We leven in een maatschappij waarin bijna alles mogelijk is. Dat lijkt misschien een bron van enorme vrijheid, maar bij veel mensen is het tegenovergestelde het geval. Die enorme vloed aan mogelijkheden zorgt er ook voor dat we dag in, dag uit bezig zijn om keuzes te maken. En dat kan zo verlammend werken dat je uiteindelijk alleen maar verder klem komt te zitten.
Een duidelijk geval van keuzestress, met andere woorden. Maar wat doe je nu als je weer eens voor zo’n schijnbaar onoplosbare keuze komt te staan? Afwachten is geen bijster verstandige oplossing. In plaats daarvan helpen de volgende tips tegen keuzestress je misschien wel weer op weg!
Tips tegen keuzestress
1. Beperk de mogelijkheden
Meer opties lijkt intuïtief misschien altijd fijn, maar schijn bedriegt. In werkelijkheid word je namelijk alleen maar ontevredener van een groter aanbod. Uit onderzoek blijkt dat mensen die uit drie opties kiezen na afloop blijer zijn dan mensen die uit dertig opties kiezen. Je hebt dan immers niet zo sterk het gevoel dat je van alles gemist hebt!
Wat nu als je toch met een enorme rits aan mogelijkheden geconfronteerd wordt? Beperk de boel dan zelf verder. Een maaltijd kiezen in een restaurant? Bedenk eerst maar eens of je voor een salade of een vleesgerecht gaat. Zo breng je de opties al snel flink terug.
2. Zoek meer informatie
Soms slaag je er niet meteen in om de keuzelijst verder te beperken. Vaak komt dat omdat je niet voldoende informatie hebt over de precieze inhoud van die keuzes. De oplossing lijkt duidelijk: bedenk eerst wat precies je vragen zijn, en ga achter die antwoorden aan.
Probeer je een studie te kiezen? Een sport die bij je past? Een nieuwe baan, of zelfs zoiets simpels als een maaltijdplan voor de komende week? Research is het antwoord! Je zult zien: hoe meer je over dingen weet, hoe makkelijker het wordt om opties af te strepen.
3. Luister (vooral) naar jezelf
Wanneer je keuzes maakt, kan het heel makkelijk zijn om die van andere mensen af te laten hangen. Waar zal de rest van de wereld van onder de indruk zijn? Wat vindt je moeder dat je moet doen? Hoe weet je zeker dat niemand je raar of dom vindt? Maar de waarheid is heel simpel: je gaat nooit iedereen tevreden houden.
En als je dan toch moet kiezen, is het maar beter dat jij zelf in ieder geval blij bent met wat je doet. Natuurlijk kun je best naar een paar goede vrienden luisteren, als die je echt door en door kennen. Vaak biedt dat zelfs weer heel nieuwe perspectieven. Maar maak je verder vooral niet te druk om wat anderen denken!
4. Stel een deadline
Soms heb je gepraat en gedacht tot je een ons weegt, en weet je het nog steeds niet. Er zijn een paar opties over, en ze lijken allemaal wel ongeveer gelijkwaardig. Er zijn voordelen en nadelen, en een keuze maken gaat gewoon niet. Wat doe je dan? Stel een deadline! Op een bepaald moment is alles beter dan blijven twijfelen. Niets is zo naar als wekenlang niet weten waar je aan toe bent.
Wanneer je zo veel keuzestress hebt, maakt het waarschijnlijk toch niet veel verschil welke kant je uiteindelijk op gaat. Kortom: hak gewoon de knoop door, want vroeg of laat moet dat toch echt gebeuren.
Niets is definitief!
En wat nou als je uiteindelijk toch niet tevreden bent met wat je gekozen hebt? Troost je: in het algemeen is bijna geen enkele keuze echt definitief. Goed, misschien wordt je even op een zijspoor gezet, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Er leiden meer wegen naar Rome, en uiteindelijk kan die omweg je weer heel nieuwe en onverwachte voordelen opleveren.
Misschien ontmoet je mensen die je anders nooit gekend had, of doe je kennis op waardoor je helemaal van richting wilt veranderen. Bijna iedere vergissing levert uiteindelijk ook weer mooie dingen op. Concentreer je daarop – dan heb je altijd iets om tevreden over te zijn!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!