Als je vet wilt verbranden, moet je stevig aan de cardio – dat heb je vast regelmatig te horen gekregen. Als je dat verhaal zou geloven, zou dat betekenen dat je echt uren in het bos of op een loopband moet lopen om een beetje dichter bij je ideale lichaam te komen.
Gelukkig hoeft cardio helemaal niet zo 'saai' en tijdrovend te zijn. Er is een veel effectievere manier, intervaltraining. In dit artikel leggen we je precies uit wat dit is, wat de vele voordelen zijn en waar je voor uit moet kijken wanneer je ermee begint.
Wat is intervaltraining?
Intervaltraining is een trainingsmethode waarbij je korte, intensieve periodes van beweging afwisselt met periodes van rust. Je trekt bijvoorbeeld sprintjes van 30 seconden, en daartussen wandel je steeds twee minuten. Wat voor intervallen je gebruikt kun je zelf bepalen, dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en huidige conditie.
Intervaltraining kan met allerlei verschillende sporten uitgevoerd worden. Denk aan hardlopen, zwemmen en touwtje springen. Zo lang er maar de mogelijkheid is om met de intensiteit te variëren. Doordat je jezelf regelmatig rust geeft, kun je tijdens de intensieve periodes een hogere inspanning leveren, waardoor je lichaam uiteindelijk harder aan het werk gezet wordt. Deze manier van trainen heeft allerlei verschillende voordelen.
Vetverbranding
Misschien heb je altijd geleerd dat je pas na lang sporten vet begint te verbranden, maar dat is niet het geval – je lichaam schakelt vaak al na een paar minuten op dat mechanisme over. Door intervaltraining zorg je bovendien dat je lichaam zich aanwent om ook bij lichte oefeningen sneller vet te gaan verbranden.
Wat intervaltraining effectief maakt om vet te verbranden, is echter de na-verbranding. Nog uren na je training zul je bij alles dat je doet meer calorieën verbranden – zonder dat je daarvoor iets extra’s hoeft te doen. Ongemerkt raak je zo sneller vet kwijt.
Verder draagt intervaltraining bij aan een betere conditie. Doordat je je steeds tot het uiterste inspant, leert je lichaam ook om zich aan te passen aan grotere inspanningen – met als gevolg dat je uithoudingsvermogen sterk verbetert. Tijdens onderzoeken konden proefpersonen soms al na twee weken twee keer zo lang fietsen voordat ze echt uitgeput raakten.
Werkt snel – en blijft werken
Intervaltraining zorgt voor veel sneller meetbare resultaten dan elke andere vorm van training. Zoals hierboven al genoemd werd, verbetert de conditie al binnen twee weken significant. Daarbij kost trainen ook nog eens een stuk minder tijd dan bij traditionele cardio training. Zo blijkt dat sommige duursporters met een uur intervaltraining dezelfde resultaten bereiken als sporters die vijf uur per week cardio doen.
Het laatste voordeel is dat er bij intervaltraining geen gewenning optreedt: omdat je de intensiviteit kunt variëren door de periodeduur aan te passen, blijven je conditie en vetverbranding verbeteren, ook als je al langere tijd op deze manier traint.
Valkuilen
Wel zijn er een aantal risico’s waar je voor uit moet kijken wanneer je aan intervaltraining begint, zeker wanneer je een relatieve beginner bent met de sport in kwestie. Zo is deze methode door de hoge intensiviteit wat blessure gevoeliger dan ‘gewone’ cardio training. Zorg daarom altijd dat je een uitgebreide warming-up en cooling-down in je trainingsprogramma verwerkt en neem rust als dat nodig is.
Verder is het belangrijk om niet te hard van start te gaan. Eén of twee trainingen per week is voor beginners een prima aantal, en je lichaam heeft hoe dan ook minstens 24 uur nodig om te herstellen. Alleen dan kun je optimaal van alle voordelen profiteren.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
rolf jeunink zegt:
Ik heb long kanker gehad waarbij 1 long is verwijderd.Heb je een tip hoe ik mijn conditie weer een beetje kan opbouwen.Ik heb altijd hardgelopen 5 tot 10 km. Momenteel houd ik het net 200 meter vol. Dit is voor mij erg deprimerend en demotiverend. Hopelijk heb je een oplossing. Met vriendelijke groet Rolf Jeunink.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Rolf, wat ontzettend vervelend! Misschien kan het helpen om eens een andere sport te proberen voor het 'beginnetje'? Je kunt bijvoorbeeld gaan fietsen of zwemmen. Daarbij heb je minder sterk het beeld wat je vroeger haalde, en kun je dus misschien beter met een schone lei beginnen.
Afgezien daarvan is een realistisch en niet te ambitieus trainingsschema van belang. Je kunt daar bijvoorbeeld eens met een personal trainer bij de sportschool naar kijken. Zo zorg je dat je het met beleid opbouwt en weet je beter wat je ongeveer aan vooruitgang kunt te verwachten. Je stelt dan ook minder hoge eisen aan jezelf :-)
Marc Dilliën zegt:
HIIT voor crosstrainer wordt veelvuldig uitgelegd waarbij ik echter steeds de grootte van de weerstand mis. Er is een verschil tussen intensief trainen met een hoge weerstand tegenover een lage en hoe zwaar moet ik de crosstrainer belasten bij een HIIT?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Marc, goede vraag! Ik zou zeggen, kies voor een weerstand waarbij je de gekozen intensiteit voor de gekozen tijd vol kunt houden. (Een beetje zoals je bij krachttraining het gewicht kiest waarmee je het juiste aantal reps kunt voltooien :-) )