In het nieuws komen vaak alarmerende cijfers voorbij over het aantal Nederlanders met overgewicht. Niet gek dat veel mensen zich af beginnen te vragen of zij zelf niet te zwaar zijn! De vraag “Heb ik overgewicht?” belandt dan ook regelmatig in onze inbox.
Het antwoord op die vraag hangt af van een aantal gegevens, zoals je gewicht, lengte en lichaamsbouw. Nu is het gelukkig niet moeilijk om zelf een inschatting te maken of je gewicht gezond is. We leggen je in de blog van vandaag uit hoe je erachter komt of jij overgewicht hebt!
Wat is overgewicht?
Overgewicht heeft eigenlijk niet per se met gewicht te maken, maar eerder met de hoeveelheid vetopslag in je lichaam. Je kunt dus best gezond én zwaar zijn, bijvoorbeeld als dat gewicht vooral van spierweefsel komt. Pas bij een ongezond vetpercentage spreken we van overgewicht.
De grens met gezond gewicht wordt getrokken op het punt waar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het overtollige vet tot gezondheidsproblemen leidt. Gevolgen van overgewicht zijn bijvoorbeeld een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten kanker.
BMI berekenen
Je kunt natuurlijk altijd je vetpercentage (laten) meten, maar dit is niet voor iedereen altijd even praktisch. De eenvoudigste methode om de vraag “Heb ik overgewicht?” te beantwoorden, is je BMI berekenen. Hoewel deze meetwijze zeker nadelen heeft, geeft het een redelijke basisindicatie van je gewicht en gezondheid.
Je berekent je BMI als volgt: gewicht in kg / (lengte in m * lengte in m). Er zijn ook verschillende calculators waarmee je je BMI kunt berekenen. Gebruik bijvoorbeeld deze van het Voedingscentrum.
Met een BMI tussen de 18 en 25 heb je een gezond gewicht. Daarboven is er sprake van overgewicht. Zit je boven de 30, dan val je in de categorie obesitas. Het overgewicht is dan acuut bedreigend voor de gezondheid.
Middelomtrek meten
Nu heeft het BMI, zoals genoemd, enkele nadelen. De belangrijkste daarvan is dat er geen verschil gemaakt wordt tussen spieren en vet. Spieren zijn relatief zwaarder dan vetmassa, dus als je stevig sport, zie je dat snel op de weegschaal terug. Hoewel je vetpercentage dan relatief laag kan liggen, kan je BMI toch te hoog uitvallen.
Om die reden kun je naast je BMI ook je middelomtrek meten. Je meet de omtrek tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken, dus ongeveer ter hoogte van je navel. Meet als je uitgeademd hebt, maar probeer je buik verder niet extra in te houden.
Voor vrouwen is een omtrek tussen de 68 en 80 centimeter gezond. Boven de 80 duidt op overgewicht, boven de 88 op obesitas. Voor mannen is de gezonde omtrek 79 tot 94 cm. Boven de 94 is sprake van overgewicht, boven de 102 van obesitas.
Heb ik overgewicht?
Kom je met zowel het BMI als de middelomtrek boven de gezonde zone? Dan heb je waarschijnlijk inderdaad overgewicht. Het is in dat geval verstandig om wat gewicht (of in ieder geval vet) te verliezen. Dit geldt zeker als je zwaar overgewicht of obesitas hebt.
Als alleen je BMI hoog uitslaat, maar je middelomtrek in orde is, hoef je je niet heel veel zorgen te maken. Je hebt dan in ieder geval niet te veel buik- en orgaanvet, de gevaarlijkste soort vet. Je hogere gewicht is waarschijnlijk het gevolg van spiermassa.
Als alleen je middelomtrek hoog ligt, heb je buitenproportionele vetopslag op je buik. Hoewel je dan niet te zwaar bent, kun je toch beter proberen wat vet te verliezen. Juist orgaanvet is namelijk de oorzaak van veel van de nadelige gevolgen van overgewicht.
Hoe kan ik afvallen?
Heb je overgewicht? En wil je daar vanaf? Daar helpen we je graag mee! In dit afvallen stappenplan staan tips waarmee je precies ziet hoe je duurzaam af kunt vallen. Daarnaast hebben we een blog met maar liefst 51 praktische afvallen tips om het proces makkelijker te maken.
Om te voorkomen dat je in een aantal bekende valkuilen trapt, kun je onze blog met veelgemaakte fouten bij afvallen even doorlezen. Daar vertellen we je alles over de meest gehoorde fabels over gewichtsverlies. Mocht je na het lezen van deze blogs nog met vragen zitten, stel ze dan gerust hieronder. Dan komen we er zo snel mogelijk bij je op terug!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Jan Verheyen zegt:
Wat ik in uw artikel niet lees: Ik heb zelf overgewicht (buikvet) maar doe sinds enkele weken aan krachttraining (met resultaat). Mijn biceps groeien, mijn borstkas wordt breder, etc. Ik verlies ook wel wat buikvet. Voor verder gewicht te verliezen ga ik dagelijks 10 km wandelen. 1 eet 1x per dag een slaatje. Met de gedachte, door een calorietekort val ik af. Ik train dagelijks bijna alle spiergroepen intensief. Ik las dat als je overgewicht hebt de spieren worden opgebouwd uit de vetten van mijn buik, als ik het goed begrijp. Nu mijn vraag is: Moet ik extra eiwitten bijnemen om voorspiergroei te zorgen, omdat ik er bijna geen inneem. Of heb ik deze calorierijke eiwitten niet nodig, omdat ze voorlopig kunnen gehaald worden uit mijn buikvet?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Jan,
Een overdaad aan suikers kan omgezet worden in vet.
Je voorraad vet kan omgezet worden in suikers.
Maar je voorraad vet kan niet dienen als eiwitbron.
=>Je hoeft dus niet per se suikers in te nemen op dit moment, want die haal je uit je vetten.
=>Maar je moet wel voldoende eiwitten innnemen. Ongeveer 1,6g/kg lichaamsgewicht.
Kijk gerust ook eens naar dit blog: https://fitchef.nl/blog/afvallen/eetschema-voor-afvallen-zo-maak-je-een-goed-voedingsschema
Succes!