Het eten van lever en nieren klinkt voor sommige mensen als een scène uit een lugubere thriller. Maar orgaanvlees eten was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Omwille van onze moderne westerse cultuur is dit echter op de achtergrond verschoven. We vinden het nu enkel normaal om spiervlees te eten, terwijl orgaanvlees vaak een hogere voedingswaarde heeft. In de natuur eten roofdieren zelfs vaak eerst de organen op, zij weten namelijk hoe voedzaam dit is. Ontdek welk orgaanvlees je kan eten en waarom het zo gezond is.
Welke soorten orgaanvlees kun je eten?
Orgaanvlees dat het meest gebruikt wordt komt van koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en eenden. In de winkelrekken zie je soms wel eens een kippenlever liggen, maar voor een uitgebreid assortiment zal je naar je slager moeten. Het is namelijk niet zo populair, wat volledig onterecht is.
Toen men vroeger een dier slachtte gebruikte men echt alles. Het vlees en de organen at men op, en van de botten en het kraakbeen maakte men bouillon. Maar dat is weer voer voor een ander blogartikel.
De soorten orgaanvlees die we nu het meest consumeren zijn de lever, nieren, hersenen, zwezerik en pens. Het hart en de tong zien we ook vaak als orgaanvlees, maar het is wel spierweefsel.
Is orgaanvlees gezond?
Het is even slikken, maar het meeste orgaanvlees heeft een hogere voedingswaarde dan gewoon vlees. En dat terwijl het vaak de stempel krijgt van “slachtafval”.
De meeste organen zijn bijzonder rijk aan vitamines zoals vitamine B12, foliumzuur en de vetoplosbare vitamines: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Ze bevatten ook erg veel mineralen zoals ijzer, magnesium, selenium en zink.
Net als gewoon vlees zijn ze een uitstekende bron van kwalitatieve eiwitten. En het meeste orgaanvlees, en zeker hersenen zijn erg rijk aan goede vetzuren zoals omega 3. En dit is erg belangrijk voor, hoe kan het ook anders, onze hersenen.
Een voorbeeld:
Met een portie van 100 gram portie gekookte runderlever heb je al meteen 27 gram eiwit binnen. In deze kleine portie zit meer dan 1000% van je ADH aan vitamine B12, 730% van je ADH aan koper, 35% van je ADH aan zink en 34% van je ADH aan ijzer.
Deze laatste is trouwens erg interessant. In 100 gram runderlever zit ongeveer 6 mg ijzer. In 100 gram kippenlever ongeveer 9 mg. In spinazie daarentegen, welke bekend staat om zijn ijzergehalte dankzij Popeye, zit slechts 1,2 mg per 100 gram. En het ijzer in (orgaan)vlees is heemijzer dat ook nog eens beter wordt opgenomen dan plantaardig non-heemijzer.
Orgaanvlees gezond en goedkoop
Hoewel orgaanvlees gezond is en het eigenlijk een duur superfood zou moeten zijn is orgaanvlees een stuk goedkoper dan een biefstuk. Dat komt simpelweg omdat er zo weinig vraag naar is.
Dat is eigenlijk gek als je beseft dat de voedingswaarde hoger is, en dat bijvoorbeeld 1 kip vlees levert voor je hele gezin, maar slechts een beperkte hoeveelheid orgaanvlees. Een kippenlevertje is namelijk best klein in verhouding tot de hele kip en de hoeveelheid vlees die je er uithaalt.
Het is dus mooi meegenomen dat je goedkoper en gezonder kan winkelen.
Nadelen van orgaanvlees
Voor de volledigheid moeten we ook de mogelijke nadelen bespreken, al zijn die beperkt.
Cholesterol
Orgaanvlees bevat heel veel cholesterol. 100 gram runderhersenen bevat makkelijk meer dan 1000% van de ADH voor cholesterol. Maar laten we voor eens en voor altijd komaf maken met de cholesterolmythe.
De hoeveelheid cholesterol die we in onze voeding innemen is klein ten opzichte van wat het lichaam produceert. Cholesterol is een belangrijke stof in het lichaam en de lever (onze lever) produceert meer of minder afhankelijk van hoeveel je er extra van inneemt. Een “slechte cholesterol” wordt veroorzaakt door ongezonde voeding zoals fastfood en te veel suikers.
Metalen
Orgaanvlees kan slechte stoffen bevatten zoals cadmium, lood en resten van pcb’s. Dat is niet goed. De hoeveelheden zijn gelukkig klein. Hetzelfde geldt trouwens ook voor vette vis. Daarom dat een gevarieerd voedingspatroon belangrijk blijft.
Zwangere vrouwen
Orgaanvlees bevat veel vitamine A, en dat is meestal wel een goede zaak. Maar het bevat zo veel vitamine A dat je er moet op letten dat je er niet te veel van inneemt als je zwanger bent. Indien je hier advies over wil raadpleeg je best je persoonlijke voedingsdeskundige.
Hoe moet je orgaanvlees bereiden?
Voor inspiratie rond recepten kan je terecht op Google. Maar belangrijk om weten is dat het klaarmaken van orgaanvlees helemaal gelijkaardig is aan het bereiden van vlees. Soms wordt het eerst voorgekookt, maar je kan kippenlever bijvoorbeeld gewoon bakken in de braadpan zoals je dat met een steak doet. Peper en zout erbij en klaar. De smaak is net iets anders, maar veel mensen vinden het juist erg lekker. Geeft het dus eens een eerlijke kans en geniet van goedkopere boodschappen een gezonde maaltijd.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Abdulrahman mustafa zegt:
Varkenlever de beste voor alles
Jozef Mohammed Ali zegt:
Mijn gezondheid gaat voor. Ik mag niet eten van mijn geloof. Maar ik eer wekelijks varkenlever. Zit vol met vitamines a,ijz.zink. b, alles gewoon. Ik vind ook de spekjes erg lekker. Vreet wel maar niet veel. Opzich varken de schoonste vlees van alle diersoorten.
Mijn Geloof in mijn reet nu ik lekker vind
Japio zegt:
Ja ik eet vaak kippen lever. Is heerlijk. Ook varkenlever en maag heerlijk. Varkenlever en pens moeten iedereen verplicht gaan eten.
Erwin zegt:
graag jullie nieuwsbrief
alvast bedankt,
mvg,
Pieter de Wit zegt:
Hoi Erwin, bij Drogespieren.nl hebben we geen nieuwsbrief. Wel bij FitChef.nl Indien je dat wil, kan je je op die site even aanmelden.