• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Skip to footer

Drogespieren.nl

Spiermassa, krachttraining, vetpercentage verlagen, gezonde voeding, recepten

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Blog
    • Afvallen
    • Gezondheid
    • Hormonen
    • Krachttraining
    • Motivatie
    • Overig
    • Cardio
    • Recepten
    • Spiermassa
    • Supplementen
    • Vetpercentage
    • Product reviews
    • Gastblogs
Home » Gezondheid » Eten na een antibioticakuur: 5 tips om snel te herstellen!

Eten na een antibioticakuur: 5 tips om snel te herstellen!

17 februari 2018 by Mark van Oosterwijck 14 Reacties

Eten na een antibioticakuur: 5 tips om snel te herstellen!

Als je een blaasontsteking of een longontsteking hebt, zijn antibiotica bijzonder handig om goed te herstellen. Dat wil echter niet zeggen dat deze medicijnen geen nadelen met zich meebrengen! Vooral je darmen krijgen tijdens zo’n kuur een flinke schok te verwerken. Dat kan bijvoorbeeld tot diarree en buikpijn leiden.

Gelukkig kun je je lichaam een beetje helpen om weer bij te komen. Vooral de juiste voeding is daarbij van groot belang. We geven je vijf praktische tips over het beste eten na een antibioticakuur!

Inhoud verberg
1) Wat is antibiotica?
2) Probiotica tijdens antibioticakuur
3) Eten na een antibioticakuur
3.1) 1. Probiotica
3.2) 2. Prebiotica
3.3) 3. Vezels
3.4) 4. Gefermenteerd voedsel
3.5) 5. Geen suikers

Wat is antibiotica?

Om te begrijpen waarom antibiotica zo’n heftig effect hebben, moeten we even kijken wat ze precies doen. In het kort is dat heel simpel: een antibioticakuur doodt bacteriën. Dat is ook waarom een kuur zo goed werkt tegen bacteriële infecties. De ziekteverwekkers worden simpelweg uitgeroeid, waarmee voorkomen wordt dat de infectie verder groeit of verspreidt.

Het nadeel is echter dat antibiotica geen verschil maakt tussen goede en slechte bacteriën. Dat betekent dat ook je darmflora, die je juist hard nodig hebt, flink uitgedund wordt. Ook wordt het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in je lichaam verstoord, waardoor schimmelinfecties kunnen ontstaan.

Probiotica tijdens antibioticakuur

Het is dus van groot belang dat je de gezonde bacteriepopulatie in je lichaam zo snel mogelijk weer op de been brengt. Dat hoeft overigens niet allemaal met eten na de antibioticakuur te gebeuren. Ook tijdens de kuur kun je al een verschil maken door probiotica te nemen. Dat zijn supplementen die juist goede bacteriën bevatten.

Het beste is om je probiotica ’s avonds te nemen, liefst minstens 3-4 uur na je laatste portie antibiotica. Je lichaam kan zo de hele nacht aan het herstel werken tot je je medicatie weer moet nemen. En nee, de probiotica werkt de antibiotica niet tegen: integendeel, de goede bacteriën helpen juist om de slechte te bestrijden. In sommige landen krijg je zelfs standaard probiotica bij een antibioticakuur!

Eten na een antibioticakuur

Maar ook met probiotica zullen je darmen zich na afloop van de kuur niet op hun best voelen. Het beste is dus om vervolgens even goed op je voeding te letten. Daarmee kun je je lichaam immers de stoffen geven die het nodig heeft om te herstellen. De volgende vijf punten helpen je om dat herstel te optimaliseren.

1. Probiotica

Ook ná je antibioticakuur kun je prima probiotica blijven nemen. Onderzoek laat zien dat je darmflora hierdoor sneller weer in hun oorspronkelijke staat terug kunnen komen. Het is het beste om voor een supplement te kiezen dat meerdere bacteriesoorten bevat, in plaats van slechts één. Vooral de soorten lactobacilli en saccharomyces blijken vaak effectief.

2. Prebiotica

Probiotica zijn supplement (of voedingsmiddelen) die zelf bacteriën bevatten. Prebiotica, daarentegen, zijn producten die de groei van die gezonde bacteriën stimuleren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de polyfenolen in rode wijn en cacao. Eet hier echter niet te veel van – alcohol en verzadigde vetten zijn juist weer minder gezond voor de darmflora. Er bestaan ook prebiotica-supplementen.

3. Vezels

Naast antioxidanten hebben ook vezels een sterke prebiotische werking. Het is dus aan te raden om voldoende groente, fruit en volkoren granen te eten. Verder zijn producten als lijnzaad en zeewier rijk aan gezonde vezels. Let wel op dat je je vezelconsumptie langzaam opbouwt als je er niet aan gewend bent. Anders kun je juist weer last van winderigheid en buikpijn krijgen.

4. Gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd voedsel is eigenlijk ook een soort probiotica-supplement. Het bevat namelijk gezonde bacteriën die een gebalanceerd darmflora ondersteunen. Bovendien gaat het de groei van slechte bacteriën juist tegen. Gefermenteerde producten als yoghurt, zuurkool, karnemelk en tempeh zijn daarom het ideale eten na een antibioticakuur.

5. Geen suikers

Dan ten slotte nog één afrader: kijk uit met toegevoegde suikers eten na een antibioticakuur. Juist een overschot aan suiker is namelijk de favoriete voeding van slechte bacteriën. Zeker wanneer je darmen van een kuur aan het herstellen zijn, stimuleer je die liever niet. Probeer je suikers dus alleen uit gezonde producten – fruit en zuivel – te halen, en kijk er verder mee uit.

Vond je dit een interessant artikel of heb je een vraag of opmerking?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!

  Misschien ook interessant...

  • Gezond vegetarisch eten: 12 essentiële tips!
  • Waarom al je eten ongezond is – en waarom dat niet uitmaakt!
  • Hoe voorkom je nierschade en hou je je nieren gezond?
  • Is een dutje gezond?
  • Waar zit vitamine A in?
  • Microgroenten; wat zijn dat?
  • 7 'gezonde' voedingsmiddelen die eigenlijk helemaal niet gezond zijn!
  • Is gedroogd fruit gezond?
  • Manuka honing: een nieuw wondermiddel?
  • Is stevia een gezonde zoetstof?

Categorie: Gezondheid

Download nu de FitChef app!

Lees Interacties

Reacties

  1. Douwe fam.boersma@home.nl zegt:

    19 augustus 2023

    Geweldig en goed uitgebreid.
    Ik heb wegens een fistel een zware antibiotica kuur.
    Wegens chronische diaree, hoop ik na een goede opbouw van mijn darmflora, dit misschien te kunnen herstellen.
    Vraag wat doet kaas vooral schimmel kaas met de darmflora, na een antibiotica kuur.
    Zo ook gist. (Brood en bier. )
    Ik bak vaak mijn eigen brood.

    Beantwoorden
  2. Anoniem zegt:

    13 juli 2023

    Goed artikel.. zelf gedokterd en lang gespeurd en mijn antwoord in dit artikel gevonden.

    Beantwoorden
  3. Antje Geen Niezen zegt:

    10 juni 2023

    Ik boel me goed naar de antibotika kan .goed ontlasten

    Beantwoorden
  4. YPH zegt:

    10 januari 2021

    Antibioticum is het enkelvoud en antibiotica is het meervoud. Evenzo probioticum en probiotica, museum en musea etcetc. Komt uit Latijn. Geeft niet, maar is zeer verwarrend als de patiënt spreekt over antibiotica tegen de dokter die dan denkt dat er meerdere antibiotica gebruikt worden, terwijl het er maar 1 blijkt te zijn.

    Beantwoorden
  5. Peter zegt:

    6 februari 2020

    Goede tips en uitleg.
    Precies wat ik wilde weten.
    Maar de reacties hieronder maken nog veel meer duidelijk ( of verwarrend?)

    Beantwoorden
  6. Peter zegt:

    6 februari 2020

    Goede tips en uitleg.
    Precies wat ik wilde weten.

    Beantwoorden
  7. Patrick zegt:

    23 december 2019

    Het stukje is
    niet meer helemaal up-to-date. Probiotica na een antibiotica zou zelfs zorgen voor een tragere opbouw van de darmflora na een antibioticakuur: https://newscientist.nl/nieuws/effecten-probioticaop-darmflora-niet-voor-iedereen-gelijk

    Beantwoorden
  8. Anneke Commandeur zegt:

    4 december 2019

    Hallo, ik heb toch een vraag:
    heb net een longontsteking gehad en ben na 4 weken weer wat opgeknapt en aan t werk.
    heb wel een douw gehad van de antibiotica (5 daagse kuur) ik kreeg ook last van candidaschimmel, deze keer in de mond.
    Nu eet ik normaal, bewust niet gaan lijnen tjjdens ziekte.... maar er zit nu 3 kilo aan waarvan ik denk dat t vocht is...
    wat kan ik doen om dit weer op peil te krijgen... ik ben een vrouw van 63 en weeg nu 93 kg.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      13 december 2019

      Hoi Anneke,

      Wat vervelend! Wanneer je veel vocht vasthoudt, is het met name belangrijk om genoeg te drinken en niet te veel zout te eten. Meer tips lees je hier :-)

    • Anoniem zegt:

      18 april 2021

      U bent veel te zwaar dus... Ga eerst eens naar uw dagelijkse kost kijken... Ik ben 68 en weegv64 kilo bij een lengte van 165...dus U ziet, het kan ook anders... Gewoon gezond eten en U valt automatisch af...

  9. W.A. zegt:

    7 maart 2019

    Belangrijke punten zijn goed uitgestippeld: probiotica, prebiotica, vezels, gefermenteerd voedsel en geen suikers.
    Bij de laatste is het belangrijk te nuanceren dat fruit heel veel suikers bevat, want de meeste mensen geloven nog steeds dat (de suiker uit) fruit gezond is en in veronderstelling dat ze gezond bezig zijn - juist in grote hoeveelheiden consumeren.

    Wat probiotica tijdens antibioticakuur betreft - deze tegelijkertijd innemen is echt zinloos. Helaas ook de meeste artsen adviseren dit en bij de apotheek weten ze ook niet beter, dus het wordt maar herhaald...

    Antibiotica kiest niet. Deze bestrijd alle bacteriën. Dus - voordat de probiotica de kans krijgt om te werken, gaat er weer je dagelijkse portie antibiotica eroverheen. Er blijft echt niets aan over.

    Ik zou stellen - kwaad kan dit niet. Echter - het is net alsof je op de planten onkruidbestrijder giet en tegelijkertijd gaat bemesten.

    Je kunt proberen deze vraag aan je huisarts of de apotheker te stellen en kijk dan hun reactie: “Wordt de probiotica niet mee gedood door de antibiotica? Wat houd je na de antibioticakuur van de probiotica nog over” Ze geven je een blik net alsof ze het water zien branden. Waarom? Omdat ze dit jaren herhalen, maar nooit logisch over nagedacht hebben.

    Omdat ik zelf heel lang naar een antwoord op deze vraag gezocht heb, heb contact meerdere artsen over de gehele wereld gehad, wil ik deze bevindingen delen:
    - probiotica tijdens antibioticakuur is zinloos
    - geef je darmen een paar dagen na de antibioticakuur nog rust, dus niet overdreven allemaal aan de zuurkool en karnemelk
    - gezonde voeding is de basis- geen alcohol, suikers, koolhydraten beperken
    - na een paar dagen mag je probiotica toevoegen, het liefst met meerdere strengen, wel langzaam opbouwen.
    - de probiotica werken nog beter als je tegelijkertijd spijsverteringenzymes inneemt
    - neem genoeg rust en slaap voldoende

    Jouw darmflora is verwoest, begin voorzichtig, je zou de baby ook niet gelijk erwtensoep geven.
    De darmflora heeft na een zware kuur weken-maanden-soms jaren nodig om te herstellen.

    Ik hoop dat iemand hiermee geholpen is.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      8 maart 2019

      Goede aanvullingen, W.A., dankjewel!

  10. E. zegt:

    17 juli 2018

    Klinkt als met gezond verstand en met oog voor onnodig geld uitgeven, geschreven. Met dank.

    Beantwoorden
    • Lotte (beheerder) zegt:

      21 juli 2018

      Graag gedaan E :-)

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

 

fitchef app

Meest recente artikelen

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering
  • Het effect van voldoende slaap op je spiergroei

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Product reviews
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage

Footer

Meest recente berichten

  • 3 tips om richting te geven aan je fitness-reis
  • Korting sportschool verzekering
  • De wereld van eiwitrijke voeding en eiwitbronnen
  • Korting sportschool verzekering

Categorieën

  • Afvallen
  • Cardio
  • Gastblogs
  • Gezondheid
  • Hormonen
  • Krachttraining
  • Motivatie
  • Overig
  • Recepten
  • Spiermassa
  • Supplementen
  • Vetpercentage
  • Product reviews

Overig

  • FitChef App NIEUW
  • Weekmenu's
  • Gezonde recepten
  • FitChef boeken
  • Gastblogger worden
  • Partnerprogramma
  • Over ons

Bedrijfsgegevens

  • FitChef B.V.
  • KvK: 76435008
  • BTW: NL860622228B01
  • Contact
   

© 2025 Drogespieren.nl Algemene voorwaarden Privacy policy