarheid oefent, je je geluksgevoel met 25% kan vermeerderen. Je komt als het ware in een positieve mindset terecht en je maakt meteen meer gelukshormonen aan.
5. Leer genieten van de kleine dingen
In het begin zal je merken dat je moeite hebt met zaken te vinden waar je dankbaar voor bent. Misschien had je wel een slechte dag op je werk en zie je alleen maar donkere wolken. Door toch regelmatig je dankbaarheid te oefenen zul je steeds makkelijker zaken zien die het leven de moeite waar maken: iemand die je voorliet in het verkeer, de glimlach van een verkoper, de zon die schijnt, je hond die kwispelt met zijn staart,…
5 tips om je dankbaarheid te oefenen
Hopelijk ben je ondertussen al overtuigd van de positieve gevolgen van dankbaarheid. Maar hoe begin je er nu aan?
- Dankbaarheidsdagboek: De makkelijkste manier is om een dagboekje bij te houden en elke dag 3-5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
- Mediteer: Meditatie is ook uitstekend om je dankbaarheid te uiten. Het brengt je hersenen in een ultieme staat van zijn en maakt het aanleggen van nieuwe “neurale netwerken” een stuk makkelijker.
- Focus op kleine en grote dingen: Alles wat in je opkomt en je dankbaar voor bent is prima. Maar nog beter is het om ervoor te zorgen dat je zowel dankbaar bent voor grote veranderingen in je leven als voor de allerkleinste dagdagelijkse dingen des levens.
- Doe het met gevoel: Je dankbaarheid even snel opschrijven of uitspreken heeft geen effect als je het niet met volle overgave doet. Neem de tijd, doe eerst even een ademhalingsoefening of zet wat meditatiemuziek op.
- Wees consistent: Hoe krachtig dankbaarheid ook is, verwacht nu niet dat je met eenmaal 5 minuten de gelukkigste man of vrouw ter wereld wordt. Elke dag consistent 10 minuutjes vrijmaken in de ochtend of avond zal je uiteindelijk na een aantal weken echt transformeren tot een meer tevreden en dankbaar persoon.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!