Gedroogd fruit is op steeds meer plekken te koop: ook gewone supermarkten bieden vaak allerlei varianten aan. Vaak wordt dit fruit aangeprezen als een ontzettend gezonde keuze en het is verleidelijk om dat direct te geloven – het is immers fruit, wat kan daar nu mis mee zijn?
Toch zitten er wel degelijk een paar addertjes onder het gras. In dit artikel zetten we de feiten voor je op een rijtje: wat is er goed aan gedroogd fruit, wat is er minder goed en hoe en wanneer kun je het het beste eten?
Vitaminen en mineralen
Fruit zit boordevol vitaminen, en om die reden gaan veel mensen ervan uit dat ook de gedroogde variant wel allerlei gezonde stofjes zal bevatten. Helaas valt dat een beetje tegen: door het drogen in een warme oven gaan veel vitaminen verloren, waaronder alle vitamine C. Toch is het ook weer niet zo dat gezond fruit niets voor je gezondheid doet.
De vitamines B1 en B6 blijven ondanks het drogen behouden en daarnaast is gedroogd fruit rijk aan mineralen als foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. Dit zijn allemaal stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Vezels en antioxidanten
Een ander voordeel van gedroogde vruchten is de grote hoeveelheid oplosbare en onoplosbare vezels die ze bevatten. Dat zijn binnen ieder voedingspatroon onmisbare stoffen: ze houden je hart- en bloedvaten gezond en zorgen dat je stoelgang goed blijft. Bovendien helpen vezels je om je bloedsuiker relatief stabiel te houden.
In bepaalde vruchten zitten daarnaast veel antioxidanten, die ook na de droging behouden blijven: denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen, rozijnen en cranberry’s. Antioxidanten zorgen ervoor dat schadelijke stoffen in je lichaam buiten werking worden gesteld. Hierdoor worden ontstekingen in het lichaam verminderd en wordt HDL, het ‘goede’ cholesterol, beschermd.
Suiker en andere toevoegingen
Helaas zit er ook een keerzijde aan het eten van gedroogd fruit! Ten eerste wordt er tijdens het drogen vaak veel suiker toegevoegd om de zoete fruitsmaak te behouden. Dat betekent dat de suikers in gedroogde vruchten vaak lang niet zo natuurlijk zijn als mensen denken. Daarnaast worden er soms stoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat het fruit een mooi kleurtje houdt – beter voor de verkoop, maar slechter voor je lichaam.
Zorg dus dat je altijd de ingrediëntenlijst bekijkt om te voorkomen dat je te veel geraffineerde suikers en andere toevoegingen binnen krijgt! De fruitsuikers die van nature in vruchten zitten, kunnen dankzij de vele vezels gelukkig een stuk minder kwaad.
Gedroogde vruchten zijn ook een goede bron van energie, het is daarom geschikt voor sporters zonder dat je daarmee ook alle chemische stoffen en geraffineerde suiker binnenkrijgt die in sportdrankjes en soortgelijke producten zitten.
Gedroogd fruit gezond of niet?
Hoe gezond gedroogd fruit nu precies is, hangt uiteindelijk dus af van de kwaliteit en de hoeveelheid suiker die eraan is toegevoegd. In ieder geval kun je bijna altijd stellen dat het een stuk beter voor je is dan gewoon snoep!
Het is dan ook een ideaal tussendoortje: je kunt het makkelijk meenemen, het is zoet en zelfs kinderen zijn vaak dol op de smaak. Zorg wel dat je het – net als snoep – niet te vaak eet, want ook natuurlijke fruitsuikers zijn in grote hoeveelheden niet erg goed voor je.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Vera zegt:
gezond fruit of gedroogd fruit. Staat waarschijnlijk fout in de tekst.
verder wel goed artikel met veel waarheden.
Jo zegt:
Niet alles is slecht. Ook zwaveldioxide niet.
Levon zegt:
Een aanrader, zijn hierbij dadels en vijgen! Kies voor dadels en vijgen als mark zegt zonder toevoegingen en zie ze als een verrijking van jouw gezonde voeding, niet als medicijnen of alternatief van een belangrijk voedingssupplement. Het toevoegen van suikers kun je inderdaad makkelijk controleren op de verpakking.
check ook Mark zijn stuk over dadels: https://drogespieren.nl/gezondheid/dadels-gezond-en-zoet-tussendoortje
Mark zegt:
Bedankt voor de toevoeging Levon!
Sytske zegt:
Waar je bij gedroogd fruit ook op moet letten is dat aan sommige soorten zwavel wordt toegevoegd. Dit doen ze om de (vaak oranje) kleur van het fruit te behouden, zoals bij abrikozen. Ik koop dus altijd de donkerbruine abrikozen en niet die oranje.
Mark zegt:
Hi Sytske,
Bedankt voor de toevoeging!
Groetjes,
Mark