Een paar jaar terug was het wereldwijd in het nieuws: de Amerikaanse John Cisna was maar liefst 17 kilo afgevallen terwijl hij elke dag McDonalds at. Het verhaal wekte algemeen ongeloof, en niet voor niets. Iedereen die af wil vallen, krijgt immers eindeloos te horen dat je vooral gezond moet eten. En nu deed deze man het met junkfood en snacks?
En inderdaad: het ís mogelijk om met McDonalds af te vallen. Maar is het ook aan te raden? We bekijken in de blog van vandaag wat je precies nodig hebt om gewicht kwijt te raken, en wat je daarbij aan friet, hamburgers en milkshakes hebt.
Hoe val je af?
Laten we met de basis beginnen. Onder welke omstandigheden kun je nu precies vet verliezen? In tegenstelling tot wat veel diëten je proberen wijs te maken, heeft het weinig te maken met hoeveel koolhydraten, vetten of mysterieuze poedertjes je eet. Het enige dat uitmaakt is het aantal calorieën dat je eet en het aantal calorieën dat je verbruikt.
Ligt je verbruik hoger dan je consumptie, dan verbrandt je lichaam vet om het tekort aan te vullen. Je valt dan af. Eet je daarentegen meer calorieën dan je nodig hebt, dan zal je lichaam het overschot aan energie als extra vet opslaan. Het maakt bij dat hele proces dus niet uit of die calorieën uit friet of uit broccoli komen!
Voeding maakt verschil!
Toch maakt het uit wat je eet wanneer je af probeert te vallen. Je wilt immers zorgen dat je een calorietekort creëert zonder honger te krijgen. Zo is het makkelijker om dat dieet ook daadwerkelijk vol te houden. Nu vullen niet alle voedingsmiddelen even goed, wat vooral te maken heeft met de vezels die ze bevatten.
Groente zit bijvoorbeeld boordevol vezels, maar bevat weinig calorieën. Je krijgt dus veel verzadiging tegenover weinig energie. Omgekeerd geldt dat suiker geen vezels bevat, maar wel calorieën levert. Daar eet je dus makkelijk veel te veel van. Al met al geldt om deze reden dat je beter natuurlijke, onbewerkte producten kunt eten. Die vullen doorgaans een stuk beter.
Denk aan je macro’s
Een tweede punt is dat je macronutriënten zo goed mogelijk in evenwicht moeten blijven: koolhydraten, vetten en eiwitten. Je hebt van eiwitten en vetten een minimale hoeveelheid nodig. Bij eiwitten is dat omdat ze je lichaamsweefsel repareren en in stand houden. Ook gaat je lichaam spierweefsel afbreken als je er te weinig van binnenkrijgt.
Vetten heb je onder andere nodig voor de opname van veel essentiële voedingsstoffen. Je kúnt dus wel afvallen door alleen maar koolhydraten te eten, maar dat wordt toch snel behoorlijk ongezond. Je lichaam zal bovendien sterk naar extra eten gaan hunkeren door de tekorten – met als gevolg dat eetbuien je calorietekort snel weer verstoren.
Micronutriënten
Naast je macro’s zijn ook je micronutriënten belangrijk om rekening mee te houden. Vitamines en mineralen zijn immers de stoffen die je lichaam echt nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ook hierbij geldt dat je van een tekort snel eetbuien krijgt. Bovendien is het gewoon goed ongezond wanneer je te weinig micronutriënten binnenkrijgt.
Hoe minder bewerkt je voeding is, hoe meer vitamines en mineralen er normaal gesproken in zitten. Dat betekent dat groenten en fruit, volkoren granen, vlees en vis, eieren, zuivel en noten allemaal prima keuzes zijn. Qourder Pounders, Chicken Nuggets, McFlurry's, maar ook kant-en-klare maaltijden, gebak, snacks en producten met ‘fruitsmaakjes’ zijn allemaal voorbeelden van eten waar eigenlijk weinig meer in zit.
Dus: afvallen met elke dag McDonalds?
Goed, waar brengt dat alles ons nu als we het over McDonalds hebben? Om te beginnen is natuurlijk niet ieder McDonaldsproduct even ongezond. Kies je voor de relatief betere voedingsmiddelen, dan kun je daar natuurlijk een calorietekort mee creëren door niet te veel te eten. Toch raden we dat niet aan.
McDonalds vult namelijk vrij slecht, en de kans is dus groot dat je veel tijd met honger rond zult lopen. Ook is het eten er vrij rijk aan vetten en suikers, waardoor je bijvoorbeeld een tekort aan eiwitten op kunt lopen. Ten slotte valt het er met de vitamines en mineralen vies tegen. Je kúnt dus wel afvallen, maar gezond of makkelijk is het zeker niet.
John Cisna en McDonalds
Hoe deed John Cisna het dan met zijn 17 kilo vetverlies? Hij zorgde dat - naast zijn dagelijkse portie McDonalds - dat de rest van zijn voedingspatroon op orde was. Zolang er een calorietekort is val je altijd af, punt! Wat kunnen we hier dus van leren? Dat je prima af en toe kunt genieten van je favoriete maaltijden zonder je meteen schuldig te voelen.
Betekent dit dat we adviseren om dagelijks McDonalds te eten? Absoluut niet, je krijgt er gewoon te veel zout en te weinig micronutriënten mee binnen. Maar af en toe zondigen? Absoluut geen probleem!
80-20 regel
Het is vaak het beste als je een 'dieet' helemaal niet als een dieet beschouwt. Een dieet impliceert namelijk dat het tijdelijk is, en dat je weer terug kunt naar je oude voedingspatroon zodra je op het gewenste gewicht bent. Het probleem? Dat oude voedingspatroon heeft je om te beginnen te zwaar gemaakt…
Je kunt beter voor een ‘dieet’ kiezen dat je nog je hele leven vol kunt houden. Dat betekent echt niet dat je altijd 100% gezond moet eten. In plaats daarvan kun je de 80-20 regel aanhouden. 80% van de maaltijden eet je netjes volgens het boekje; voor die andere 20% mag je doen wat je wilt. Dus ook een Big Mac op zijn tijd!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Lee zegt:
hoi, af en toe is altijd goed!
te veel is me teveel gevraagd!
veel groetjes doei
Lotte (beheerder) zegt:
Haha, zo is het Lee!
Nel van der Zon zegt:
Als je dan toch kiest voor af en toe MacDonalds of BurgerKing neem dan een burger zonder saus maar met en geniet er gewoon van Dat is zeker niet slecht
Mark zegt:
Dag Nel,
Ben ik helemaal met je eens.
Zolang het bij 'af en toe' blijft is er absoluut geen probleem!
Groet,
Mark