Wat zijn goede ei vervangers? Het gebeurt iedereen namelijk wel eens. Je wilt spontaan iets gaan maken. Maar dan blijkt dat je niet genoeg eieren hebt. Terwijl je je juist zo verheugde op een versgebakken lekkernij. Of je wilt minder eieren eten omdat je je daar lekkerder bij voelt. Gelukkig kun je eieren heel gemakkelijk door andere ingrediënten vervangen. Lees hier wat je kunt gebruiken als ei vervangers.
Waarom zit er ei in het recept?
In de meeste bakrecepten proef je het ei niet. Eieren hebben vaak een bepaalde functie die te maken heeft met:
- Binding
- Smaak
- Kleur
- Plakken
- Lucht
- Rijzen
Met al die verschillende functies is het dus ook niet zo gek dat we vaak ei gebruiken. Het is lastig om een ei vervanger te vinden die ook al deze functies heeft. Je kunt de verschillende ei vervangers daarom combineren voor een beter resultaat.
10 ei vervangers
Onderstaande ingrediënten kun je gebruiken als ei vervangers. Uiteraard zal de smaak of het resultaat niet precies hetzelfde zijn. Sommige alternatieven zijn niet geschikt voor elk recept, bijvoorbeeld als de smaak er totaal niet bij past.
Fruit
Je kunt 3 à 4 eetlepels appelmoes of een halve banaan gebruiken in zoete baksels. De banaan moet goed rijp zijn en de appelmoes het liefst ongezoet.
Appels en bananen bevatten een bindmiddel en daarom geschikt als ei vervangers. En je geeft gelijk een lekkere zoete smaak aan je gerecht waardoor je (bijna) geen extra suiker of zoetstof hoeft toe te voegen.
Op koekjes of bladerdeeg een mooie glans te geven, kun je een ei loskloppen en dat er overheen smeren. Hiervoor kun je ook jam gebruiken. Heb je gelijk een extra smaakje.
Zuivel
Alle soorten yoghurt en kwark zijn ei vervangers. Dus ook plantaardige yoghurt als je daar voorkeur voor hebt. In tegenstelling tot fruit heb je met yoghurt of kwark alsnog een bron van eiwitten.
Yoghurt maakt je gerecht lekker smeuïg. Een yoghurt met een smaakje kan je gerecht zelf extra smaak geven. Denk bijvoorbeeld aan vanillemuffins met vanilleyoghurt. Of tropische cupcakes met kokosyoghurt.
Wanneer je een volle kwark of yoghurt gebruikt, krijg je meer romigheid. In gerechten met weinig boter kan een volle kwark, die toch vele malen minder vet is dan boter, heel lekker zijn.
Je hebt ongeveer 3 à 4 eetlepels of 50 gram yoghurt nodig om 1 ei te vervangen.
Zaadjes
Het chia ei en lijnzaad. Bekende vervangers. Niet iedereen heeft chiazaad en lijnzaad in huis. Maar mocht je een zak hebben staan, dan kun je ze allebei gebruiken als ei vervanger.
Meng een eetlepel chiazaad met circa 3 eetlepels water en laat dat even staan. Als snel ontstaat er een slijmerig mengsel. De chiazaadjes hebben al het water opgenomen.
Met lijnzaad kun je precies hetzelfde doen. De enige voorwaarde is dat je gebroken lijnzaad nodig hebt. Maal of hak hiervoor eerst de lijnzaad en meng het daarna pas met water.
Chia heeft een neutrale smaak, waardoor je het in zowel zoete als hartige recepten kunt gebruiken. Lijnzaad proef je wel. Het heeft een wat nootachtige smaak.
Pindakaas
Je bent er dol op of niet. Maar de mensen die er dol op zijn hebben altijd een pot pindakaas in huis. Met 3 eetlepels pindakaas kun je ei vervangen.
Gebruik een zo puur mogelijk pindakaas. Het liefst van 100% pinda’s. Je kunt trouwens ook tahin gebruiken of een andere notenpasta.
Uiteraard heeft een pindakaas of notenpasta een sterke smaak. Het moet dus wel bij je recept passen. Het is bijvoorbeel heerlijk in chocoladekoekjes.
Tofu
Mocht je nog niet goed weten wat je met tofu kunt doen. Of vind je het niet zo lekker als vleesvervanger. Dan is dit een goede bestemming voor je voorraad tofu.
Gebruik 50 gram tofu om een ei te vervangen in hartige cupcakes, quiches en scones. Je mixt. Wanneer je de tofu goed pureert zul je de tofu niet meer proeven in het eindresultaat.
Mocht je juist wel van tofu houden, dan kun je een heerlijke tofu scramble maken.
Maïzena of aardappelzetmeel
Een andere optie voor hartige gerecht is het ei vervangen door maïzena of aardappelzetmeel. Meng een volle eetlepel maïzena met 2 eetlepels water. Je krijgt troebel, wit water. Dat kun je vervolgens gebruiken in je recept.
Overigens kun je ook een echte aardappel aardappelpuree gebruiken als bindmiddel in hartige gerechten.
Olie
Een ei vervangen door olie kan niet altijd. Het is zeker niet aan te raden als je meer eieren probeert te vervangen. Dan krijgt je gerecht een vette oliesmaak.
Wanneer er verder nog geen olie of boter in je gerecht zit, kun je 1 ei wel goed vervangen voor 4 eetlepels olie. Dit kan bijvoorbeeld in een mugcake.
Wil je meer eieren vervangen, dan zul je de olie moeten combineren met een andere vervanger.
Aquafaba
Wat is dat nou weer? Heb je er ooit wel eens aan gedacht om het vocht in een blik kikkererwten te bewaren? Dat vocht heet aquafaba en je kunt het heel goed gebruiken als ei vervanger.
Je kunt het net als eiwit luchtig opkloppen. Het troebele water verandert in luchtig wit schuim je dat je kunt gebruiken in een mousse. Je kunt er ook merinques van maken. Het is een van de weinige vervangers die je gerecht ook luchtig maakt.
Bakpoeder en azijn
Een ander manier om wat lucht te geven aan je baksel is door bakpoeder met azijn te combineren. Bakpoeder laat deeg rijzen. Wanneer je een cake bakt en in de oven langzaam ziet groeien, dan komt dat door het bakpoeder.
Azijn zorgt er voor dat bakpoeder nog beter werkt. Er ontstaat een chemische reactie die zorgt voor koolzuurgas. Dit gas zorgt voor (lucht)belletjes in je gerecht.
Voeg de azijn als laatste toe aan je deeg, anders werkt het niet. Voor 1 theelepel bakpoeder gebruik je 1 theelepel azijn.
Een ei vervanger
In de supermarkt kun je een pakje ei vervanger kopen van het merk Orgran. Het is gemaakt op basis van aardappelzetmeel. Een pakje kost in de supermarkt ongeveer 4,5 euro. Dat klinkt misschien duur, maar dat is absoluut niet zo. Je haalt er 66 ‘eieren’ uit.
Recepten met ei vervangers
We zijn benieuwd of jij wel eens ei vervangers gebruikt. Wil je het wel eens uitproberen? Zoek dan een lekker recept uit en duik de keuken in.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
john zegt:
3 eetlepels gemalen lijnzaad voor hoeveel gehankt?
Pieter de Wit zegt:
Hoi John, elke eetlepel komt ongeveer overeen met 1 ei. En dan moet je maar kijken hoeveel eieren er normaal in je recept zitten. Smakelijk!