Fruit bestaat in allerlei soorten en maten, van exotische kleine besjes tot onze vertrouwde appeltjes. In de meeste supermarkten is het aanbod behoorlijk, en bij de groenteboer om de hoek vind je waarschijnlijk nog veel meer! Toch eten de meeste mensen maar weinig verschillende soorten fruit.
In plaats daarvan beperken ze zich tot de paar soorten die ze goed kennen. Beter dan niets, natuurlijk, maar het kan zo veel gezonder! Vandaag vertellen we je meer over alle verschillende soorten fruit. Ook kijken we waarom variatie zo belangrijk is, en wanneer welke fruitsoorten het beste zijn.
Wat is fruit?
Om maar even met de basis te beginnen: wat valt er nu precies onder fruit? In het algemeen hebben we het meestal over alle soorten eetbare vruchten. Meestal zijn ze zoet van smaak en worden ze rauw gegeten. Er zijn echter wat twijfelgevalletjes. Je weet bijvoorbeeld waarschijnlijk wel dat de tomaat officieel ook ‘fruit’ is – dat wil zeggen, een vrucht van de tomatenplant.
Iets vergelijkbaars geldt voor soorten als de paprika, de komkommer en de aubergine. In praktisch opzicht rekenen we die echter gewoon tot de groentes. Zoals wel eens gegrapt wordt: kennis is weten dat tomaat een fruitsoort is, wijsheid is om geen tomaat in de fruitsalade te stoppen.
Soorten fruit
Je kunt fruit op heel veel verschillende manieren in categorieën indelen. Zo heb je bijvoorbeeld koolhydraatarm fruit en fruitsoorten met veel koolhydraten. Zo bestaat er ook de biologische indeling, waarin gekeken wordt hoe vruchten genetisch met elkaar verwant zijn. Voor wie gewoon lekker fruit wil eten, is die indeling echter niet zo nuttig. Dan wil je gewoon vergelijkbare soorten fruit bij elkaar hebben.
Op basis van die meer praktische instelling onderscheiden we de volgende vijf soorten fruit:
- Zacht fruit: aardbeien, druiven, bessen, frambozen, bramen en meloenen.
- Steenvruchten: abrikozen, kersen, nectarines, perziken en pruimen.
- Pitvruchten: appels en peren.
- Citrusvruchten: citroenen, grapefruits, limoenen, mandarijnen en sinaasappels.
- Exotisch fruit: ananassen, bananen, dadels, granaatappels, vijgen, kiwi’s, mango’s en passievruchten.
Waarom is fruit belangrijk?
Het eten van fruit wordt in Nederland flink gestimuleerd. Zo ken je waarschijnlijk wel het advies om 2 stuks fruit per dag te eten – ongeveer 200 gram. Waarom wordt dat nou zo specifiek aangeraden? Van fruit in het algemeen is bekend dat het heel wat voordelen oplevert voor de gezondheid. Eén van de redenen is dat het veel vitamines en mineralen bevat, terwijl het maar weinig calorieën levert.
Je kunt het dus eten zonder snel het risico op een energieoverschot te lopen. Daarnaast zit fruit vol andere fytonutriënten als antioxidanten. Dat alles zorgt ervoor dat mensen die genoeg fruit eten minder kans lopen op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
Variatie met fruit
Dat wil echter niet zeggen dat je dat resultaat automatisch behaalt als je elke dat twee appels eet. Geen twee vruchten zijn namelijk hetzelfde, en alle soorten fruit bevatten weer andere voedingsstoffen. Dat betekent dat je pas echt van die twee stuks per dag profiteert als je voldoende afwisselt met verschillende soorten fruit.
Variatie is verder ook aan te raden omdat je doorgaans het beste voor seizoensfruit kunt kiezen. Hoe verser het product namelijk is, hoe meer van de nutriënten behouden blijven. Een appel is dus gezonder als hij niet al een jaar in een koelcel ligt. Vruchten die direct na de oogst zijn ingevroren zijn dan vaak wel weer een prima keuze.
Belangrijke stoffen in soorten fruit
In Nederland eten we vooral heel veel appels, gevolgd door sinaasappels en bananen. Prima, natuurlijk, maar zeker niet alles. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke stoffen in fruit en geven we aan in welke soorten je ze het meest terugvindt. Zo zie je meteen hoe belangrijk variatie is!
- Vitamine A houdt je huid en ogen gezond. Het zit in abrikozen, bramen, granaatappels en passievruchten. Oranje vruchten bevatten ook bètacaroteen, waar vitamine A van gemaakt wordt.
- Foliumzuur (B11) is belangrijk voor de groei en de aanmaak van bloedcellen. Je vindt het in aardbeien en sinaasappels.
- Vitamine C is belangrijk voor de weerstand. Als je verkouden bent, eet je dus het beste kiwi, zwarte bessen, citrusvruchten of aardbeien.
- Kalium is essentieel om je bloeddruk gezond te houden. Bananen en rozijnen zijn er rijk aan, appels bevatten ook een beetje van dit mineraal.
- IJzer is onder andere belangrijk voor voldoende energie. Vooral gedroogd fruit zit er vol mee, maar je vindt het ook in watermeloen, zwarte bessen en de meeste steenvruchten.
- Antioxidanten gaan celschade door vrije radicalen, veroudering en ontstekingen tegen. Ze zitten vooral in rood fruit, maar ook in granaatappels, vijgen en avocado’s.
Hoe eet je fruit?
Een laatste punt: het is aan te raden om fruit zo veel mogelijk heel te eten. Dat komt omdat je op die manier het meeste profiteert van de vezels die erin zitten. Die houden je darmen gezond en zorgen dat je bloedsuiker zo stabiel mogelijk blijft. Als je fruit uitperst, gaan de vezels verloren.
Dat betekent dat vruchtensap niet veel meer is dan suikerwater met wat vitamines! Smoothies zijn iets gezonder, maar verliezen nog steeds redelijk wat vezels. En ook andere bewerkte soorten fruit, zoals fruit op siroop, kun je beter niet eten. Wat doe je dan wel met dat verse fruit? Wat lekkere opties:
- Eet het als snack uit het handje. Juist omdat fruit zo rijk is aan vezels, vult het behoorlijk. Een portie fruit kan daarom uitstekend als gezonde zoete snack dienen.
- Gebruik het als topping. Producten als havermout, Brinta, kwark yoghurt zijn vaak een beetje saai zonder iets erbij. Fruit is dan een gezondere optie dan een lepel suiker!
- Zoet je gezonde snacks met fruit. Gedroogde abrikozen of dadels zijn bijvoorbeeld goede zoetmiddelen, net als bananen. Je bakt er zo een gezond bananenbrood of ander heerlijk gebak mee. En wat dacht je van havermoutkoekjes met blauwe bessen?
- Gebruik fruit in je hoofdmaaltijden. Zo kun je meloen, bramen, aardbeien, appels of rozijnen vaak heerlijk in salades gebruiken. En ook sinaasappel met kip of appel met varkensvlees zijn heerlijk. Of wat dacht je van curry met daarin ananas of mango?
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Emmelyn Jenna Luna Marie markus zegt:
op de website van het voedingscentrum staat precies het zelfde.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Emmelyn, dat klopt! We halen veel van onze informatie van de officiële instanties zoals het Voedingscentrum
Noor Goedbloed zegt:
Ik wil weten hoeveel soorten fruit er op de wereld bestaat.
margaux zegt:
hoeveel pitvruchten zijn er ?
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Margaux, onder de pitvruchten rekenen we vooral appel en peer. Er vallen ook nog wat onbekendere vruchten in deze categorie, zoals de kwee en de mispel :-)