Het BMI is een veelgebruikte maatstaf voor mensen die willen weten of ze een gezond gewicht hebben. Het nadeel van deze index is dat hij niet erg betrouwbaar is! Er wordt bij het meten namelijk alleen naar lengte en gewicht gekeken, en niet naar lichaamssamenstelling. Dat betekent dat een gespierd, slank persoon en een veel dikker persoon van dezelfde lengte hetzelfde BMI kunnen hebben!
Om lichaamssamenstelling mee te kunnen nemen, moet je weten welk vetpercentage je hebt. Daarmee stel je veel makkelijker vast of je een gezond gewicht hebt. Maar wat is nu precies een gezond vetpercentage? Daar vertellen we je vandaag alles over!
Wat is je vetpercentage?
Zoals de naam als zegt: het vetpercentage is het deel van je lichaam dat uit vet bestaat. Het gaat dan dus om alle lichaamsmassa die geen botten, spieren, organen of vocht is. Belangrijk is om te beseffen dat je vetpercentage niet alleen het zichtbare vet onder je huid meet.
Ook het vet dat om je organen zit, wordt meegenomen. Dit vet is in feite gevaarlijker dan zichtbaar vet, en omdat je het van buitenaf nauwelijks ziet. Door inzicht te krijgen in je vetpercentage weet je of je wel of niet iets aan je training en voedingspatroon moet veranderen.
Te weinig lichaamsvet?
Dat te veel lichaamsvet problemen op kan leveren, dat weten we allemaal wel. Overgewicht leidt tot verschillende chronische ziektes, maar ook tot bijvoorbeeld ademhalingsproblemen en pijn in de gewrichten. Wat echter minder bekend is, is dat ook te weinig lichaamsvet gevaren op kan leveren! Het gaat mis wanneer je ook het essentiële vet kwijtraakt – het vet dat je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.
Voor mannen komt de testosteronproductie in gevaar wanneer hun vetpercentage onder de benedengrens zit. Vrouwen kunnen problemen met de vruchtbaarheid krijgen; ze worden dan bijvoorbeeld niet meer ongesteld.
Voor beide groepen komt ook een verlaging van de weerstand vaak voor bij een ongezond vetpercentage. Gelukkig zal de hormoonhuishouding bij zowel mannen als vrouwen weer normaliseren zodra ze weer een gezond vetpercentage bereiken.
Gezond vetpercentage man
Wat is dan wel een gezond vetpercentage? Dat verschilt niet alleen tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen verschillende leeftijdsgroepen. Voor ouderen verschuift de grens van een gezond vetpercentage iets omhoog.
Bovendien hanteert niet iedereen precies dezelfde grenzen, dus zit je er een paar procentpunten vanaf, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Als je vetpercentage echter sterk van deze getallen afhangt, is het verstandig om eens met een arts te overleggen.
- Ondergrens: 2-4%
- Atletisch: 5-13%
- Gezond: 14-17%
- Gemiddeld: 18-25%
- Overgewicht: meer dan 25%
Gezond vetpercentage vrouw
Vrouwen hebben praktisch altijd een hoger vetpercentage dan mannen. Het lichaamsvet wordt ook op andere plekken opgeslagen: de nadruk ligt meer op bovenbenen en borsten, waar vet bij mannen sneller op de buik terecht komt.
Ook hier geldt weer dat deze percentages geen harde grenzen zijn, eerder richtlijnen! Als je op 34 procent zit, ben je dus nog niet direct ongezond. Wel kan het in dat geval verstandig zijn om er een paar procentpunten af te werken, zodat je wat minder bij de bovengrens zit.
- Ondergrens: 10-12%
- Atletisch: 13-20%
- Gezond: 21-24%
- Gemiddeld: 25-31%
- Overgewicht: meer dan 32%
Vetpercentage meten
Er zijn weegschalen die je vetpercentage kunnen schatten aan de hand van onder andere je gewicht. Dit blijft echter een schatting. Nauwkeuriger is het om een huidplooimeter te gebruiken! Met een tang wordt de dikte van verschillende huidplooien en de hoeveel vet die daaronder zit gemeten. Daarmee kan een redelijk nauwkeurige schatting worden gemaakt van je vetpercentage.
Bij veel sportscholen kun je dit gratis laten doen, anders is een (sport)diëtiste of huisarts nog een optie. Dergelijke metingen zijn nooit 100% nauwkeurig, maar geven je wel een goede indicatie van je vooruitgang.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Tollina Nauta zegt:
Ik ben een vrouw van 55 1.73 lang weeg 62.2 kg en vetpercentage 12%.
Hardloop 3x per week, zwem 2 x en doe 3 x pernweek krachttraining op sportschool.
B.fokkens zegt:
Mijn man heeft net bij de sport school een meting gehad o.a. Ook het vetpercjentage, en dat is 95 %!! en dat lijkt mij niet normaal toch? Mijn man zegt van wel.....
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi B., weet je zeker dat hier het vetpercentage gemeten is? Het is namelijk vrijwel onmogelijk om daarmee op 95% te zitten: ter illustratie, boven de 25% spreken we meestal van overgewicht. Er zijn dus twee opties: ofwel er is iets anders gemeten, ofwel de meting is incorrect. Je kunt even bij je man of de sportschool navragen hoe het precies zit!
Amy zegt:
Beste drogespieren.nl,
Wat is de invloed van een te laag vetpercentage op het herstel van training? Van zowel kracht- als duursport? En zit daar verschil tussen? En tussen mannen en vrouwen?