“Couples who stay together, get fat together”. Samen oud worden is samen dik worden – wie kent het cliché niet? Lang werd het schouderophalend opzij gezet als de zoveelste ongefundeerde mythe. De laatste tijd hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat een relatie je ook écht dikker kan maken.
Sterker nog: het overgrote deel van de vrouwen komt aan wanneer ze een vaste partner aan de haak geslagen heeft. Maar waar komt die algemene toename in gewicht nou eigenlijk precies vandaan? En misschien nog wel belangrijker, hoe voorkom je dat ook bij jou de weegschaal omhoog schiet? Dat alles bespreken we vandaag in deze blog!
Twee onderzoeken
Er zijn twee onderzoeken die laten zien dat een relatie slecht is voor je taille. De eerste werd uitgevoerd door een Britse organisatie, LighterLife, die advies geeft over je dieet. Daar werden duizend Britse vrouwen geïnterviewd over hun relaties en hun gewicht.
Een Amerikaanse bureau, NCBI, pakte het nog een stuk grondiger en langduriger aan. 169 pas getrouwde stellen werden vier jaar lang gevolgd. Niet alleen hun gewicht werd bijgehouden, ook hun gezondheid en hun geluk werden in het onderzoek meegenomen. Hoewel de aanpak dus net even iets verschilde, waren de resultaten van beide onderzoeken verrassend vergelijkbaar!
Een relatie maakt dikker
Uit beide rapporten blijkt dat een relatie inderdaad dikker maakt. En niet zo’n beetje ook! In het Britse onderzoek bleken maar liefst 90% van de ondervraagde vrouwen aan te komen in het begin van een relatie. Bij driekwart van hen was de toename zelfs meer dan zeven kilo, en bij ongeveer 10% meer dan dertien kilo.
Ook uit het Amerikaanse onderzoek komt een soortgelijk resultaat. Hier gaat het om getrouwde stellen, die natuurlijk al langer samen zijn. Toch komen ook hier de koppels in vier jaar nog zo’n 5 tot 8 kilo meer aan dan vrijgezellen. Een interessante nuance is bovendien dat gelukkige relaties voor aanmerkelijk meer gewichtstoename zorgen!
Grootste dikmaakfactor!
Misschien zien deze cijfers er nog niet heel erg indrukwekkend uit, maar als je ze naast andere gegevens legt, zijn ze dat zeker wel. Wat blijkt namelijk? Een nieuwe relatie is de grootste dikmaker die in je sociale leven voor kan komen! Zelfs een zwangerschap zorgt voor minder toename in je gewicht. En ook werkloosheid – een flinke dikmaker – heeft niet zo veel gevolgen.
Overigens komt die gewichtstoename ook bij mannen voor aan het begin van een relatie. Het gaat daar echter om een kleiner percentage mannen dat er last van heeft. Bovendien is de schommeling in gewicht vaak een stuk minder hevig!
Waarom die gewichtstoename?
Waarom maakt een relatie je nu dikker? Daar worden een aantal verschillende redenen voor genoemd:
- Veel vrouwen maken zich simpelweg minder druk om hun figuur nu ze een partner hebben. Dat geldt niet voor iedereen: als je voor je eigen plezier naar de sportschool ging, blijf je dat waarschijnlijk wel doen. Maar wilde je dat strakke lichaam alleen om iemand aan de haak te kunnen slaan? Grote kans dat je dan minder gaat sporten in een relatie.
- Ruim de helft van de vrouwen zegt meer te eten als er ook een man aan tafel zit! Je schept immers net zo veel op als je partner. Helaas hebben mannen vaak zo’n 500 calorieën meer nodig per dag – dus als je dat als vrouw ook opeens begint te eten…
- In een relatie ga je vaker uit eten. Eten in restaurants is vaak minder gezond, en wordt bovendien in grotere porties geserveerd. Ook thuis eet je in een relatie overigens meer, want veel mensen gaan lekkerder koken als er ook nog iemand anders mee eet.
- Gezellig op de bank een zak chips eten is de laatste grote boosdoener. Als je maar vaak genoeg een paar glaasjes wijn voor de tv drinkt, gaat dat na verloop van tijd echt behoorlijk aantikken!
Wat doe je eraan?
En dan natuurlijk de belangrijke vraag: hoe voorkom je dat je gewicht omhoog schiet als je een relatie krijgt? Want het is natuurlijk goed nieuws dat je kennelijk gelukkig bent als je zwaarder wordt, maar om nou te zeggen dat je graag aankomt… De meeste vrouwen zullen toch balen wanneer ze plotseling niet meer in hun broeken passen.
- De belangrijkste tip is hier: wees je bewust van het gevaar! Veel van de gedragsveranderingen in een relatie komen onbewust tot stand. Let er nog eens goed op hoe vaak je nu eigenlijk ’s avonds op de bank zit in plaats van te gaan sporten.
- Lekker koken is natuurlijk altijd leuk, maar probeer het ook gezond te houden. Er is genoeg heerlijks te vinden dat geen bedreiging voor je figuur vormt!
- Portiegroottes zijn belangrijk. Wil je toch graag je bord vol scheppen, kies dan voor meer groenten. Op die manier krijg je minder extra calorieën binnen, en wél een flinke dosis vitamines.
Relatie kan ook slanker maken!
En gelukkig is er goed nieuws: het ligt helemaal niet vast dat je aankomt van een relatie. Als je het goed aanpakt, kan het je namelijk ook helpen om af te vallen! Ben jij bijvoorbeeld iemand die snel geneigd is om uit stress of verveling te gaan eten? Met een beetje geluk is dat een stuk minder nu je iemand hebt om je tijd mee te besteden.
Daarnaast kan je partner je natuurlijk ook gewoon steunen wanneer je gewicht probeert te verliezen. Het is een stuk makkelijker om elkaar gemotiveerd houden om naar de sportschool te gaan, of om gezond te eten!
Net weer vrijgezel?
Interessant aan het dikmakende effect van relaties is ook dat het twee kanten op werkt. Mensen komen niet alleen aan in de eerste maanden van hun relatie: ze vallen ook weer af zodra het uit gaat. Dat kan immers een echte wake-up call zijn dat je goed met jezelf aan de slag moet.
Kortom, ben je net weer vrijgezel? Goede kans dat je ‘automatisch’ gezondere keuzes gaat maken. En als je nou écht verstandig bent, hou je die keuzes natuurlijk ook vol zodra je weer een nieuwe relatie gevonden hebt…
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!