Suikervervangers zijn de laatste tijd het onderwerp van hevige discussie. En zeker bekende zoetstoffen als aspartaam en sacharine worden daarbij vaak gezien als ongezonde of zelfs kankerverwekkende gifstoffen.
Maar hoe zit het met stoffen die minder extreem zoet zijn, en die niet kunstmatig geproduceerd worden maar juist uit vruchten en andere natuurlijke producten gewonnen worden? Het blijkt dat de claims tegen dergelijke zoetmiddelen vaak een stuk minder overtuigend zijn. In deze blog bespreken we de zoetstof sorbitol. Is daar iets mis mee, of kun je die stof eigenlijk prima eten?
Wat is sorbitol?
Sorbitol – in Europa ook wel bekend als E420 – is een natuurlijke suiker die in allerlei vruchten voorkomt. Denk aan appels, pruimen, bramen en peren. Het is een zogenaamde extensieve zoetstof, wat betekent dat het in tegenstelling tot stoffen als aspartaam iets minder zoet is dan suiker zelf.
De zoetkracht is ongeveer de helft. Het levert daarnaast minder calorieën op. Iedere gram sorbitol bevat ongeveer 2,4 kcal, waar dat er bij suiker iets meer dan 4 zijn.
Gebruik sorbitol
Sorbitol wordt voor talloze verschillende producten gebruikt. Vooral voor veel goederen die light of suikervrij zijn. Zo vindt je het veel terug in producten waar vruchten in verwerkt zijn. Denk suikervrije jam, ijs of gebak van alle soorten en maten. Verder zit het ook veel in snoep en chocolade.
Een laatste categorie waar sorbitol vaak in verwerkt is, bestaat uit producten die gebruikt worden voor een frisse adem, zoals kauwgom en mondwater. Daarin wordt het niet alleen gebruikt om de smaak zoeter en aangenamer te maken, maar ook omdat het uitdroging van het product tegengaat, waardoor de houdbaarheid beter wordt.
Voordelen sorbitol
Eén van de grootste voordelen van sorbitol is natuurlijk dat het een stuk minder calorieën bevat dan suiker. Dit maakt het iets geschikter maakt voor mensen die op een dieet zijn – hoewel het natuurlijk altijd beter blijft om helemaal geen gezoete voedingswaren meer te eten. Een tweede voordeel is dat het langzamer in het bloed opgenomen wordt dan suiker.
Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder explosief stijgt, waardoor sorbitol ook voor diabetici geschikt kan zijn. Ten slotte veroorzaakt sorbitol geen tandbederf, in tegenstelling tot veel andere zoetstoffen. Dat is dan ook de reden dat het zo populair is als ingrediënt voor mondwater.
Nadelen sorbitol
Toch zitten er ook wel degelijk nadelen aan deze zoetstof verbonden. Die zijn niet zo ernstig als bij veel andere zoetstoffen – er zijn voor zo ver bekend geen onderzoeken die sorbitol aan kanker verbinden, bijvoorbeeld.
Toch is er wel één serieus probleem. Een grote dosis sorbitol kan ernstige diarree veroorzaken, die uitdroging en andere problemen tot gevolg kan hebben. Zuigelingen en mensen met een overgevoeligheid voor deze stof kunnen bij 5 gram al last van die bijwerking hebben. Om die reden is sorbitol dan ook verboden in babyproducten. 30 gram veroorzaakt bij bijna iedereen krampen en maagklachten.
Conclusie
Of het nu komt doordat sorbitol een relatief natuurlijke zoetstof is, of doordat hij nog niet zo bekend en breed in gebruik is als bijvoorbeeld aspartaam. Er zijn in ieder geval relatief weinig negatieve geluiden over te horen. Als ze er zijn, zijn ze voornamelijk gebaseerd op de genoemde laxerende werking of op het ietwat vage argument dat de stof niet op een heel natuurlijke manier geproduceerd wordt.
Het lijkt daarom een relatief goed alternatief voor suiker, mits hij in kleine hoeveelheden geconsumeerd wordt. En natuurlijk blijft altijd gelden dat het beter is om helemaal geen gezoete producten te eten wanneer je overmatige zoete trek probeert te verminderen!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Danielle Vermeulen zegt:
Hallo lieve mensen,
Ik moet om de 12 uur een bruistablet Urilys Forte van EG innemen tegen blaasontsteking, je kan ze ook vinden als Lucovitaal tegen blaasontsteking. Natuurlijk zit er sorbitol in, maar hoeveel mg staat niet vermeld. Ik ondervind geen bijwerkingen. Mijn suikerwaarde is ook niet gestegen bij onderzoek( na 6 mnd)geen diarree.
Kan ik dit verder blijven innemen en weet er iemand hoeveel sorbitol er in zo’n bruistablet zit.
Hartelijk dank. Trouwens jullie artikel is TOP!!!
heyoka zegt:
Hallo,
Ik heb uw artikel over sorbitol gelezen. Weet u ook, want dat werd niet vermeldt, dat er sorbitol in een aantal tandpasta's zit? Oral-B, Parodontax heeft, uit mijn hoofd, xylitol.
Met andere woorden, men poetst de tanden om gaatjes te voorkomen, dus poetsen we de tanden met suiker (???).
Heeft u meer uitleg hierover en is dit niet belangrijk in uw artikel op te nemen, zodat men dit ook weet?
Pieter de Wit zegt:
Hoi Heyoka, bedankt voor de aanvulling! Gek toch he. Als je hele natuurlijke tandpasta wil, kan je gewoon sodiumbicarbonaat proberen.
Kees zegt:
Goede middag,
Vandaag kwam ik er achter, na een bezoek aan een natuurgeneeskundige , dat ik een allergie heb voor sorbikol.
Mag ik dan nog wel natuurlijke vruchten eten zoals bramen, pruimen, appels enz?
Met vriendelijke groet,
Kees
Ineke zegt:
Hoi Kees,
Sorbitol zit inderdaad van nature in fruitsoorten als bessen, appels en peren. Maar ook in je eigen lichaam wordt sorbitol gemaakt. Ik denk dat een kleine hoeveelheid niet erg is, maar dat je vooral moet opletten bijproducten die gezoet zijn met sorbitol. Je kunt ook kijken of je lichaam reageert op een appel.
Karin Michielsen zegt:
Dag, ik vroeg mij af wat er in je lichaam met Sorbitol gebeurt . Wat doen alvleessappen ermee, wat doen je lever, de 12-v darm, dunne- en dikke darm ermee. Wat scheid je uiteidelijk uit?
En hoe wordt t geproduceerd?
H grt,
Karin Michielsen
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Karin,
Sorbitol wordt over het algemeen geproduceerd uit glucose (het wordt via hydrogenering omgezet in een net iets andere stof). In tegenstelling tot suiker kan je lichaam sorbitol niet volledig verteren. In plaats daarvan wordt een deel door de bacteriën in je dikke darm vergist. Bij sommige mensen kan dat tot wat winderigheid leiden, maar dat is niet bij iedereen het geval.
Ik weet niet zeker hoe de alvleesklier op sorbitol reageert. Wel wordt diabetici ook aangeraden niet te veel sorbitol te gebruiken, dus onschadelijk is het in dit opzicht waarschijnlijk niet. Ik hoop dat je daar een beetje mee vooruit kunt!
Denise v.Kints-vd.Steen zegt:
Ik vind het het artikel over Sorbitol geweldig.
Ivm een darmonderzoek was ik op zoek naar produkten waar geen sorbitol in zit.
Dit artikel is in helder en in duidelijke taal weergegeven wat de stof is, doet en de voor- en nadelen.
Bedankt voor de uitleg en fijn dat dit er is
Akkie zegt:
Ik wordt doodziek van sorbitol maltitol en xylitol het zit overal in ook inmedicijnen .gebruik alleen suikerals het nodig is en verder geen zoetigheid.ik loop lezend door de supermarkt en laat alles staan waar het inzit .in mijn geval een kruisallergie van hooikoorts.
Corina zegt:
Tijdens een test bij een bioresonantie-therapeut kwamen we er achter dat ik allergisch reageer op de kunstmatige zoetstof sorbitol. Ik zag echter dat sorbitol ook aanwezig is in producten als avocado, sperziebonen et cetera. Zou zoiets dan wel veilig te eten zijn?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Corina,
In principe bevatten dat soort groenten heel kleine hoeveelheden sorbitol, dus voor de meeste mensen levert dat geen problemen op. Dat is echter moeilijk voor ieder individu te zeggen. Ik zou je aanraden eerst alle kunstmatige sorbitol te elimineren en te kijken of je je dan beter voelt. Je kunt altijd nog een poosje een strenger dieet volgen wanneer dat meer effect heeft!
Joke zegt:
Ik gebruik nu sandoz orange suikervrij, dus met sorbitol.
Nu heb ik constant een nerveus gevoel in mijn onderbuik. Als ik naar de wc ga, en ik krijg er wat ontlasting uit, dan zakt het langzaam en kan ik weer even door. Kan dat door de sorbitol komen of misschien een andere oorzaak kunnen hebben. Ik heb ook een trage schildklier, kan dat elkaar in de weg zitten?
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Joke,
In het algemeen geldt dat iedereen anders op kunstmatige zoetstoffen reageert, maar dit soort 'vage kwaaltjes' komen naar ik hoor vaker voor. Ik zou in elk geval dit product even niet meer gebruiken en kijken of het gevoel wegtrekt (dat kan misschien even duren als het een intolerantie is, dus geef het in elk geval een week of drie). Als je je daar beter bij voelt, weet je dat je het beter kunt laten staan :-)
Annelies Kroon zegt:
Dank voor dr uitleg over sorbitol. Ik vind bij het ontbijt cracker met kokoerbos lekker. Nu hebben ze de suiker vervangen dor sorbitol, wat dus redelijk natuurlijk zou zijn. Zijn er andere merken zonder zoetstoffen?
Annelies Kroon zegt:
Sorry moet zijn kokosbrood
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Annelies,
Je kunt het beste de etiketten in de supermarkt even allemaal doorkijken! (Kost één keertje werk, maar als je eenmaal een goed merk gevonden hebt, hoef je daarna niet meer na te denken.) Wel is het met kokosbrood zo dat er altijd wel zoetstoffen in zullen zitten, omdat het nu eenmaal zoet beleg is. Als je dat helemaal niet wilt, kun je beter je ontbijt wat omgooien en bijvoorbeeld voor een cracker met vers fruit gaan :-)
Marc S zegt:
Sorbitol veroorzaakt staar, een vertroebeling van de ooglens. Uiteindelijk heb je daarvoor een operatie nodig. Hoezo gezond ?
Janny van den Berg zegt:
Ik heb heel veel blikjes cola light gedronken, vreselijk misselijk en ook geen eetlust
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Janny, cola is inderdaad niet geschikt voor heel grote consumptie, ook als het light is. Waarschijnlijk trekt het vanzelf weg, maar ik zou je aanraden gewoon op water of thee over te schakelen :-)
Vera zegt:
Dank voor de duidelijke uitleg over sorbitol.
Lotte (beheerder) zegt:
Graag gedaan Vera :-)
frans zegt:
hallo ik ben nu ruim een week gestopt met mijn blow en rook gebruik , ben jaren een zware roker geweest , maar nu is het me dan eindelijki toch gelukt om in ieder geval een week van het roken/blowen af te blijven .
Dit is mij grotendeels gelukt doordat ik enorme bergen kauwgum en andere snoepjes naar binnen heb gewerkt .
nu , na een week krijg ik het wel heel erg benauwd en nadat ik alle soorten snoep bekeken had bleek er in alle soorten , sorbitol te zitten , is het mogelijk dat sorbitol bij te hoge dosis benauwdheid opwekt?
met vr gr
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Frans,
Wat goed dat je met roken stopt! Ik kan benauwdheid nergens terugvinden als een standaardgevolg van te veel sorbitol, maar als je er enigszins gevoelig voor bent lijkt het wel tot de symptomen te kunnen behoren. Voor de zekerheid zou ik je sowieso aanraden de sorbitolinname te minderen. Heel veel succes!
Tineke zegt:
Dag,
Kan iemand mij meer vertellen over en/of ervaring hebben met Lonquex [is een medicijn] wordt toegediend d m v een injectie.
Hulpstof is o a sorbitol.
Groet Tineke
Lucienne Broers zegt:
Wat als je sorbitol dagelijks als ingrediënt in je kalktabletten naar binnen krijgt?
Heeft dit op termijn na jaren geen nadelige effecten voor de gezondheid?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Lucienne,
Ik vermoed dat er maar erg weinig sorbitol in de tabletten zit; in dat geval kan het niet zo veel kwaad. Is het meer dan je comfortabel vindt, dan zou je natuurlijk altijd even kunnen kijken of je andere tabletten met minder sorbitol kunt vinden.
Christiane Beenaerts zegt:
Even horen...
Ik wilde daarnet krillolie van bonusan bestellen... vrij pure samenstelling !!
maar ....hulpstof SORBITOL !
In hoever zijn deze -eerder kleine hoeveelheden met 2 caps per dag -schadelijk ?
Alvast bedankt voor de moeite beste mensen
christiane.beenaerts@hotmail.be
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Christiane,
In kleine hoeveelheden zou sorbitol niet schadelijk moeten zijn. Het belangrijkste nadelige effect is dat het bij hoge consumptie een laxerende werking kan hebben, maar zolang je daar geen last van hebt, zou ik me geen zorgen maken :-)
J. Fremouw zegt:
Sorbital.ik ben er wijzer door geworden.
Mark zegt:
Dag Piet,
Voor zover ik weet zou dit geen probleem moeten zijn.
Groet,
Mark
piet.verhoeven zegt:
is sorbitol ongezond om te gebruiken in droge wijn
graag antwoord op mijn vraag m.vr.gr. piet
Robin zegt:
Ik heb gehoord dat sorbitol slecht is voor bepaalde goede darmbacteriën en zo je darmflora ontregeld en dat je er dik van wordt doordat het iets met je lichaam doet.
Mark zegt:
Dag Adrian,
Ik heb dit gecontroleerd en je hebt gelijk. In druiven zit geen sorbitol.
Bedankt voor de toevoeging. Heb dit inmiddels aangepast.
Groetjes,
Mark
Adrian zegt:
Ik dacht dat in druiven juist geen sorbitol zit?
Nog eens nagekeken en anderen (wikipedia, food-info.net, e.a.)
Hoe zit het?
pieter zegt:
Ik gebruik wegens droge ogen (slecht functionerende traanklieren) veel oogdruppels waar als hulpstof Sorbitol in zit: Artelac conserveermiddelvrij. Ik heb sinds een tijd last van krampgevoel in mijn benen, zere spieren gewrichten, en begin mij af te vragen of het iets met elkaar te maken heeft. NB Oogdruppels kunnen gemakkelijk rechtstreeks de bloedbaan in.
Mark zegt:
Dag Pieter,
Die vraag kan ik helaas niet beantwoorden.
Het is denk ik het beste om hierover even een dokter te raadplegen.
Groetjes,
Mark
Jan zegt:
Sorbitol is troep. Krijg er acuut diarree van ! Pepermunt van AH met stevia en sorbitol acuut last van diarree na consumptie.
W. Takens zegt:
Uitstekend artikel met perfecte inhoud! Zou landelijk in de pers moeten verspreid worden,
opdat het volk eens wakker geschud wordt!
Mark zegt:
Dank voor de reactie W. Takens!
J. van Hulst zegt:
Waar is sorbitol te koop?
Bij de apotheek € 55.00 1 kg.
Zijn er ook natuurwinkels
Vroeger kocht ik het bij de DA drogist
Graag een positieve reactie.
Bij voorbaat dank. J. van Hulst.