Het zijn misschien wel de populairste koekjes van Nederland: Oreo’s. Niet vreemd, want die pure chocola gecombineerd met een zachte roomvulling is gewoon heerlijk. En dan zijn er nog talloze varianten. Met witte chocoladelaagjes, met extra veel vulling… Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat!
Helaas betekent een verantwoorde lifestyle vaak ook dat je de traditionele Oreo’s achter je zult moeten laten. Gezond is immers anders. Gelukkig is er ook goed nieuws: je kunt deze koekjes wel degelijk in een verantwoorder jasje schuiven. Deze gezonde oreo koekjes bewijzen dat voor eens en altijd!
Oreo koekjes ongezond
Om te begrijpen waarom gewone Oreo koekjes geen al te verstandige snack vormen, hoef je maar op de verpakking te kijken. Om te beginnen zitten ze natuurlijk boordevol suiker. Zeker de roomvulling is mierzoet, en alle transvetten die erin zitten zijn ook bepaald niet gezond. De chocoladekoekjes om de vulling heen zijn niet veel beter.
Een snelle koolhydratenbom, kortom, zonder noemenswaardige voordelen. En het grootste nadeel is misschien nog wel dat ze waanzinnig verslavend zijn. Even een koekje eten? Dat zit er met deze lekkernijen niet in! De rest van het pakje is al leeg voor je er erg in hebt.
Oreo koekjes recepten
Er zijn online talloze recepten te vinden waarmee je zelf Oreo’s kunt bakken. Sommige smaken exact als Oreo’s, en andere zien er wel hetzelfde uit, maar hebben een andere smaak. Vaak bevatten die eerste recepten nog steeds wat suikers, waar dat voor de tweede groep minder het geval is. Welke jij de voorkeur geeft, is natuurlijk een kwestie van smaak!
Beide vormen ze in ieder geval al een hele verbetering ten opzichte van de ‘echte’ koekjes. Ze bevatten niet de conserveermiddelen, transvetten en andere troep in kant-en-klare producten, om maar iets te noemen. Zo weet je zelf tenminste wat je precies in je mond stopt.
Gezonde oreo koekjes recept
Deze Oreo koekjes smaken niet precies zoals de originele Oreo’s, maar ze komen een aardig eind in de buurt. Bovendien zijn ze ook zo simpelweg overheerlijk! Je hebt er bovendien maar 30 minuten voor nodig (exclusief 30 minuten wachttijd en 10-12 minuten oventijd).
Zo maak je het
Eerst maken we het chocoladedeeg. Meng 125 g havermeel met 0,5 tl natriumbicarbonaat, 20 g rauwe cacao en 1 tl vanillepoeder. Maal 20 g extra pure chocola fijn in een keukenmachine. Voeg 75 g dadels toe en meng tot een puree. Voeg ten slotte 1-2 el melk, 3 el ei en het meelmengsel toe. Kneed tot een stevig deeg en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
Meng intussen 50 g gemalen kokos, 2 tl honing en 2-3 el magere yoghurt of kokosyoghurt tot een witte crème. Laat 1-2 uur stevig worden in de koelkast.
Rol het koekjesdeeg uit tot 3 mm dik en steek er koekjes uit. In totaal heb je er 32 nodig; een doorsnee van vier tot vijf centimeter is ongeveer geschikt. Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven op 175 graden. Laat afkoelen, bestrijk de helft van de koekjes met crème en druk daar een ander koekje bovenop.
Voedingswaarde per koekje
Ieder koekje bevat 98 kcal (410 kJ), 2 g eiwit, 6 g vet waarvan 4 g verzadigd, 8 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.
Geniet met mate!
Hoewel deze Oreo’s een stuk gezonder zijn dan die uit de supermarkt, bevatten ze nog steeds relatief veel suikers. Het is daarom niet verstandig om jezelf er al te veel mee vol te stoppen. Af en toe een snack is natuurlijk prima, maar zorg dat je er rekening mee houdt in de rest van je planning. Zo voorkom je dat je lichaam te veel of juist te weinig binnenkrijgt!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!