Brood is gezond, maar hoe zit het met broodbeleg? Wat staat er bij jou in het keukenkastje allemaal aan broodbeleg? In het gemiddelde Nederlandse huishouden wordt daar niet veel mee gevarieerd: appelstroop, pindakaas, hagelslag, een pot jam, kaas en vleeswaren – en dat was het dan meestal wel.
Zonde, want het is helemaal nergens voor nodig om iedere dag weer opnieuw hetzelfde op je brood te smeren. Bovendien kun je je ontbijt en lunch doorgaans een stuk gevarieerder maken door eens wat ander broodbeleg te kiezen. We geven je vandaag dus een overzicht met gezond broodbeleg om mee te variëren.
Kan ik wel brood eten?
Voor we naar ons overzicht gaan, is het misschien handig om eerst nog even een veelgehoorde misvatting te bespreken die in dit koolhydraatarme tijdperk overal terugkomt: dat brood ongezond zou zijn. Toegegeven, veel van de broden die je in de supermarkt vindt zitten boordevol zout, suiker en andere onnodige smaakversterkers – maar dat wil zeker niet zeggen dat brood in het algemeen ongezond is.
Als je een soort weet te vinden waar geen gekke dingen aan toegevoegd zijn, is het een prima bron van gezonde koolhydraten en mineralen als ijzer en jodium. Zeker met het juiste beleg kun je het dus prima als basis voor maaltijden gebruiken! Maar wat is nu het gezond brood beleg? Hieronder geven we een kort overzicht van de verschillende categorieën waar je naar broodbeleg kunt zoeken.
Gezond broodbeleg suggesties!
1. Vleeswaren
Voor sporters die veel eiwitten proberen te eten ligt het misschien voor de hand, maar niet iedereen weet dat vleeswaren wel degelijk hartstikke gezond kunnen zijn. Daarbij is het belangrijkste dat je voor onbewerkt vlees gaat.
Plakjes worst en salami zijn minder geschikt: daar wordt vaak allerlei rommel aan toegevoegd en ze bevatten relatief veel vet. Kies liever voor bijvoorbeeld rosbief, gerookte kipfilet, rookvlees of sommige soorten ham. Filet americain kan ook prima zijn, als je maar een merk weet te vinden dat geen extra suiker en transvetten door het vlees gooit.
2. Kaas
Ook verschillende soorten kaas zijn ideaal als gezond broodbeleg, wederom omdat ze flink wat eiwitten bevatten, die heel nuttig zijn voor wie op zijn figuur probeert te letten. De traditionele volvette Goudse kaas is dan niet de beste keuze: die is bizar zout, om maar iets te noemen, en erg calorierijk. Betere opties zijn bijvoorbeeld hüttenkäse, mozzarella, zachte geitenkaas of feta.
3. Eieren
De derde categorie van dierlijke producten die je prima op brood kunt eten is die van de eieren. Wederom heel eiwitrijk, en bovendien een goede bron van gezonde vetten en verschillende belangrijke mineralen. Fijn aan eiwitten is ook dat je er ontzettend veel mee kunt variëren: een groenteomelet op brood smaakt bijvoorbeeld heel anders dan een gekookt eitje met een plakje kipfilet.
4. Groente
Tot zover nog geen grote verrassingen, waarschijnlijk; de meeste mensen eten wel vaker kaas of ei op brood. Maar hoe zit het met groenten? Goed, een blaadje sla op je hamburger, dat kennen we allemaal wel – maar eet jij verder wel eens groenten op brood? Rauwkost als komkommer, tomaat of paprika is heerlijk met kaas en vleeswaren.
Verder kun je ook zelf je eigen spreads van groente maken: paprikacompote, tapenade of erwten-muntpasta, bijvoorbeeld. En dan is er natuurlijk nog de avocado, die bijna overal lekker bij is als een uitstekende bron van gezonde vetten en nog meer vitamines.
5. Noten
Van noten kun je heerlijk broodbeleg maken. Pindakaas is natuurlijk een oude bekende – heerlijk met plakjes banaan, om maar iets te noemen – maar andere pasta’s van bijvoorbeeld amandelen zijn ook ontzettend lekker.
Hou er wel rekening mee dat deze notenpasta’s redelijk calorierijk zijn; het hangt van je eigen eetpatroon af of ze goed in je menu passen. Is dat echter het geval, dan heb je hiermee een fantastisch gezond broodbeleg te pakken.
6. Peulvruchten
Misschien dat jij wel eens humus op brood eet – die heerlijke kikkererwtenpasta begint nu echt steeds meer aan terrein te winnen, en niet voor niets. Er zijn echter meer manieren om peulvruchten op brood te eten!
Linzen zijn heerlijk om wat extra textuur te geven aan je zelfgemaakte eiersalade, en ook van erwtjes maak je heerlijke spreads, bijvoorbeeld met een snufje Parmezaanse kaas. Zo krijg je bijna ongemerkt een flinke dosis gezonde eiwitten en koolhydraten binnen.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Marja zegt:
Ik kijk elke dag uit naar de nieuwe informatie van jullie.
Ik weet bijna alles al over koolhydraten, maar ik moet eiwitrijker eten en dat leer ik nu, ook dankzij jullie!
De recepten zijn ook heel leuk en lekker!!
Mark zegt:
Dag Marja,
Dat is leuk om te horen. Fijn dat je wat aan de artikelen hebt!
Als je niet gewend bent aan eiwitrijk eten is het in het begin even wennen.
Maar als je een beetje 'slim' eet (met onder andere broodbeleg) dan kom je toch als snel aan je eiwitbehoefte voor de dag.
Ga zo door!
Groetjes,
Mark