Touwtje springen hebben we allemaal wel eens gedaan toen we nog op de basisschool zaten – maar daarna? De meeste mensen hebben sinds hun kindertijd geen springtouw meer in handen gehad. Logisch misschien, maar ook ontzettend zonde. Touwtje springen is namelijk één van de makkelijkste manieren om snel veel calorieën te verbranden.
Of je nu je conditie wilt verbeteren of je vetpercentage wilt verlagen, het is een ideale trainingsvorm. Bovendien werk je er mee aan je stabiliteit en coördinatie. Niet zo gek dat topsporters vaak touwtje springen om hun lichaam in topvorm te krijgen. Vandaag vertellen we je dus precies waarom je dat springtouw vooral weer eens uit de kast moet halen! En weet je niet hoe je moet beginnen? Dan helpt ons schema je zo op weg.
Calorieën verbranden met touwtje springen
Word jij al moe bij de gedachte aan touwtje springen? Heel logisch, want het is simpelweg een ontzettend intensieve manier van bewegen. De belangrijkste reden daarvoor is dat je bij touwtje springen echt je hele lichaam aan het werk zet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen of fietsen, waarbij vooral je benen het harde werk doen!
De hoeveelheid calorieën die je verbrandt met touwtje springen is niet alleen afhankelijk van de intensiteit, maar ook van je gewicht. Hoe meer je weegt, hoe meer energie je iedere keer nodig hebt om jezelf omhoog te krijgen, ten slotte! Gemiddeld verbrand je ongeveer 130-150 calorieën in een sessie van 10 minuten. Dit is aanzienlijk meer dan wanneer je op een loopband of crosstrainer zou staan.
Interval training met touwtje springen
Bovendien is het mogelijk om meer uit een touwspringsessie te halen door er een intervaltraining van te maken. Dit betekent dat je steeds korte periodes van intensieve inspanning afwisselt met pauzes. Intervaltraining heeft allerlei voordelen boven een traditionele cardiotraining, en één daarvan is dat je relatief meer calorieën verbrandt.
Dat komt vooral door de naverbranding: door dit zogenaamde ‘afterburn’-effect raak je nog uren na je training extra energie kwijt. Bovendien helpt intervaltraining je om sneller een goede conditie op te bouwen. Al met al zorgt het ervoor dat je veel sneller resultaat bereikt dan met urenlang op een rustig tempo fietsen of roeien!
Touwtje springen en afvallen
In korte tijd veel calorieën verbranden, dat is in het kort dus wat je met touwtje springen bereikt. Ideaal, met andere woorden, voor wie overtollig vet kwijt probeert te raken! Door regelmatig touwtje te springen, creëer je immers sneller een negatieve energiebalans, zodat je vet gaat verbranden.
Daarnaast heeft touwtje springen op de lange termijn nog meer effect, omdat je ook je spieren in je gehele lichaam actief gebruikt. Zo train je bijvoorbeeld ook je core met touwtje springen. Het is belangrijk dat je je rug goed recht houd tijdens het springen, op deze manier kun je gemakkelijker je buikspieren aanspannen. Je zult dit zeker voelen, maar je bent zo ook efficiënt aan het trainen.
Voordelen touwtje springen
Naast deze effectiviteit heeft touwtje springen nog een aantal grote voordelen als vorm van training. Het is bijvoorbeeld ontzettend goedkoop. Je hebt geen abonnementen of dure toestellen nodig: met een simpel springtouw ben je al klaar om aan de slag te gaan! Ook kost het maar weinig ruimte. De meeste mensen hebben in hun woonkamer al voldoende oppervlak om veilig touwtje te kunnen springen.
Dat laatste heeft ten slotte het voordeel dat je niemand tegen hoeft te komen terwijl je bezig bent! Veel mensen vinden het gênant om met sporten te beginnen als hun conditie nog erg laag is, bijvoorbeeld. Wanneer je daar rustig in je eigen woonkamer aan kunt werken, valt die drempel weg.
In de zomer kun je het heerlijk buiten doen en in de winter eventueel binnen. En het is daarnaast dus echt heel effectief. Je kunt in korte tijd flink je lichaam trainen. Ook is het zeker de moeite waard om eens aan touwtje springen te denken als vorm van cardio naast je krachttraining.
Nadelen touwtje springen
Dat wil niet zeggen dat deze vorm van sport helemaal geen nadelen kent, natuurlijk. Voor mensen met zwaar overgewicht is touwtje springen bijvoorbeeld niet verstandig. Het betekent dat er iedere keer relatief veel gewicht op je knieën terecht komt, die daardoor beschadigd kunnen raken.
Ook mensen die sowieso al zwakke knieën of enkels hebben, kunnen beter voor een andere sport zoals zwemmen kiezen. En is je conditie echt niet goed? Dan kunnen de eerste trainingen flink pittig zijn, dankzij de intensieve aard van de beweging. Er is wat discipline nodig om bezig te blijven!
Touwtje springen schema
Begin voor je training altijd met een warming-up van twee minuten. Het makkelijkst is om daarin op heel laag tempo touwtje te springen, zodat je spieren de tijd krijgen om op te warmen. Vervolgens wissel je steeds af met 30 seconden rust en 30 seconden op hoog tempo springen. Doe dit tien keer, zodat je in totaal een training van minstens tien minuten hebt.
Merk je dat je conditie goed genoeg is om dat makkelijk aan te kunnen? Spring dan 45 seconden in plaats van 30, en hou de rust 30 seconden.
Schema voor beginners
- Warming-up: 2 minuten rustig touwtjespringen
- 30 seconden rust
- 30 seconden springen
- 30 seconden rust
- 30 seconden springen
- Enzovoorts, tot je minstens tien minuten hebt getraind
Lukt het je al goed om het beginnersschema aan te houden? Stap dan over op het schema voor gevorderden. Probeer dit schema ook in eerste instantie tien minuten aan te houden.
Schema voor gevorderden
- Warming-up: 2 minuten rustig touwtjespringen
- 30 seconden rust
- 45 seconden springen
- 30 seconden rust
- 45 seconden springen
- Enzovoorts, tot je minstens tien minuten hebt getraind
Wanneer ook dat eenvoudig gaat, kun je de training langer dan 10 minuten gaan maken. Ook kun je eraan denken om langer door te blijven springen, sneller te gaan springen of gaan voor een bepaald aantal rondjes springen. Ook kun je andere bewegingen gaan toevoegen, zoals een tussen sprongetje maken of hinkelend touwtje springen. Op deze manier blijft het springen uitdagend en kun je je training elk keer een stukje aanpassen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Dorine zegt:
Hoi, ik wil het schema voor beginners starten maar ik lees niets over een advies hoe vaak je dit per week kan oppakken. Klopt dat?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Dorine, misschien kan je op het internet wat vinden. Maar het is belangrijk dat je naar je eigen lichaam luistert. Belangrijk om te weten is dat je conditie en je spieren zich snel aanpassen, maar je pezen en gewrichten veel langzamer. En daarom raken veel mensen geblesseerd. Denk je dat je 3x per week een kwartiertje wel aan kan? Start dan met 2x per week tien minuten. Beter rustiger opbouwen dan blessures oplopen.
Amber zegt:
Hoi, hoelang moet je ongeveer bezig zijn met beginners moet je dat 2 weken doen of 3 weken of korter. En bij gevorderden? Hoelang moet je daar mee bezig zijn
Ineke zegt:
Hoi Amber,
Zodra het schema voor beginners minder uitdagend wordt kun je die voor gevorderden proberen. Hoe lang dat duurt hang af van de conditie waarmee je begint.
Mattanja zegt:
Als ik de intervaltraining wil doen met touwtje springen, betekenen die pauzes tussendoor dat je helemaal moet stoppen, of ga je dan langzaam springen, zoals tijdens de warming up? Ik ben benieuwd...
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Mattanja,
Met een intensieve beweging als springen zou ik helemaal stoppen. Als je bijvoorbeeld intervaltraining gebruikt voor het hardlopen kun je wel afwisselen tussen rennen en wandelen :-)
Yolande zegt:
Nou kijk nou maar uit dat je niet doorslaat! Denk aan je zomerjurkjes! :-P
Mark zegt:
Thanks voor de tip Yolande!
Ik zal het eens proberen! ;)
Yolande zegt:
Nou dan heb ik ook nog een leuke voor jou, touwtjespringen in combi met kettlebellswinegn.
10 rondes lang 50 keer touwtjespringen en 25 kbswings.
Vorig jaar heb ik via de facebook de 300 swings a day challenge gedaan en voor de lol een 16 kilo kb (vrouwen minimaal 16 en mannen minimaal 24, ondertussen heb ik ook 24 aangeschaft, hoewel ik daar niet zo vaak mee swing) gekocht.
Na die maand had ik wel een beetje overdreven trapezius en mijn zomerjurkjes hingen ietwat vreemd om mijn schouders. Maar ik vind het wel een top oefening, ook voor de billen! ;-)
Mark zegt:
Hoi Yolande,
Ja, touwtje springen is enorm leuk én vooral zwaar! Je hebt tenminste echt het gevoel dat je echt wat hebt gedaan!
Hardlopen op een loopband is inderdaad erg saai. Je kunt dit iets leuker maken door interval training te doen. Dus maximaal 20 minuten waarbij je 2 minuten rustig loopt en vervolgens 30 seconden maximaal gaat.
Bij mij op de sportschool hebben ze boxzakken hangen, ook erg leuk om dat na de krachttraining nog zo'n 10 minuten te doen!
Yolande zegt:
Touwtjespringen is de enige leuke cardio (oké en af en toe los gaan op de minitrampo) maar idd 1 of 2 x per week op mijn "rust" dagen doe ik een interval van 60 rondes 5 sec. rust 15 sec. uit je naad springen! Mijn conditie gaat ook met sprongen omhoog. Over een poos hoop ik naar 5/20 te gaan. ;-)
Oh, ik heb een bloedhekel aan hardlopen.
Mark zegt:
Sytske! Fijn dat je zo oplettend bent!
Ik heb het aangepast, bedankt!
Sytske zegt:
Ik zit wat artikelen te lezen en kom deze kop tegen:
>> Verband veel calorieën <<
Verband???