
Soms lijkt het wel alsof het leven één grote aaneenschakeling van stress en moeilijke keuzes is. De to do-lijstjes komen nooit af, en de stapels op je bureau verdwijnen ook nooit. En ben je eindelijk klaar met werk, dan staat je agenda nóg vol met feestjes, cursussen, trainingen en afspraken waar je eigenlijk nooit tijd voor hebt.
Kortom: je haast je van de ene overvolle dag naar de andere, met veel te korte nachtjes ertussen. Komt dat patroon je bekend voor? Dan is deze blog voor jou bedoeld! Vandaag geven we namelijk maar liefst 25 praktische tips voor een eenvoudig leven én meer rust in je hoofd.
Wat verstaan we onder eenvoudig leven?
Wat bedoelen we daar nou precies mee, eenvoudig leven? Het is voor een groot deel een kwestie van prioriteiten. Door vast te stellen wat écht belangrijk is, kun je je veel meer focussen op de hoofdzaken in je leven. En dat betekent dat je die honderden ingewikkelde bijzaken veel makkelijker op de achtergrond kunt schuiven.
Minder ruis, dus, en meer aandacht voor wat er echt toe doet. Dat betekent minder stress, meer lol in wat je doet, en minder het gevoel dat je maar door je dagen heen sprint zonder ooit echt ergens te komen.
Tips voor een eenvoudig leven en meer rust!
De volgende 25 tips helpen je allemaal om je leven zo eenvoudig mogelijk te houden. Sommige zijn meteen toe te passen, andere kosten misschien wat tijd of vereisen een omschakeling in je mentaliteit. Ze werken echter allemaal naar datzelfde doel toe: een eenvoudig leven met meer rust in je hoofd!
1. Scheid hoofd- en bijzaken
Wat zijn de allerbelangrijkste doelen in jouw leven? Gezond blijven en een dak boven je hoofd houden, vermoedelijk. Maar misschien ook: een marathon lopen, een taal leren, zo veel mogelijk van de wereld zien.
Zet jouw hoofdzaken op een rijtje! Gaat er eens iets mis dat niets met deze punten te maken heeft, probeer dat dan zo veel mogelijk te relativeren. Het is uiteindelijk ten slotte maar een bijzaak.
2. Stop met vervelende dingen
Heb je een geestdodende baan waar je altijd doodmoe vandaan komt? Zit je uren per dag voor de tv terwijl je daar eigenlijk geen lol in hebt? Weet je allang niet meer waarom je ooit aan je studie begonnen bent? Stop ermee!
Natuurlijk is het eng, en natuurlijk kun je niet altijd van de ene op de andere dag vertrekken. Dat hoeft je echter niet tegen te houden om het zo hard mogelijk te proberen. Je wilt niet terugkijken op je leven en je realiseren dat je de helft van de tijd aan nare bezigheden verspild hebt.
3. Wat geeft jou energie?
Sterk gerelateerd aan de hoofdzaken: waar krijg jij nou echt energie van? Dat hoeven geen grote doelen in het leven te zijn. Je hebt ongetwijfeld kleinere hobby’s en activiteiten waar je écht een kick van krijgt. Zet ook die dingen eens onder elkaar. Bedenk dan eens hoeveel tijd van je dag je nou eigenlijk met deze lijst bezig bent. Goede kans dat dat in het begin stevig tegenvalt!
4. Maak tijd voor de goede dingen
Je hoort mensen heel vaak zeggen dat ze graag meer van dit of dat zouden doen, “als ze er tijd voor hadden”. Wanneer je eens goed naar je dag kijkt, zal echter snel blijken dat je stiekem meer tijd hebt dan je denkt.
Want hoe lang heb je doelloos op Facebook door andermans vakantiefoto’s zitten klikken? En hoe veel tijd heb je ook alweer precies voor de tv gezeten? Stel prioriteiten, ga met de snoeischaar door je dagbesteding, en maak tijd voor wat je écht wilt doen.
5. Je hoeft niet alles te doen
Alle tv-pauzes geschrapt en nog steeds een overvol programma? Goede kans dat jij last hebt van het “alles kan, dus alles moet”-syndroom. Je bent op ieder leuk feestje te vinden, je bent lid van iedere leuke vereniging, je doet iedere cursus en bijscholing die je werk aanbiedt. En zo hou je werkelijk geen centimeter ademruimte meer over!
Het punt is: je kunt nooit alles doen, en je mist altijd dingen die echt heel leuk hadden kunnen zijn. Accepteer dat en plan wat minder. Je houdt zo veel waardevolle tijd over.
6. Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn
We willen allemaal graag leuk, aardig, grappig en cool gevonden worden. Natuurlijk. Maar je kunt je hele leven bezig zijn naar de goedkeuring van andere mensen te hengelen, en daar word je echt niet leuker van.
En waarom zou je je eigenlijk zo druk maken om de mening van een collega die je zelf niet eens mag, of die zure oudtante die toch nooit ergens positief over is? Accepteer dat sommige mensen je gewoon niet zullen mogen, wat je ook doet. Hun probleem.
7. Hanteer de “Hell yes or no”-regel
Een nare tussenvorm zijn mensen waar je wel ongeveer bevriend mee bent, maar die toch altijd lauwwarm op jouw plannen reageren. Je kunt heel wat tijd besteden aan gepieker over hoe je het ze toch naar de zin kunt maken. Niet doen!
Hier geldt de “Hell yes or no”-regel: als mensen niet met een enthousiaste ja reageren, kun je het als een nee opvatten. Willen ze het onverwacht toch graag? Dan komen ze vanzelf wel naar je toe. Tot die tijd hoef jij er niet mee te zitten.
8. Ruim je kledingkast uit
Nog zo’n situatie waar “Hell yes or no” van toepassing is: de kledingkast. We hebben allemaal stapels shirts liggen die op zich niet stom zijn – maar die we toch niet willen dragen. Voor een eenvoudiger leven is de truc heel simpel: weg ermee. Ze leveren alleen maar overbodige keuzestress op. Hou de kleren waar je die “hell yes!” bij voelt, en breng de rest naar de kringloop.
9. Ruim op (en hou het netjes)
Onbewust geeft een rommelige omgeving veel extra belasting voor je gedachten. Je bent immers toch meer tijd kwijt met het zoeken naar orde. En opruimen hoeft echt niet zo veel tijd te kosten. Hou één keer een grote schoonmaak, gooi zo veel mogelijk weg en deel al je spullen netjes per categorie in. Daarna is het een kwestie van bijhouden.
10. Ga kleiner wonen
De meeste mensen hebben een groter huis dan ze nodig hebben. Zeker na een grote opruiming zul je merken dat je met veel minder ruimte toe kunt! En een kleiner huis betekent minder schoonmaken, minder kosten en minder gedoe met reparaties. Minder stress, kortweg. Natuurlijk verhuis je niet van de ene op de andere dag, maar denk er eens over na.
11. Je hoeft niet alles te kopen
Heb je eenmaal ervaren hoe bevrijdend het is om minder spullen te hebben, trap dan niet weer in de consumptieval. Reclames proberen je wijs te maken dat hun spullen jou gelukkiger gaan maken. Het omgekeerde is meestal het geval. Koop alleen wat je nodig hebt: goed eten, een paar echt fijne kleren, enzovoort. En ga al helemaal niet shoppen als je eens een slecht humeur hebt.
12. Blijf sparen
Nog een voordeel van dit grote ‘ontspullen’? Het maakt je leven naast eenvoudiger ook nog eens een stuk goedkoper. En wat doe je met dat extra geld? Sparen, natuurlijk! Niets vermindert je stress zo veel als een goede financiële buffer. Dat betekent namelijk dat je opeens niet meer zo afhankelijk bent van die vervelende baan. Of dat je eerder meer van de wereld kunt gaan zien.
13. Werk niet meer dan je hoeft
Nog een tip: leg je inkomsten en uitgaven eens goed naast elkaar. Is het eigenlijk wel nodig om zo veel te werken als je doet? Veel mensen kiezen automatisch voor een fulltime baan – maar wat als je met een dagje extra vrij nog net zo goed rondkomt? Stel je eens voor hoe veel geweldige dingen je kunt doen met een hele dag extra per week!
14. Handel kleine taken meteen af
Eén van de redenen dat werk zo’n grote stressfactor is, is dat het vaak zo’n enorme takenlijst met zich meebrengt. Eén vuistregel om dat effect te verminderen, is als volgt: kost een taak minder dan vijf minuten? Doe hem dan meteen! Dit geldt bijvoorbeeld voor het betalen van een rekening, het beantwoorden van een mailtje, en ga zo maar door.
15. Maak een to do-lijst van drie punten
Takenlijsten zijn verder zenuwslopend omdat je ze nooit afkrijgt. Hoe moet je je dan ooit ontspannen? De oplossing daarvoor is: maak elke dag een lijstje met de drie belangrijkste dingen die je die dag wilt doen. Dat is behapbaar, en het dwingt je opnieuw om hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Uiteindelijk word je zo én productiever, én minder gestrest.
16. Ga stap voor stap
Een laatste tip om grote projecten werkbaar te houden, is om ze in stapjes op te delen. Zet op je takenlijst niet “Uitnodigingen verjaardag regelen”. Knip het op in het schrijven van de tekst, het maken van een lijst genodigden, het verzamelen van adressen, enzovoort. Zo zie je er een stuk minder tegenop, begin je sneller, en ben je dus ook eerder klaar!
17. Minimaliseer afleidingen
De moderne wereld maakt het je niet makkelijk om je op de hoofdzaken te focussen. Sociale media, advertenties, telefoons en tv strijden om je aandacht – en krijgen maar al te vaak hun zin. Gelukkig kun je daar actief tegenin gaan. Zet je telefoon wat vaker op vliegtuigmodus, of laat hem thuis. Installeer een adblocker, zet de tv niet op de achtergrond aan. Ook zo creëer je meer focus.
18. Vragen? Spreek je uit!
Duidelijkheid is misschien wel dé sleutel tot een eenvoudig leven. En toch zijn we vaak geneigd onze vragen en twijfels op te kroppen – vragen voelt toch al snel alsof je het niet zelf af kan. Zet die onnodige trots opzij en spreek je uit wanneer je niet weet wat je met iets of iemand aan moet. Meer communicatie maakt de boel er zelden slechter op.
19. Ergernissen? Spreek je uit!
Nog zoiets dat je beter niet op kunt kroppen: ergernissen. Vaak blijkt namelijk dat het probleem heel makkelijk op te lossen is – als andere mensen maar weten dat er sprake is van een probleem. En dat wordt toch echt pas duidelijk als jij je mond opentrekt. Wees er natuurlijk wel vriendelijk over, en realiseer je dat anderen niet verplicht zijn om het jou naar de zin te maken.
20. Wees eerlijk
Soms lijkt een leugentje om bestwil de makkelijkste weg. Toch kan zelfs de kleinste onwaarheid op vervelende manieren terugkaatsen – en dat levert vooral veel stress op, want wat nou als mensen achter je leugen komen? Voor een eenvoudiger leven is eerlijkheid vaak echt de beste weg. Pas als de waarheid mensen onnodig zou kwetsen, is het soms beter om gewoon je mond te houden. Liegen is dan niet eens nodig!
21. Zie de humor ervan in
Stiekem is het leven vaak best grappig. Wanneer je de tijd en moeite doet om jezelf af en toe eens hartelijk uit te lachen of de ironie van je situatie in te zien, lijkt alles al meteen lichter. En dat maakt het weer een stuk eenvoudiger om met de boel om te gaan. Bonus: als je blijft lachen, kom je vaak ook meteen een stuk meer andere blije mensen tegen.
22. Slaap genoeg
Niets versterkt stress zo goed als vermoeidheid. Een eenvoudig leven is ook een uitgerust leven: genoeg slaap zorgt er immers voor dat je alles helder kunt blijven bekijken. Ga voor die acht uur per nacht, met andere woorden! En ja, dat mag je gerust als een hoofdzaak beschouwen.
23. Beweeg iedere dag
Beweging is niet alleen goed voor je humeur en goed tegen de stress. Het is ook nog eens heel gezond en zorgt ervoor dat je ook op latere leeftijd goed in je vel blijft zitten. Dat is nu echt wel een investering waard, want niets maakt je leven zo lastig als een kwakkelend lichaam. Neem dus iedere dag de tijd voor een wandelingetje of een fietstochtje.
Ben jij ook altijd uren aan het twijfelen over wat je vanavond weer moet eten? Bekijk dan ons nieuwe FitChef platform eens. Op dit platform kun je gratis een weekmenu op maat + boodschappenlijst aanvragen. En ben je hier enthousiast over? Met een Premium account ontvang je elke week een nieuw menu, volledig op maat!
25. Vries maaltijden in
Gezond eten hoeft niet tijdrovend te zijn, en al helemaal niet als je een grote vriezer hebt. Maak regelmatig wat extra porties als je toch aan het koken bent, en schuif wat je over hebt in de vriezer. Zo heb je altijd gezond eten bij de hand als je écht even geen tijd hebt. En beter nog: het is ook goedkoper dan de afhaalchinees.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Goede ideeën
Dankje Inez! :)