Allerlei beautyproducten maken reclame met collageen. Producten met collageen houden je huid jong, stevig en elastisch. En wie wil dat nou niet? Er bestaan ook collageensupplementen. Maar wat is collageen, waarom hebben we het nodig en waar is een collageensupplement goed voor?
Wat is collageen?
Collageen is een soort proteïne. In totaal zijn er 29 verschillende soorten collageen. De meest bekende zijn:
- Type 1: deze zit in je huid, bindweefsel, tanden, botten en pezen.
- Type 2: bevindt zit in kraakbeen en het glasvocht (de vloeistof achter de ooglens).
- Type 3: zit in de huid, spieren en bloedvaten.
Ons lichaam maakt zelf collageen aan. Het is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt daarom voor stevigheid op allerlei plekken in je lichaam. Vandaar ook de naam. ‘Colla’ betekent lijm.
Vanaf je 25e gaat het lichaam minder collageen aanmaken. De kans is groot dat je vanaf die leeftijd lijntjes in het gezicht gaat zien. Na je 60e daalt de productie dermate, dat het ook invloed heeft op je botten en gewrichten.
Voeding en collageen
Via ons eten krijgen we ook collageen binnen. Het zit met name in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Collageen uit voeding is moeilijk te verteren en absorberen. Daarom bevatten producten, zoals collageenpoeders, gehydrolyseerd collageen. Dat is al gedeeltelijk afgebroken.
Het collageen dat we uiteindelijk binnenkrijgen wordt niet automatisch als collageen gebruikt in ons lichaam. Een groot deel ervan wordt helemaal afgebroken en opgenomen als aminozuren. Met deze voorraad aminozuren kan het lichaam wanneer dat nodig is zelf collageen aanmaken.
Om voldoende collageen aan te kunnen maken heb je verschillende aminozuren nodig. Die haal je niet alléén uit collageen. Er is ook tryptofaan voor nodig. Tryptofaan zit in onder andere eieren, sojabonen, gevogelte, zuivel en vis.
Collageen aanmaak stimuleren
Naast het eten van voeding met collageen, kun je de aanmaak ook stimuleren met bepaald eten. Dit doe je door producten te eten met de aminozuren, glycine, proline, vitamine C en koper.
- Glycine komt voor in vlees, vis, kaas.
- Proline komt voor in eiwit, zuivel, kool, paddenstoelen en asperges.
- Vitamine C komt voor in onder andere fruit, koolsoorten en aardappelen.
- Koper zit onder andere in linzen, cashewnoten, pijnboompitten en oesters.
Afbraak van collageen
We maken zelf een enzym aan die overtollig collageen opruimt. Wanneer je de aanmaak en natuurlijk afbraak verstoort raak je deze balans kwijt. Helaas zijn er ook factoren die de aanmaak van collageen belemmeren of zelfs kapot maken. Dat zijn voornamelijk externe factoren. We noemen er hieronder een aantal. Sommige heb je in de hand, andere niet.
Toegevoegde suikers
Je krijgt rimpels van suiker. Wanneer je veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eet, stijgt je suikerspiegel heel snel. Dat suiker hecht zich vervolgens ook aan eiwitten, zoals collageen.
Het collageen in je lichaam kan daardoor minder goed zijn werk doen en wordt minder soepel. Ook je huid wordt minder soepel, waardoor je rimpel krijgt.
Roken
Door te roken vernauwen de bloedvaten in je huid zich. Daar kan vervolgens minder zuurstof en voedingsstoffen doorheen. Dus ook minder collageen. Daarnaast breek je ook meer vitamine C af door te roken.
De menopauze
Door de menopauze maakt een vrouw minder oestrogeen aan. Oestrogeen speelt ook een rol bij de samenstelling van de huid. De huid verliest met minder oestrogeen elasticiteit.
Zon
De zon is lekker, maar zorgt ook voor huidveroudering. De uv-stralen remmen namelijk de collageenaanmaak. Je smeert je dus niet alleen in tegen verbranding, maar ook tegen veroudering.
Ziekten
Sommige ziekten en aandoeningen hebben invloed op het collageen. Onder andere reuma, lupus en een aantal auto-immuunziekten hebben invloed op het collageen.
Wanneer heb ik een collageentekort?
Een collageentekort zorgt met name voor huidproblemen. Herken je meerdere van de volgende symptomen, dan heb je misschien een tekort.
- Je huid wordt minder sterk, waardoor er eerder of meer rimpels ontsaan.
- bij een gebrek aan collageen kunnen zelfs de slankste mensen cellulitis krijgen, omdat de huid niet meer goed rekt.
- Donkere kringen onder je ogen. Bij een tekort worden haarvaatje onder je ogen meer zichtbaar. Hierdoor ontstaan de donkere kringen.
- Leaky gut syndroom. De darmwand verliest stevigheid waardoor héle kleine gaatjes ontstaan.
- Pijn in je gewrichten omdat het kraakbeen voornamelijk bestaat uit collageen. Minder kraakbeen kan zorgen voor gewrichtspijn.
- Minder spiermassa en spierpijn doordat er te weinig collageen is om de spieren, pezen en ligamenten goed met de botten te verbinden.
- Verslechtering van je zicht vanwege de aanwezigheid van collageen in het glasvocht.
- Slappe nagels en dof haar.
- Stijfheid.
Werkt een collageensupplement?
We kunnen pas zeggen of collageensupplementenwerken, als we kijken naar het doel. Denk jij erover na om een collageensupplement te nemen vanwege je huid, haar en nagels, gewrichten of spieren? Daarom splitsen we het antwoord op deze vraag op.
Huid
Zoals we eerder al zeiden wordt niet alle collageen die je binnenkrijgt collageen. Dat geldt ook voor de extra collageen uit supplementen. Het is daarom moeilijk om te zeggen of een supplement wel echt werkt.
Voordat je een collageensupplement kunt, kun je je beter afvragen of je je huid al goed verzorgt en beschermt. Smeer je je altijd goed in tegen zonbeschadiging? Heb je een gezond en gevarieerd dieet met voldoende eiwitten? Rook je?
Daarnaast zijn er ook heel wat crèmes en zalfjes met collageen in de winkel te koop. Alleen collageen wordt helemaal niet door de huid opgenomen. Soms lijken ze effect te hebben, omdat ze wel hydrateren. Maar het heeft dus geen invloed op het collageen.
In ons artikel 'Hoe krijg je een mooie huid met gezonde voeding?' leggen we uit welke voedingsmiddelen jou helpen bij het krijgen van een mooie huid.
Gewrichten
Het lost het niet op, maar het lijkt erop dat een collageensupplement wel een positief effect hebben bij artrose en reuma. Het supplement zou de pijn in de gewrichten kunnen verminderen.
Mocht je op dit moment weinig vitamine C binnenkrijgen, zorg dan dat je er via voeding of een supplement voldoende van binnenkrijgt. Vitamine C kent vele voordelen, maar is ook een cruciaal element in de productie van collageen.
Spieren
Er zit collageen in onze spieren. Maar dat betekent niet dat we door een collageensupplement ineens sterker of groter worden. Spieren hebben voldoende eiwitten nodig, niet alleen collageen. Zorg dus dat je eiwitten binnenkrijgt met een gevarieerd voedingspatroon.
Haar en nagels
Je kunt je huid en nagels een boost proberen te geven met een collageensupplement. Maar ook hier geldt dat het beter is om eerst de basis goed te krijgen. Zoals genoeg drinken en gezond eten.
Er zijn ook nog eens allerlei andere factoren die van invloed zijn op je haar en nagels, zoals de producten die je gebruikt en voeding. Grijp dus niet meteen naar dit supplement. Als die niet blijkt te werken, moet je een paar maanden later alsnog op zoek naar de echte oorzaak.
Welk soort collageensupplement is het beste?
Wanneer je besluit een collageensupplement te nemen is het goed om uit te zoeken welke soort het meest geschikt is. Wil je een specifiek probleem oplossen? Of een minder specifiek supplement, zoals ook een multivitaminepil is
Er zijn twee types:
- Colageen type I en type III: deze gebruik je voor je huid, nagels en haar.
- Colageen type II: Deze gebruik je voor gewrichten, botten en pezen wilt. Oudere mensen en atleten zullen er meer uit halen.
Het lichaam neem gehydroliseerde supplementen makkelijker op. En je kunt ze makkelijker verwerken in drankjes en smoothies. Mocht je dat willen, let hier dan goed op bij het kiezen van een collageensupplement.
Conclusie
Bij supplementen hoor je vaak: baat het niet, dan schaadt het niet. Dat zou je hier ook kunnen stellen. Het zou echter jammer zijn als je daarmee niet de echte oorzaak van je problemen aanpakt. We moedigen je daarom aan om eerst een goede analyse te maken, voordat je aan een, misschien onnodig, supplement begint.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tineke de Haas zegt:
Beste,
Ik wil u hartelijk bedanken voor uw artikel. Ik zat te overwegen of ik echt collageen nodig had of niet. Ben momenteel bezig met mijn onderzoek. Ik ben gummies tegengekomen op http://www.flinndal.nl. Heeft u enig ervaring ermee? Zou u dat aanraden of niet?
Ik hoor het graag.
Liefs,
Tineke
Pieter de Wit zegt:
Hallo Tineke, ik ken het merk helaas niet. Indien je hulp wil bij supplementen kan je beter eerst een persoonlijk gesprek met een orthomoleculaire voedingsdeskundige plannen.
Aucke IJFF zegt:
Geachte,
ik ben voor het eerst op uw site hier staan veel goede informatie er is zelfs informatie die nog beter kan De redactie kan mij daarvoor benaderen. (ik test zelf mensen hun gezondheid) op tekorten van spoorelementen, vitamine's, aminozuren, co-enzymen. Ik zoek voor een client collageen type ll, hoe kan ik die vinden (op de web sites zie door de bomen het bos niet).
vrgr