Glutamine is één van de meest aangeprezen supplementen in de wereld van krachttraining. Het zou de spiergroei versnellen, je immuunsysteem verbeteren en zo nog talloze andere nuttige effecten hebben. Veel krachtsporters geven om die reden dan ook heel wat geld uit aan dure glutaminesupplementen.
Maar heeft dat wel echt zo veel effect op je resultaten als beweerd wordt? We bekijken in dit artikel wat glutamine precies is, waarom het zou kunnen helpen – en wat wetenschappelijk onderzoek daarover te zeggen heeft.
Wat is glutamine?
Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Dat wil niet zeggen dat je het niet nodig hebt – het speelt wel degelijk een belangrijke rol in je lichaam. Niet-essentieel betekent alleen dat je de stof niet per se via je voeding binnen hoeft te krijgen. In plaats daarvan wordt hij in je lichaam aangemaakt, waarbij andere, wel essentiële aminozuren als bouwstof gebruikt worden.
Glutamine heeft verschillende functies. Zo speelt het een rol bij de energievoorziening en de opbouw van spierweefsel. Ook is het belangrijk voor de werking van het immuunsysteem en versterkt het de effectiviteit van antioxidanten. Het spreekt dus voor zich dat het belangrijk is om voldoende van dit aminozuur tot je beschikking te hebben.
Glutamine voor sporters
Volgens traditionele krachtsporterswijsheden is glutamine echter nog veel belangrijk als je aan intensieve fitness doet. De reden hiervoor is dat je lichaam behoorlijk veel van dit aminozuur nodig heeft tijdens en na trainingen. De eigen productie zou dan niet meer genoeg zijn om in die behoefte te voorzien.
Om die reden zijn er behoorlijk veel glutaminesupplementen op de markt. Het idee is dat je met zo’n supplement de eiwitsynthese kunt verbeteren, waarmee je spierafbraak na een training voorkomt. Dat zou per saldo de spiergroei vergroten en dus de resultaten verbeteren. Maar klopt dat idee wel?
Wat zegt het onderzoek?
Helaas gooit wetenschappelijk onderzoek roet in het eten. Hoe logisch het ook klinkt dat glutamine de eiwitsynthese zou versterken, bij metingen blijkt dat niet het geval. Dit onderzoek concludeert bijvoorbeeld: “Addition of glutamine to the amino acid mixture does not further stimulate muscle protein synthesis rate in healthy young men and women.”
Dit suggereert dat het met de positieve resultaten nog wel eens tegen zou kunnen vallen. En dat blijkt ook inderdaad het geval in een zes weken durend onderzoek waarbij proefpersonen een flinke dosis glutamine óf een placebo kregen. Hun trainingen werden verder gelijk gehouden. Er waren na zes weken geen verschillen zichtbaar tussen de twee groepen!
Wanneer is glutamine nuttig?
Alle enthousiaste reclames ten spijt is er dus weinig reden om glutamine als sportsupplement te gebruiken. Het zal je resultaten zeker niet spontaan verdubbelen. Door voldoende eiwitrijk te eten, krijgt je lichaam gewoon alle bouwstoffen binnen om spiergroei te optimaliseren.
De enige situatie waarin dit supplement wél nuttig kan zijn, is in medische omstandigheden. Wanneer je immuunsysteem door een acute ziekte sterk verzwakt is, helpt extra glutamine wel om te herstellen. Dat is echter niet relevant voor de meeste krachtsporters. Tenzij je arts iets anders aanraadt, kun je dit supplement dus rustig links laten liggen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Gerard zegt:
Intressant merci.