Of je nu een zomerse picknick hebt, een barbecue organiseert of gewoon op een druilerige dag behoefte hebt aan een drankje dat je in ieder geval een beetje aan fatsoenlijk zomerweer doet denken: ijsthee is bij veel mensen een grote favoriet. Het nadeel? Je raadt het al: gezond is het bepaald niet.
In ijsthee uit de supermarkt zitten doorgaans veel te veel suikers, om over kunstmatige kleur- en smaakstoffen nog niet te spreken. Gelukkig is zelf ijsthee maken ongeveer het makkelijkste keukengeheim ooit, en het is nog lekkerder ook. In de blog van vandaag vertellen we je er alles over!
Voordelen van thee
Het fijne aan ijsthee is dat het, mits zelfgemaakt, niet alleen verfrissend maar zelfs echt gezond is. Thee verkleint namelijk de kans op allerlei nare ziekten en aandoeningen! Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat theeleuten minder vaak hart- en vaatziekten hebben en minder snel diabetes type 2 krijgen.
Daarnaast voorkomen en genezen de antioxidanten in thee chronische ontstekingen in het lichaam. Het is nog niet helemaal duidelijk wat dit op de lange termijn voor gevolgen heeft, maar wie een dagelijkse portie gezonde ijsthee drinkt, kan daar dus alleen maar gezonder van worden.
Zelf ijsthee maken
Maar hoe werkt dat dan, zelf ijsthee maken? Het is een heel stuk eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Breng water aan de kook en laat dat eerst een beetje afkoelen. Zet je favoriete thee met zo’n 5 gram losse blaadjes of twee zakjes per liter en laat een paar minuten trekken.
Voeg eventueel een flinke scheut honing toe als je van zoet houdt. Roer ten slotte ook eventuele andere ingrediënten door de thee, zoals fruit of kruiden. Laat de boel vervolgens afkoelen en serveer met ijsblokjes!
Cold brew ijsthee
Wie iets meer geduld heeft en eens iets anders weer proberen, kan ook voor cold brew ijsthee kiezen. Hier voor hoef je het water voor je drankje niet eerst te koken. Gebruik simpelweg koud water, voeg hier je favoriete thee en eventueel honing aan toe, en zet koel. Een nachtje in de koelkast zorgt ervoor dat de theesmaak heel subtiel in het water trekt.
Wanneer je op deze manier zelf ijsthee wilt maken, hoef je verdere ingrediënten nog niet direct toe te voegen. Je doet dit pas de volgende ochtend, wanneer je de thee alweer uit de koelkast gehaald hebt en bijna gaat serveren!
Variëren met thee
Het voordeel van zelf ijsthee maken is natuurlijk niet alleen dat het gezonder is, maar ook dat je eindeloos kunt variëren. Ben je dol op de bittere, sterkere smaak van zwarte thee? Dan gebruik je die. Liever iets frissers en lichters? Dan is groene of witte thee meer iets voor jou. Maar je kunt nog verder gaan – wat dacht je van andere kruiden, zoals munt, kamille of rooibos? Of fruitthee, bijvoorbeeld met mango, bosvruchten of citroen?
Nog een leuke variant die je kunt maken: gemberthee. Gember heeft echt ongekend veel gezondheidsvoordelen en gemberthee maken is gelukkig heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een klein gember blokje (ongeveer duimgrootte) en kokend water. Even laten intrekken en klaar ben je! Je zult misschien een beetje moeten experimenteren met de sterkte van de verschillende theesoorten, maar dan zijn de lekkerste combinaties mogelijk.
Variëren met fruit en specerijen
Ook wanneer je liever bij de gewone groene thee blijft, valt er nog genoeg uit te proberen. Je kunt bijvoorbeeld allerlei fruit aan de ijsthee toevoegen voor een extra diepe en zoete smaak. Citroen en limoen zijn vaak genoemde opties; ze maken de drank extra fris en zomers. Er is echter nog veel meer mogelijk!
Wat dacht je van zoetere citrusvruchten, zoals sinaasappel en mandarijn? Of doe iets heel anders en voeg bosvruchten, stukjes mango of aardbijen aan de ijsthee toe. Specerijen als citroengras en gember kunnen ten slotte een extra diepe smaak bieden. Zo is zelf ijsthee maken iedere keer weer een heel avontuur!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!