Een gebrek aan motivatie kan te maken met weinig wilskracht of discipline, maar ook met een tekort aan sturing. Als je niet weet wat je wil, dan is het heel moeilijk om je ergens volledig voor te motiveren. In dit blog gaan we je helpen ontdekken wat jij echt wil.
Het probleem van niet weten wat je wil
De zoekterm “ik weet niet wat ik wil” is verrassend populair in op het internet. Er zijn steeds meer mensen die niet weten wat ze echt willen in het leven. Iedereen denkt wel voldoende geld te willen, een goede gezondheid, en leuke mensen om zich heen. Maar als je dit eenmaal verworven hebt, lijkt dit vaak toch niet “het” te zijn.
Als je de verkeerde doelen nastreeft, dan steek je al je energie en tijd in iets wat je niet gelukkig maakt. Dit zorgt voor een overvloed aan burn-outs, depressies en relatiebreuken.
Weten wat je wil maakt je gelukkig!
Je verlangens zullen in de loop van je leven zeker een aantal keren veranderen. Wat jij wilde toen je een kind was, is vast niet meer hetzelfde als nu. Veranderen van mening is helemaal prima en hoort bij je persoonlijke ontwikkeling. Maar het is wel belangrijk dat je vandaag 100% staat, achter dat wat je nu aan het doen bent. Want als hetgeen je wilt en wat je doet op 1 lijn ligt, dan ben je een hele stap dichter bij je persoonlijke geluk.
7 tips om te ontdekken wat je wil
Laten we er nu maar induiken: hoe ontdek je wat je wilt?
1. Neem afstand van je dagelijkse leven
We draaien allemaal mee in de ‘ratrace’ en hierdoor is het moeilijk om je leven in perspectief te zien. Door afstand te nemen en te onthaasten kan je weer helder nadenken en echt tot jezelf komen. Dit kan je doen door je een dagje te isoleren en je af te sluiten van de buitenwereld. Idealiter doe je dit op een andere locatie. Ga ergens in de natuur 2 nachtjes slapen en neem pen en papier mee. Of ga er eens echt tussenuit en boek een rustige langere vakantie.
2. Neem pen en papier
Je kan uren lopen piekeren in het bos, of in je bed. Maar het is pas als je zaken begint op te schrijven dat ze vorm krijgen. Dus los van hoe je je probleem gaat aanpakken: zorg er altijd voor dat je dingen noteert en vormgeeft.
3. Stel jezelf de juiste vragen
Stel, je zit in het bos met pen en papier. Hoe begin je er dan aan? Stel jezelf enkele slimme vragen om vanuit meerdere invalshoeken inzicht te krijgen in wat je wil. Pen meteen neer wat er in je opkomt. Het is niet belangrijk dat je antwoord juist is. Het belangrijkste is dat je gedachten gaan stromen en je daardoor inzichten krijgt.
Enkele slimme vragen:
- Wat zou ik doen als ik de loterij zou winnen?
- Wat zou ik doen indien ik niet kon falen?
- Wat was mijn droom als kind?
- Wat staat er op mijn bucketlist?
- Hoe ziet mijn ideale dag er uit?
- Waar word ik blij van? Wat geeft me energie?
- Wat wil ik niet? Wat kost me energie?
- Wat zou ik doen indien ik niet te maken had met:
- een blessure
- onzekerheid
- gebrek aan bepaald diploma
- je vervelende baas of ex
- …
- Hoe ziet mijn droomleven er uit?
Deze laatste is de ultieme vraag die je best pas beantwoord na de andere vragen. Wat zou het perfecte leven zijn voor mij? Laat je niet beperken door “realisme”. Bedenk wat jouw mooiste leven zou zijn met alles er op en er aan. Het doet er niet toe of het “realistisch” is of niet.
4. Stel jezelf de vraag “waarom wil ik dit?”
Misschien heb je al een beetje ontdekt wat je wil, maar toch mist er iets. Je hebt ontdekt dat je fit wil zijn en een marathon wil lopen. Dat is goed, maar stel jezelf ook de vraag waarom. En stel jezelf die vraag meermaals.
- Waarom wil ik een marathon lopen?
- Omdat ik fit wil zijn.
- Waarom wil ik fit zijn?
- Omdat ik wil laten zien wat ik waard ben
- Waarom wil je laten zien wat je waard bent?
- Omdat ik goed genoeg wil zijn om te daten.
Wat blijkt, je wil eigenlijk een marathon lopen omdat je op zoek bent naar een partner. Wat doe je met deze informatie? Je mag nog steeds die marathon lopen, maar ga ook actief werken aan je zelfvertrouwen en begin te daten.
5. Maak een visionboard
Een visionboard is een goede start om te visualiseren wat je wil. Hier hebben we al een heel blog over geschreven. Het komt erop neer dat je een aantal tijdschriften en kranten bij de hand neemt en uitknipt wat je interesse opwekt. Deze knipsels breng je vervolgens samen op een groot karton. Als je nog niet weet wat je wil, kan dit je al in een bepaalde richting brengen. Als je wel weet wat je wil, is het een heel goede reminder en motivator.
6. Ga in gesprek
Het is belangrijk dat je wat tijd alleen doorbrengt. Maar de mening van anderen kan ook goud waard zijn. Zeker omdat zij jou vanop afstand kunnen bekijken. Dus ga eens in gesprek met je partner, familie en vrienden en vraag hoe zij over jou denken. Je kan ook professionele hulp inschakelen van een lifecoach of carrièrecoach.
7. Probeer iets
Je kan nadenken tot je erbij neervalt, maar op een gegeven moment ga je ook dingen moeten doen. Twijfel je aan iets? Probeer het dan gewoon. Valt het mee: super! Valt het tegen, ook goed. Dan weet je wat je niet wil.
Deze strategie is erg handig voor zaken die omkeerbaar zijn. Over een huwelijk of het krijgen van een kind denk je beter tweemaal na. Die zaken zijn lastiger omkeerbaar. Maar op zeker niveau, weet je het ook pas als je je in een bepaalde situatie bevindt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!