Vroeger was het misschien iets dat je alleen nog bij je oma thuis at, maar sinds de Voedselzandloper het helemaal de hemel in prees, is havermout weer terug van weggeweest. Niet vreemd, want haver is één van de gezondste granen die we kennen, en het is ontzettend makkelijk om er de meest uiteenlopende recepten mee te maken.
Kun je je daar niet zo veel mee voorstellen? Dan doe je met het lezen van deze blogpost hopelijk wat meer inspiratie op! Met onderstaande acht havermout recepten heb jij weer een tijdje heerlijke tussendoortjes en ontbijtjes bij de hand.
Waarom recepten met havermout?
Haver is, zoals gezegd, één van de gezondste granen die van nature in Europa voorkomt, en deze graansoort heeft het voordeel dat hij ontzettend goed verkrijgbaar is in Nederland. Waar je voor zakjes quinoa en spelt de hoofdprijs betaalt, hoeft zelfs haver van goede kwaliteit je helemaal niet zo veel te kosten.
Voor die lage prijs krijg je dan niet alleen een flinke dosis gezonde koolhydraten binnen, maar ook flink wat vezels, eiwitten, vitamine B, E en K, verschillende mineralen, én antioxidanten die je lichaam tegen de schade van vrije radicalen beschermen.
Havermout recepten
Onderstaande havermout recepten zijn bedoeld om je een idee te geven van de talloze gebruiksmogelijkheden die haver biedt. Niet alle recepten gebruiken havermout (grof gemalen haverkorrels). In sommigen gaat het om havermeel, dat je eenvoudig zelf kunt maken door havermout verder te vermalen met bijvoorbeeld een keukenmachine. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een los zakje havermeel te kopen in de supermarkt.
1. Havermoutpap
We noemen de pap hier toch maar even, omdat het nu eenmaal zo’n basisrecept is. Breng ongeveer 200 ml water, melk of plantaardige melk aan de kook, roer er 50 gram havermout doorheen, en laat de boel even indikken. Breng het geheel vervolgens op smaak met fruit, honing, cacao, kokos en alles dat je er verder maar lekker bij vindt!
2. Haverrepen
Pureer 175 gram dadels, voeg er 100 gram havermout aan toe, en meng het geheel met 2 eetlepels honing, 50 ml water en 2 el olijfolie of gesmolten kokosolie. Voeg er 50 gram fijngehakte hazelnoten en wat kokosrasp aan toe en mix het geheel goed door elkaar met een staafmixer.
Spreid het mengsel uit in een bakvorm met bakpapier, druk de haverrepen goed aan tot zo'n 2 cm hoog. Zet het mengsel zo'n 2 uur in de koelkast en snijd er vervolgens mooie repen van.
3. Havermout muesli
Meng 160 gram havermout, 40 gram fijngehakte noten en zaden, 1 tl kaneel en een snufje zout door elkaar. Smelt 1 el kokosolie en meng die met 2 el ahornsiroop en 2 el water, en roer hier het havermengsel doorheen.
Spreid uit op een bakplaat, en bak 15 tot 20 minuten op 150 graden (hou goed in de gaten; ovens kunnen verschillen). Laat even afkoelen, meng eventueel met gedroogde vruchten, kokossnippers, cacaonibs en andere ingrediënten, en voilà!
4. Havermout muffins
Zoete havermout muffins worden steeds bekender, maar hartig zijn ze ook heerlijk! Maak van 125 g havermout, 100 ml melk of amandelmelk, 2 eieren, 2 bananen, een scheut olijfolie, een snufje kaneel en 2 tl bakpoeder een beslag in de blender of met een staafmixer.
Je kunt het beslag eventueel op smaak brengen met fruit naar keuze en/of wat pure chocolade. Verdeel het beslag over zo'n 15 muffin vormpjes en bak de muffins in 25-30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden. Lekker om met een dot hüttenkäse te serveren voor extra eiwit.
5. Haverpannenkoekjes
Maal 200 gram havermout samen met één rijpe banaan, 400 ml melk of amandelmelk, 3 eieren, (optioneel) honing en kaneel fijn in de keukenmachine of blender. Het beslag is ietwat klonterig door de havermout. Verhit vervolgens kokosolie in de koekenpan en bak zo'n 6 havermout pannenkoekjes van het beslag. Server met bosbessen, kwark en amandelen.
6. Havermout taartje
Voor 2 kleine havermout taartjes heb je nodig: 50 gram havermout, 2 eieren, 2 eetlepels honing, handje rozijnen, 2 bananen en wat kaneelpoeder. Prak de twee banen fijn en meng dit met de eieren en de havermout tot een smeuïg mengsel.
Verdeel het mengsel vervolgens over 2 grote koffiemokken. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het nog even goed door elkaar. Zet de mokken vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
7. Havermout pizza
Je maakt makkelijk een pizzabodem van havermout met kwark. Dit levert je langzame koolhydraten en eiwit. Klop één eiwit los en prak hier een halve banaan doorheen. Voeg vervolgens 70 gram havermout en 100 gram (magere) kwark toe en maak hier een glad beslag van.
Vorm tot een mooi deeg en rol hier een plak van ongeveer 3 mm dik van. Het deeg kun je met je favoriete toppings beleggen, om de pizza vervolgens zo’n 25 minuten te bakken op een bakplaat met bakpapier op 170 tot 180 graden.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tarané zegt:
Prima! Ik ga de recepten zeker proberen. Het lijkt super gezond.
poletje3 zegt:
Fijn deze receptjes met havermout ! Ga ik zeker proberen - eet nu al iedere ochtend havervlokken met beetje fruit maar hier zit heel wat afwisseling in - blij mee !
Lotte (beheerder) zegt:
Eet smakelijk ;)
Rita Roelants zegt:
Dat zien er gezonde recepten uit,
Mark zegt:
Goedzo Rita!