Het wordt in rap tempo net zo populair als de bekendere muntthee: gemberthee. Op de meeste terrassen kun je deze kruidige warme drank bijvoorbeeld al bestellen. Terecht, want gemberthee is niet alleen lekker, maat ook nog eens hartstikke gezond.
Wil je er ook thuis van kunnen genieten? Dan is zelf gemberthee maken natuurlijk een voordelige optie! In deze blog vertellen we je alles wat je over gemberthee moet weten, inclusief een recept en enkele heerlijke variaties.
Voordelen van gemberthee
Natuurlijk drink je gemberthee vaak vooral omdat het lekker is. Het kan echter geen kwaad om te weten dat gember ook verschillende voordelen heeft! In sommige situaties is het zelf gemberthee maken dus een extra verstandige keuze.
1. Gemberthee tegen misselijkheid
Eén van de nuttigste functies van gemberthee: het kan maagproblemen en misselijkheid verzachten. Onderzoek laat zien dat dat in allerlei situaties geldt, zoals bij ochtendmisselijkheid, zeeziekte, en zelfs misselijkheid die door medicatie veroorzaakt wordt.
2. Gember als ontstekingsremmer
Gember bevat verschillende stoffen die ontstekingen in het lichaam tegengaan, zoals gingerol en shogaol. Volgens dit onderzoek kan het daardoor verschillende ziektes voorkomen of verminderen, inclusief hart- en vaatziekten en mogelijk zelfs kanker.
3. Gemberthee tegen spierpijn
Hard getraind? Dan kunnen een paar kopjes gemberthee heel heilzaam zijn! Die ontstekingsremmende stofjes verminderen namelijk ook de spierpijn na een stevige work-out, zo stelt bijvoorbeeld dit onderzoek.
4. Gember voor de bloeddruk
Hoewel het nog niet duidelijk is hoe groot het effect precies is, lijkt gember wel enige positieve uitwerking te hebben op de bloeddruk. Ook dat vermindert weer de kans op hart- en vaatziekten!
5. Afvallen met gemberthee
Onderzoek laat ten slotte zien dat je mogelijk makkelijker af kunt vallen door regelmatig gember te eten of drinken. Er zitten bijvoorbeeld stofjes in die het makkelijker maken om lichaamsvet te verbranden – nuttig als je op dieet bent!
Hoeveel gemberthee per dag?
Alle reden om regelmatig een kopje gemberthee te zetten, dus! Wel is het verstandig om niet te overdrijven met de hoeveelheid. Gember werkt namelijk als een lichte bloedverdunner, maar in grote mate wordt die werking sterker.
Gebruik je dus al bloedverdunners? Of heb je binnenkort een medische ingreep zoals een operatie? Dan is het beter om geen gemberthee te drinken. Voor gezonde mensen is 2-3 koppen per dag een hoeveelheid waarbij je niet bang hoeft te zijn voor nare bijwerkingen. Meer dan dat raden we je echter niet aan.
Zelf gemberthee maken
Dan: gemberthee maken, hoe doe je dat? Je kunt natuurlijk kant-en-klare gemberthee uit theezakjes kopen, maar dat is om meerdere redenen niet ideaal. De voordelen van gember zijn bijvoorbeeld minder groot als je het niet vers gebruikt. Bovendien is de variant uit theezakjes vaak gewoon minder lekker.
Het goede nieuws: zelf gemberthee maken is hartstikke eenvoudig. Daarnaast kun je heel makkelijk variëren op het basisrecept, zodat je het nooit zat hoeft te worden!
Gemberthee recept
Om gemberthee te maken, hoef je alleen wat kopjes water te koken met een stukje gember. Let op dat je niet te veel gebruikt: het heeft een heel sterke smaak. Twee of drie plakjes verse gember is al genoeg voor ca. 200 ml water.
Laat het water tussen de vijf en tien minuten koken met de gember, en breng het vervolgens naar wens op smaak met honing of een kneepje citroensap. Voilà, je gemberthee is klaar!
Gemberthee variaties
Iedere dag precies hetzelfde recept kan natuurlijk gaan vervelen, zeker als je vaak gemberthee drinkt. Gelukkig valt er eindeloos te variëren met gemberthee recepten! Een paar van de lekkerste gemberthee variaties zijn bijvoorbeeld:
- Gemberthee met sinaasappel. Voeg een paar minuten voor de thee klaar is ook een plakje sinaasappel toe en laat die even meekoken. Andere citrusvruchten zijn ook heel geschikt!
- Gemberthee met kaneel. Laat een kaneelstokje meetrekken met de thee (duur afhankelijk van wat je zelf lekker vindt). Ook lekker: voeg nog wat plakjes appel toe voor een appel-kaneelthee.
- Gemberthee met munt. Samen zorgen deze twee smaakmakers voor een frisse en verkwikkende smaak.
- Gember-chai thee. Voeg naast de gember ook wat kardemom, kaneel en kruidnagel toe. Scheutje melk erbij en je hebt een heerlijk glas chai!
Heb jij nog een favoriet gemberthee recept dat we zeker niet mogen vergeten? Laat het ons even weten in de reacties!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Anoniem zegt:
Super bedankt! Ik wist niet dat ik de gember moest koken.
Anoniem zegt:
Kan ik gembert
Astrid van Beek zegt:
Ik schrik hier een beetje van. Ik gebruik dus ook te veel gember. Dacht dat het geen kwaad kon. Ik doe een hele Citroen schillen en best wel een groot stuk gember erbij. Dat doe ik in heet water +\_ een halve liter en dan met de blender klein maken. En dat drink ik dan op. Die ik bijna elke dag. Ben hartpatiënt.
Ineke zegt:
Hoi Astrid,
Indien je medicijnen slikt, kun je dit het beste met je arts bespreken. Gember werkt namelijk bloeddruk verlagend. Een teveel van iets is nooit aan te raden, dus een keertje variëren in het soort thee kan geen kwaad.
Angelique zegt:
Ik maak een liter aardig sterk. Laat t 10 min. koken en dan gaat t de ijsblokjesbakjes in. Vervolgens heb ik de volgende weken gekookt water en doe er een aantal gemberijsblokjes in. Mijn thee is gelijk niet zo sterk en niet zo heet meer. Heerlijk. Ik doe ze ook gewoon bij mn glas koud water. Ik hou van geeneen toevoeging zoals cirtoen, brrrr vies ;)
Leclercq Marie louise zegt:
Kan je gember thee ook koud drinken
Ineke zegt:
Dat kan zeker!
mia maurik zegt:
ik heb een stuk gemberwortel dat uitlopers kreeg,in een pot met grond gezet, r zijn nu lange bamboeachtige steeltjes met blad aangekomen. ook zie ik een nieuwe scheut boven de grond uitkomen, lijkt op de wortel. wanneer kan ik dit oogsten?
Maria de Leeuw zegt:
Verse gember is heel erg lekker en kan veel doen wanneer je gezond bent!!!In de Nederlandse taal wordt gember op websites veel geprezen. In de Engelse taal vind je op web toch zeer ernstige waarschuwingen.
Verse gember is lekker, vooral in de winter met koude dagen. Koken in water, stukjes gember, evt. kaneel en kurkuma. In een kop thee met lekkere honing. Vooral als laatste restje, de gemberstukjes opeten. Heerlijk... maar ooh zo ontzéttend gevaarlijk wanneer je bloedvaatjes hebt aan de oppervlakte van bijvoorbeeld je darm. Deze kunnen dan sowieso soms lekken. Echter, wanneer je veel gember eet en drinkt zet je in feite de "lekkende" bloedkraan wagenwijd open. DIt kan - wanneer je dat niet weet in zo'n geval- ernstige bloedarmoede veroorzaken door bloedverlies. Met ziekenhuisopname als gevolg! Gember zet de bloedcirculatie aan gang en verdund het bloed.
Zwangere vrouwen, mensen met leverproblemen zoals galstenen, mensen die bloedverdunners gebruiken en mensen met hart- en vaatziekten dienen gember zeer voorzichtig om te gaan met gember, zo niet te vermijden. Niet meer dan 4 gram per dag voor een gezond persoon (en dat is niets) nuttigen.
Websites in de Nlse taal praten elkaar te vaak na, zonder serieus onderzoek te verrichten!
Anoniem zegt:
verdunt!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Maria, dank je voor de aanvullende informatie! Wij halen onze informatie doorgaans van de websites van officiële instanties, zoals het Voedingscentrum. Daar kan ik over deze bijwerkingen zo gauw niets vinden. Ik zet dit artikel op de lijst met blogs die nog aangevuld of verbeterd moet worden, dan gaan we er achteraan :-)
Maria de Leeuw zegt:
Beste Lotte,
In Nederland loopt men regelmatig achter. Dit komt door onze taal en het ondoenlijk is om alles te vertalen. Soms dient dit naar ervaringen van mensen hiermee een update te krijgen.
Zoek maar met google op "ginger and side effects". Daarnaast persoonlijke ervaringen.... van mij en enkele anderen. Mag echt beter in het nieuws komen en vermeld worden. Mensen die hetzelfde (hebben) ervaren: vertel het medici, artsen. Dit dient echt bekend gemaakt te worden. Idd misschien via een blog. Tegenwoordig bijv. met smoothies etc..
Kaneel en kurkuma doen hetzelfde als gember dus een cocktail van deze met gember in geval van bloedverdunners of problemen met hart- en bloedvaten etc.. altijd oppassen. Wordt zelfs gesuggereerd 2 weken voor een operatie géén gember te nuttigen.
Daarnaast zie ik te vaak een knip en plak van allerlei websites in NL die hetzelfde vertellen en gember te veel prijzen ipv de gevaren te benoemen voor mensen die risico (kunnen) lopen.
Heb je een keukenweegschaal, weeg maar eens 4 gram verse gember -> is niets en durf te veronderstellen dat mensen die dit lekker vinden echt wel meer gebruiken.
Soms weet je niet dat je iets mankeert aan bijvoorbeeld bloedvaten.
Succes met blog!
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Maria,
Dank voor je uitgebreide toelichting! Ik ben het zeker met je eens dat we dat soort bijwerkingen ook moeten noemen in onze blogs, dus ik ga ermee aan de slag :-)
Annie zegt:
men spreekt hier over een stukje gember voor 4 kopjes thee,
maar hoeveel gember poeder per kopje,? zie ik nergens.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Annie, je kunt de thee beter met verse gember maken, want dat geeft veel makkelijker smaak aan het water en bevat vaak meer voedingsstoffen. Ik weet niet zeker hoe veel poeder je nodig zou hebben, dat kun je misschien zelf even uitproberen!
Denise zegt:
Ik heb bij Holland en Barrett een zak gekocht met gember korrels is dit ook goed? Een theelepel doen ik in een thee ei en laat 10 min trekken.
De smaak vind ik wat scherp en moet nog wat testen wat erbij lekker is.
Kan je zo een druppel vloeibaar Citroen erin doen?
Ria zegt:
Ik maak 1/5liter kook het water en doe er 5 schijfjes gember in en wat citroensap en drink 2kopjes per dag met mijn man en wat overblijft in de ijskast voor de volgende dag het is koud ook goed te drinken
Lotte (beheerder) zegt:
Dat klinkt helemaal goed, Ria!
CBtje zegt:
Begrijp ik je goed met een 1/5 liter? Of bedoel je toch een 1/2 liter?
Eugenie zegt:
Moet ik de gember schillen of hoeft dat niet ?
Lotte (beheerder) zegt:
Beter wel, Eugenie :-)
Sophie zegt:
Mag je gember theezakjes bruiken voor maagklachten ben diabetici en gebruik bloedvedunners
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Sophie,
Gember werkt zelf ook als een milde bloedverdunner, dus in combinatie met medicijnen is het misschien verstandiger om het niet (veel) te gebruiken!
Marion zegt:
Duidelijk over gemberthee. Ik koop wel eens zo’n knol gebruik er een piepklein stukje van en vervolgens ligt zo’n ding te verdrogen. Dan is dit een lekkere en gezonde manier om het op te krijgen!
Lotte (beheerder) zegt:
Zo sla je dan toch weer twee vliegen in een klap, Marion :D
Elly zegt:
Kan ik gember thee maken met gemberpoeder
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Elly, dat werkt helaas minder goed in thee... Verse gember is gelukkig bij de meeste supermarkten gewoon verkrijgbaar :-)
Bertus zegt:
Goedemorgen,
Naast alle goede eigenschappen lees ik ook dat als je meer dan 4 gr per dag gebruikt er ook nog al wat bijwerkingen kunnen zijn.
Ben nog al erg enthousiast begonnen met nog al wat overdosissen baat het niet dan schaad het niet, maar krijg nu toch twijfels. Hoe zit dat nu eigelijk met de hoeveelheid die goed voor je is.vr gr bertus
Bertus zegt:
Vergeet temelden dat ik het ben gaan gebruiken om dat ik me niet vit voel en omdat ik lichte hart klachten heb , en zou juist goed zijn voor het hart.maar lees dat als je al hart en vaat problemen hebt dat je er bloedingen van kunt krijgen. Dan staat het paard achter de wagen in plaats van voor de wagen.
Heb 30 jaar een drukke horeca zaak en heb wat ondersteuning nodig en lees dat gember een soort wonder middel is.dusvandaar vr gr
Lotte (beheerder) zegt:
Ah, dank voor deze aanvulling! Bij hartklachten zou ik niet op wondermiddeltjes vertrouwen (die zijn sowieso vaak weinig waard) en liever voor een algemenere aanpassing van je voedingspatroon kiezen. Probeer met name minder verzadigde vetten te eten, bijvoorbeeld door vaker voor plantaardige producten te kiezen. Daarvan staat in elk geval vast dat je hart er baat bij heeft :-)
Lotte (beheerder) zegt:
Ha Bertus, je kunt inderdaad beter niet extreem veel gember gebruiken. Paar kopjes thee per dag zijn prima, maar je hoeft er geen liters van te drinken... (Algemene tip: in principe geldt dat je al je voeding het beste met mate kunt eten :-) )
Marjan zegt:
Ik zie in de reacties dat koken goed is maar je mag het dus ook raspen en er kokend water opgooien en laten trekken, heeft dat hetzelfde effect dan. Bij het ene lees je koken en het andere gewoon plakjes erin of raspen en laten trekken. Wat is wijsheid.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marjan,
Bij koken heeft het water iets meer tijd om de gezonde stoffen uit de gember om te nemen. Heel veel maakt het echter niet uit, dus kies vooral wat je lekker of makkelijk vindt :-)
GERJEN zegt:
Bedankt voor de informatie.Ik gebruik dus teveel gember lees ik nu en ik laat het niet koken.Ik giet er kokend water op en laat het dan 10 minuten trekken.Voortaan dus laten koken.Ik vind het heerlijk en mijn man ook.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Gerjen, de hoeveelheden maken gelukkig niet heel veel uit! Jouw methode klinkt ook prima, dus doe het vooral zoals jullie het lekker vinden :-)
Pim zegt:
Hallo,
Ik zelf maak elke dag gember thee door een stuk gember te raspen! En ik doe het dan in een soort thee zeef.En pers het zap er dan uit! En giet er dan kokend water bij!
Maar is het dan wel goed voor je? Of moet het eerst gekookt worden?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Pim, deze werkwijze is helemaal prima hoor! Gember is zowel rauw als gekookt erg gezond :-)
dirk zegt:
Zeer interessant artikel en ook eenvoudig en goed geschreven. Heb wat spier en gewrichts problemen omwille van een krijgskunst die ikzelf beoefen. Het aikido houdt je jong van geest en lichaam, maar een leeftijd kan je niet wegsteken op termijn. Toch proberen we onszelf wat te ondersteunen door middel van een natuurlijk produkt. Dank U wel.
Mark zegt:
Goed om te horen Dirk! Thanks!