Ons lichaam heeft een heleboel vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. De meeste van deze vitamines halen we uit onze voeding en als je een goed voedingspatroon aanhoudt, krijg je bijna alles wel naar binnen. Maar bij vitamine D werkt dat net even anders. Deze komt een stuk minder voor in onze voeding en moeten we dus op een andere manier zien te krijgen. Waar zit vitamine D in? Je leert het in dit artikel!
Vitamine D
Vitamine D is een heel belangrijke vitamine die ons lichaam hard nodig heeft. De belangrijkste rol die het in je lichaam speelt is meewerken aan het verstevigen en onderhouden van je botten. Samen met calcium zorgt vitamine D ervoor dat je botten sterk blijven en je minder snel kans hebt om iets te breken.
Dit hangt ook samen met het feit dat vitamine D ervoor zorgt dat je een beter gevoel voor evenwicht hebt, waardoor je minder snel valt. En het werkt mee aan je spiermassa. Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, worden je spieren zwakker en krijg je vaker last van kramp. Ook hierdoor val je dus sneller om. Het is daarom belangrijk om voldoende naar binnen te krijgen.
Andere functies van vitamine D
Vitamine D heeft nog veel meer invloed op sommige lichaamsfuncties. Het heeft 0.a. veel invloed op het verbeteren van je immuunsysteem. Verschillende onderzoeken hebben ook bewezen dat een tekort aan vitamine D ervoor kan zorgen dat mensen zich sneller depressief voelen. Het heeft dus zelfs invloed op je hersenwerking.
Ook kan het een positieve werking hebben op het voorkomen van diabetes type I. En het schijnt zelfs in de meest gunstige geval kanker te kunnen voorkomen. Genoeg redenen dus om veel aandacht te besteden aan de inname van vitamine D!
Waar zit vitamine D in?
Andere vitamines zoals vitamine C halen we uit onze voeding. Maar bij vitamine D gaat dat niet altijd op. Er zijn wel wat voedingsmiddelen waar het in zit, maar echt veel zijn het er niet. Het komt bijna alleen voor in dierlijke producten als vette vis en eieren en meestal maar in een kleine hoeveelheid.
Vitamine D vind je ook wel terug in bak- en braadproducten, al wordt het dan toegevoegd door de fabrikant. De allergrootste bron waar ons lichaam vitamine D vandaan haalt is zonlicht. Eigenlijk maakt ons lichaam zelf vitamine D aan in de huid, maar dit wordt gedaan onder de invloed van UV B-stralen die in de zon zitten.
Vitamine D-tekort
Doordat we vitamine D aanmaken via de zon, kan het soms gebeuren dat je een tekort oploopt. Vooral hier in Nederland is de zon vaak niet sterk genoeg gedurende het najaar en de winter om ons van genoeg vitamine D te voorzien. Het schijnt dat maar liefst 50% tot 80% van de Nederlanders niet voldoende vitamine D kan aanmaken!
Bij een tekort voel je je meestal lusteloos en heb je continu een tekort aan energie. Als je tekort echt toeneemt, krijg je ook last van gewrichtspijn, bloedend tandvlees en zwakkere botten. Dit kan gepaard gaan met angstaanvallen en hyperventilatie. Denk er dan eens over na om een voedingssupplement te nemen. Daarmee kan je een eventueel tekort aanvullen.
Risicogroepen
Als jij gezond leeft en veel buiten komt, dan is de kans dat je een vitamine-D tekort oploopt vrij klein. Zelfs in de winterperiode zou je lichaam dan nog steeds genoeg aan moeten maken. Er zijn wel wat groepen mensen die een grotere kans hebben op een tekort. Deze risicogroepen moeten er zeker op letten dat ze voldoende vitamine D aanmaken.
Bij jonge kinderen tot drie jaar is het aan te raden om extra vitamine D te geven. Zij zijn volop in de groei en hun botten hebben extra nodig om stevig te worden.
Maar ook ouderen bij wie de botten brozer worden, kunnen wat meer vitamine D gebruiken. Voor de ontwikkeling van het embryo vallen zwangere vrouwen ook onder risicogroepen bij wie een tekort kan optreden. En heb je een wat donkerdere huid? Let er dan ook op want dit huidtype maakt minder snel vitamine D aan uit zonlicht dan een lichter huidtype.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Patrick Veldstra zegt:
Volgens mij hangt het ook af van het seizoen. Tijdens de winter, spenderen we minder tijd buiten door en hebben we dus meer nood aan vitamine D. Dit artikel geeft goede informatie, https://www.flinndal.nl/blog/vitamine-d-belangrijk-winter