Sta jij een uur na iedere maaltijd alweer voor de koelkast op zoek naar snacks? Denk je eigenlijk de hele dag door aan eten? Loop je regelmatig met een donderwolk boven je hoofd omdat je energie tekort komt? Kortom: heb jij eigenlijk altijd trek in eten? Dat kan een serieuze hindernis zijn in het dagelijks leven!
Je wilt immers ook gewoon een paar uur zonder voedsel in de buurt door kunnen brengen… In de blog van vandaag geven we een lijst van twaalf mogelijke oorzaken waarom jij altijd trek hebt. Hopelijk lukt het je om daarmee die overactieve maag wat tot bedaren te brengen!
Altijd trek? De oorzaken!
Misschien lijkt het een beetje onhandig om zo’n enorme lijst voorgeschoteld te krijgen. Het lastige is echter dat constante trek ontzettend veel oorzaken kan hebben. Het hangt helemaal van je persoonlijke omstandigheden af wat er bij jou van toepassing is. Je kunt deze twaalf punten daarom als een soort checklist gebruiken. Waar voldoe je al aan, en waar zou het bij jou wel eens mis kunnen gaan?
1. Je volgt een crashdieet
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar niet iedereen heeft het door als hij te weinig calorieën eet. Het kan daarom geen kwaad om dit voor de zekerheid nog eens te controleren. Bereken eerst hoe veel calorieën je ongeveer gebruikt (we leggen je hier uit hoe je dat doet).Hou vervolgens een tijdje bij wat je eet. Zit je meer dan ongeveer 10 tot 20 procent onder je energiebehoefte? Ga dan echt meer eten!
2. Je eet te veel snelle suikers
Eet je wel genoeg, maar heb je toch altijd trek? Misschien bestaat een groot deels van je menu uit snelle koolhydraten. Dat hoeven echt niet alleen zoete suikers te zijn! Ook bijvoorbeeld wit brood en witte pasta vallen in deze categorie. Snelle koolhydraten worden, zoals de naam al zegt, vrijwel direct door het lichaam opgenomen. Eet liever iets met meer vezels voor meer verzadiging.
3. Je eet te weinig eiwit
Eiwitten zijn essentieel voor een verzadigd gevoel. Ze worden langzaam verteerd en geven je een signaal dat je 'vol' zit. Hoe veel eiwit je precies moet eten, is een beetje afhankelijk van je doelen en activiteit. Als je niet sport, is ongeveer een gram per lichaamsgewicht goed. Ben je een fanatiek krachtsporter, dan heb je tot ongeveer tot twee keer zo veel nodig.
4. Je drinkt te weinig
Je lichaam geeft helaas niet altijd de duidelijkste signalen af. Een problematisch geval is bijvoorbeeld constante dehydratatie. Als je altijd wat te weinig drinkt, wordt dat door je lichaam nog wel eens met honger verward. En zo heb je altijd trek, terwijl je eigenlijk gewoon meer water nodig hebt! Drink minstens anderhalve tot twee liter water per dag. Sport je veel? Dan mag meer ook!
5. Je drinkt te veel
… en dan hebben we het niet over water, maar over alcohol. Er zijn verschillende redenen waarom alcohol een tamelijk slecht idee is als je af wilt vallen. Eén daarvan is dat je er gewoon meer honger van krijgt. Sluit jij iedere avond af met een drankje, of zit je eigenlijk altijd wel met een glaasje wijn bij het eten? Het kan een goed idee zijn om daar eens verandering in te brengen.
6. Je slaapt te weinig
Een slaaptekort doet de raarste dingen met je hormonen. Zo maak je na een slechte nacht minder leptine aan, het hormoon dat er normaal voor zorgt dat je je verzadigd voelt. Omgekeerd produceer je juist meer ghreline, waar je honger door krijgt. Het gevolg van die disbalans zal duidelijk zijn: je hebt de hele dag door trek! Zorg dat je dus iedere nacht ongeveer acht uur kwalitatieve slaap probeert te krijgen.
7. Je eet uit emotie
Wanneer je niet goed in je vel zit, is de verleiding groot om er een reep chocola bij te pakken. Dat kan voor een keertje niet zo veel kwaad, maar het wordt een probleem als je je vaak een beetje sip voelt! Niet alleen gaat je figuur erop achteruit, er is een goede kans dat emotie eten het probleem alleen nog maar versterkt. Probeer jezelf eraan te herinneren dat een rotbui geen excuus hoeft te zijn om een bak roomijs weg te werken!
8. Je hebt te veel stress
Nog zo’n emotioneel probleem: stress. Het kost ontzettend veel energie als je de hele dag druk bezig bent. En zelfs het idee dat je de hele dag druk bezig zou moeten zijn zorgt vaak al voor enorme eetbuien. Ruim hier en daar eens een paar uur in je agenda in waarin je simpelweg niets mag doen. Pak er een boekje bij, ga in bad liggen, maak een wandeling – de drukte komt daarna wel weer.
9. Je ziet te veel eten
Ben jij de hele dag door kooktijdschriften aan het bladeren? Komen er constant voedingsblogs over je Facebook timeline zetten? Kortom, word je haast gedwongen om alsmaar aan eten te denken? Dan is het niet verrassend dat je ook altijd trek hebt… Probeer een beetje te minderen met de verleidelijke voedselplaatjes, dat zal in dit geval waarschijnlijk al flink helpen!
10. Je eet te weinig maaltijden
Niet iedereen is gebaat bij het standaardmodel van drie maaltijden per dag. Als je snel vol zit, kost het je misschien moeite om genoeg te eten. Zo heb je halverwege de ochtend alweer trek in de lunch… Is dit het geval, zorg dan dat je altijd genoeg vullende tussendoortjes mee hebt. Of ga over op een schema waarin je meer kleinere maaltijden per dag eet!
11. Je eet onregelmatig
Wanneer je iedere dag weer op andere tijden eet, kan dat voor je lichaam tamelijk verwarrend zijn. Het is dan immers niet duidelijk wanneer je weer een volgende dosis energie kunt verwachten. Het gevolg is soms dat je gewoon maar de hele tijd behoefte aan eten hebt. Om dit soort constante trek tegen te gaan, is het de moeite waard om voor de hoofdmaaltijden in ieder geval vaste tijden te plannen.
12. Je eet te snel
Je hebt altijd zo’n twintig minuten nodig om je te realiseren dat je vol zit. Tot die tijd kun je bijna onafgebroken verder blijven eten! En ook na die twintig minuten kun je trek houden als je te snel gegeten hebt. Geniet van je eten en geef jezelf dus vooral genoeg tijd aan tafel!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Greet sandbrink zegt:
Hoi,
Als ik ttek krijg en door omstandigheden niet gelijk kan eten gaat het mis in mijn hoofd.
Ik kan gewoon niet meer denken.
Lijkt wel stress in mijn hersens.
Overbelasting van mijn hersens.
Dat is echt lastig.
Hebben meer mensen dir. Hoe komt t?
Loop hier al heel lanf mee.
Groetjes Greet
Anoniem zegt:
Discipline is het remedie, probeer een glas water te drinken als je trek krijgt om te eten. Door dit te doen wordt je honger uitgesteld. Succes.
Tanya zegt:
Bedankt voor de tips. Ik eet gezond, eiwitreik etc voldoe aan bijna alle punten. Ook al heb ik geen buikhonger mijn hoofd wil wel steeds eten. Wrs door stress of emotie. Wat kan ik daar tegen doen?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Tanya, Je weet het antwoord waarschijnlijk zelf wel. De beste oplossing is om de oorzaak van je stress en emotionele onrust op te zoeken. Dat is vaak een vervelend proces, maar tegelijk het meest waardevolle wat je kan doen in je zoektocht naar balans en geluk.
Mark zegt:
Hi Janou,
Bedankt voor je reactie.
Ik zou dit artikel ook even lezen over cardio op een lege maag:
https://drogespieren.nl/vetpercentage/vet-verbranden-cardio-lege-maag
Groetjes,
Mark
janou zegt:
Herkenbaar!
Ik eet gezond maar zit steeds in mijn koolhydraten ipv van vetten. Ik probeer nu 1 x per week een cardio op nuchtere maag en dit uitbouwen naar 3 x per week om meer in mijn vetverbranding te komen.