Vitamine A, C en E kennen we nu allemaal wel. Maar wist je dat er ook een vitamine P bestaat? Nooit gezien op een verpakking? Dat kan kloppen. In dit artikel kom je te weten wat deze geheimzinnige vitamine wel, maar vooral níet is. Over 5 minuten weet jij het antwoord op de vraag: Wat is vitamine P?
Over vitamines
Er zijn in totaal 13 bekende vitamines, waarvan er 8 B vitamines zijn. Een vitamine is een groep organische substanties die in allerlei voeding voorkomt. Omdat een vitamine bevat altijd koolstof bevat, wordt het als iets ‘biologisch’ of ‘organisch’ gezien.
Het zijn ook essentiële voedingsstoffen die ons lichaam niet of niet genoeg zelf kan maken. De vitamines hebben in elk onderdeel van je lichaam een belangrijk rol. Van haar tot hart. Alleen met een gevarieerd dieet krijg je alle vitamines voldoenden binnen.
Halve vitamines en pro vitamines
Minder bekend is het bestaan van pro- en half vitamines. Kans is groot dat je daar nog nooit van gehoord hebt. Dat staat immers niet op de etiketten van producten.
Een pro-vitamine is een voorloper van een vitamine. Het is iets wat je lichaam zelf kan omzetten tot een daadwerkelijke vitamine. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je wortels eet. Van het bètacaroteen in de wortel maakt het lichaam een beetje vitamine A.
Half vitamines zijn vitamines die tegenwoordig niet meer als vitamines worden beschouwd. Vroeger dus wel. Maar na jaren onderzoek is besloten dat ze dat niet zijn, omdat het lichaam ze wel zelf bleek aan te maken.
Vitamine P is geen vitamine (meer)
Vitamine P is ook een apart geval. Het is een naam die ooit gebruikt werd voor een groep plantaardige deeltjes: de bioflavonoïden. Maar het bleek een half vitamine te zijn. Bioflavonoïden zijn niet onmisbaar voor onze gezondheid.
Er zijn 6 klassen bioflavonoïden, met daarin meer dan 6000 soorten. En dus nog veel meer producten waar ze in zitten. Denk aan fruit, thee, cacao en groenten. Ze geven kleur aan de planten en beschermen hen tegen Uv-straling. Ook trekken ze insecten aan, wat ten goede komt aan de bestuiving.
Producten met flavonoïden
Bekijk de volgende lijst met producten om een beter idee te krijgen van waar deze flavonoïden allemaal inzitten:
- Olijfolie
- Druiven
- Rode wijn
- Tijm
- Mint
- Groene thee
- Appels
- Sinaasappel
- Sojabonen
- Aardbeien
- Blauwe bessen
Dit zijn ze natuurlijk lang niet allemaal! Maar je ziet wel hoe divers deze korte lijst al is.
Gezondheidsvoordelen van ‘vitamine P’
Bioflavonoïden zijn dan misschien niet geheel noodzakelijk, er zijn wel een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen. Hoewel…de onderzoeken naar ‘vitamine P’ zijn nogal beperkt. Er is dus onvoldoende bewijs om met zekerheid te zeggen dat deze voordelen kloppen.
Bij de meeste onderzoeken is niet naar het effect in het menselijk lichaam gekeken. Hoe dan wel? In reageerbuisjes. Dit is het grootste ‘probleem’ bij het claimen van gezondheidsvoordelen. We weten veel van het menselijk lichaam, maar niet alles. En dus kunnen we niet zeker weten wat het lichaam met de flavonoïdendoet.
Wat we bijvoorbeeld wel weten is dat flavonoiden in het lichaam worden afgebroken, en vervolgens moeilijk te onderscheiden zijn van andere stofjes. Je moet dus heel erg goed onderzoek doen en zeker weten dat je naar de juiste stofjes kijkt.
En tot slot is het moeilijk te voorspellen of het product, waarin de flavonoïden zit, effect heeft op de verwerking ervan. Dit is een groot probleem in de gehele voedingswetenschap. Je kunt een enkel stofje of vitamine wel isoleren in onderzoek, maar dan weet je nog niks over het effect wanneer het in een product of samen andere producten genuttigd wordt.
De voordelen op een rij
Hieronder lees je dus de mogelijke voordelen. Deze zijn gebaseerd op beperkte onderzoeken. Voor zover we nu weten zijn er drie mogelijke grote voordelen:
- Bepaalde flavonoïden zouden het risico op hartziekten kunnen verlagen. Het gaat om producten als bessen, olijfolie en boerenkool.
- De flavonoïden in cacao zouden goed zijn voor de gezondheid van hersenen. Dat betekent natuurlijk niet dat elke vorm van chocolade dat effect heeft!
- Het kan het risico op diabetes verlagen. Hier is nog maar heel weinig bewijs voor. Het kan echter nooit kwaad om groenten en fruit met flavonoïden te eten in de hoop dat het helpt.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!