De meeste mensen zetten graag af en toe muziek op. Of het nu de radio in de auto is of onze favoriete cd tijdens een avondje op de bank; het is gewoon lekker om iets op de achtergrond te hebben. Maar wist je dat muziek luisteren niet alleen leuk is?
Diezelfde favoriete cd kan ook nog eens een heel positieve invloed op je gezondheid hebben! In onze blog van vandaag geven we je maar liefst zeven redenen waarom muziek zowel lichamelijk als geestelijk goed voor je is.
Muziek luisteren is gezond
Dat muziek je emotioneel kan raken, weten we natuurlijk al eeuwen. En dat het lekker is om af en toe even alle stress uit je lijf je dansen, is jou waarschijnlijk ook wel bekend… De laatste jaren tonen veel bronnen echter nog veel meer gezonde effecten van muziek aan!
En het beste nieuws is nog dat je er helemaal niets voor hoeft te doen – lekker luisteren is genoeg. We zetten hieronder zeven redenen op een rij die muziek luisteren zo ontzettend gezond maken.
1. Muziek is ontspannend
Je hebt waarschijnlijk zelf ook wel eens gemerkt dat het lekker is om na een stressvolle werkdag fijne muziek op te zetten. Maar dat geldt niet alleen op korte termijn! Mensen die dagelijks naar muziek luisteren, zijn gemiddeld genomen veel minder gestrest dan mensen die dat niet doen.
Dat blijkt ook uit lichamelijke gevolgen: de hoeveelheid cortisol in je lichaam neemt af als je naar muziek luistert. Dit stresshormoon zorgt niet alleen voor een stressgevoel; het stimuleert ook spierafbraak en vetopslag. Dat wordt dus allemaal ietsje minder minder dankzij ontspanning door muziek!
2. Betere nachtrust
De ontspannende werking van muziek kan er ook nog eens voor zorgen dat je veel beter slaapt. Voor veel mensen is muziek luisteren een standaard onderdeel van hun avondritueel. Zeker als je daarbij voor rustige nummers kiest, breng je je brein als het ware al in een slaapstand. En dat verbetert de kwaliteit van je nachtrust als geheel.
De voordelen daarvan zijn bijna te veel om op te noemen: een beter humeur, meer energie om te sporten, meer motivatie om gezond te eten… Bovendien verbetert een goede nachtrust je weerstand, krijg je minder eetbuien en ben je in het algemeen nog ontspannener.
3. Lagere bloeddruk
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het werkt, maar muziek lijkt je bloeddruk te kunnen verlagen. Onderzoekers uit Oxford suggeren dat ook het tempo van de muziek invloed kan hebben. Bepaalde ritmes die op het ritme van de hartslag lijken, zouden het hart kalmeren en daarmee ook de bloeddruk verlagen. Meer onderzoek is nodig om harde conclusies te trekken, baat het niet dan schaadt het ook zeker niet.
4. Betere sportieve resultaten
Muziek helpt je niet alleen beter te trainen doordat je er helderder je bed door uitstapt. Ook door tijdens je training muziek te luisteren, ga je beter presteren. Muziek geeft je meer energie, zeker als je voor nummers met een lekker tempo kiest.
Bovendien leidt het je af van de hevige inspanning, waardoor je minder snel stopt. Het gevolg? Een intensievere training, die op den duur voor snellere vooruitgang zorgt. Met alle voordelen van dien!
5. Meer endorfine en dopamine
Wanneer je muziek luistert is cortisol niet het enige hormoon dat beïnvloed wordt. Je gaat er ook meer endorfine door aanmaken. Dit hormoon is een soort natuurlijke pijnstiller. Nog zo’n fijn stofje dat in grotere hoeveelheden geproduceerd wordt bij het muziek luisteren: dopamine.
Dit is een neurotransmitter die voor een blij en positief gevoel zorgt. Zeker tijdens je favoriete nummers wordt het in flinke hoeveelheden aangemaakt. Interessant genoeg is dat dezelfde reactie die je brein vertoont bij lekker eten of seks. Het is ook hier niet helemaal duidelijk waarom je hersenen zo reageren op iets abstracts als fijne geluiden. Maar voor het gezonde effect maakt dat natuurlijk weinig uit!
6. Je brein blijft scherper
Ten slotte is muziek luisteren gezond omdat het je brein in goede conditie houdt. Zo blijft het geheugen van ouderen beter wanneer ze regelmatig naar muziek luisteren. Ook kinderen die veel met muziek in aanraking komen, presteren in geheugentestjes beter dan leeftijdsgenoten.
De reden hiervoor is vermoedelijk dat muziek onder andere de hippocampus stimuleert – het hersengebied dat zich bezighoudt met je langetermijngeheugen. Daarnaast koppelen veel mensen herinneringen aan muziek die ze op een bepaald moment horen!
En muziek maken?
Tot zo ver hebben we alleen besproken waarom muziek luisteren gezond is. Je kunt dat echter ook een stuk actiever aanpakken en zélf muziek gaan maken. Dat heeft alle bovengenoemde voordelen, en dan nog een stuk meer. Een belangrijk extra effect van muziek maken is dat je hersenhelften beter leren om met elkaar samen te werken.
Je hebt ze namelijk allebei nodig om bijvoorbeeld je gehoor, je motoriek en zelfs het lezen van je bladmuziek op elkaar af te stemmen. Bij kinderen met muziekles heeft dat zelfs een lichte stijging van het IQ tot gevolg. Ook volwassenen kunnen hun brein echter gezond houden door met muzieklessen te beginnen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!