Ze worden bij iedere barbecue en borrel wel ergens geserveerd: augurken. Niet vreemd, want ze eten makkelijk weg, en ze zijn een lekker frisse snack tussen de zoetigheid en vettigheid. Tussen de vettige blokjes kaas en de borrelnootjes lijken ze over het algemeen relatief gezond – maar hoe terecht is die indruk nu eigenlijk echt?
Kun je deze snack prima onbeperkt eten, of zitten er toch de nodige nadelen aan? In het artikel van vandaag kijken we of augurken nu eigenlijk gezond zijn.
Hoe worden augurken gemaakt?
Iets waar niet iedereen van op de hoogte is, is dat augurken in feite gewoon ingelegde komkommers zijn. Het verschilt een beetje per recept en regio welke soort komkommers hiervoor gebruikt worden. In sommige landen gaat het om een verwante groente, niet om de komkommers die wij in de supermarkt kennen. De augurken die wij in de supermarkt kopen, zijn echter wel degelijk vaak gemaakt van onze vertrouwde komkommers.
Om er augurken van te maken, worden die in een bak zoutwater gelegd. Na een proces dat wel drie maanden kan duren, zijn ze vervolgens zuur en stevig geworden – de traditionele augurken!
Vitamines en mineralen
Deze 'ingelegde komkommers' bevatten relatief veel vitamine K. Met één augurk krijg je van deze vitamine maar liefst 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen! Vitamine K is in je lichaam vooral van belang omdat het het stollen van je bloed regelt. Wanneer je hier een tekort aan hebt, kan zelfs het kleinste wondje heel lang door blijven bloeden.
Verder leveren ze kleine hoeveelheid mineralen zoals bijvoorbeeld jodium. Dit is een mineraal dat veel mensen vooral uit brood halen. Als jij niet veel brood meer eet, kan het een goed idee zijn om een beetje op je jodiuminname te letten, onder andere om je schildklier gezond te houden!
Zijn augurken gezond?
Een ander vaak gehoord voordeel is dat ze nauwelijks calorieën leveren. Als je dat alles zo hoort, zou je zeggen dat augurken de ideale snack zijn. Helaas zitten er ook een paar nadelen aan deze ingelegde komkommers, waar je maar beter rekening mee kunt houden! Allereerst zijn ze ontzettend zout. Ze hebben niet voor niets drie maanden in een bad vol zout gelegen, per slot van rekening – en al die natrium is vrij slecht voor je bloeddruk.
Zeker wanneer je altijd al relatief veel zout aan je eten toevoegt, zul je hiervoor uit moeten kijken. Verder bevatten augurken uiteindelijk maar heel weinig nuttige voedingstoffen. Naast vitamine K en een kleine hoeveelheid jodium voegen ze in feite maar weinig aan je dieet toe.
Natriumarme augurken
Wie er toch graag veel van eet, kan ervoor kiezen om natriumarme augurken te kopen. In Nederland vind je die in de meeste grote supermarkten van het merk Kesbese. Deze zijn overigens ook op andere fronten gezonder dan de meeste andere varianten. Zo zit er in de natriumarme variant van Kesbese minder suiker dan in de traditionele varianten van andere merken, en bevatten ze juist weer iets meer voedingsvezels.
Ten slotte zijn de natriumarme augurken ruim twee keer zo slank als andere opties, met slechts 12 calorieën per 100 gram. Wanneer je dus augurken bij de borrel wilt serveren, is dit verreweg je beste optie!
Augurken als tussendoortjes
Wanneer je voor natriumarme augurken kiest, heb je een redelijk gezond tussendoortje te pakken. Het kan natuurlijk gezonder; ze leveren zoals gezegd maar weinig nuttige voedingsstoffen, in tegenstelling tot veel andere groentes en bijvoorbeeld nootjes. Aan de andere kant kun je er ook niet heel snel ongezond veel van eten.
Ze krijgen daarom duidelijk de voorkeur boven de ongezonde tussendoortjes die je bijvoorbeeld in veel kantines vindt, zoals chips en koekjes. Probeer je tussen de maaltijden door je maag gevuld te houden, en heb je toevallig zin in augurken? Dan is er geen enkele reden om er niet een paar te eten! Zoals altijd, geniet met mate!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Riana zegt:
Hoi even een vraagje, in de supermarkten is er bij ons nergens meer aan khune augurken te komen.
Wij wonen in Hendrik Ido Ambacht, het is al weken leeg de vakken.
Wat kan daar de reden van zijn??
Pieter de Wit zegt:
Hallo Riana, dat is een goede vraag, maar daar weet ik zelf niets van. Ik heb ze niet allemaal opgekocht hoor. :-)
Coethi gaming zegt:
Wat als je van plan ben 5 potten cocktail augurken te eten
Lotte (beheerder) zegt:
Eenmalig kan het vermoedelijk niet heel veel kwaad, maar ik zou het toch liever niet doen ivm de hoeveelheid zout!
Wil Schuurman zegt:
Augurken zijn toch zuur en niet zout?
Groet wil
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Wil,
Ze smaken inderdaad zuur, maar dat wil niet zeggen dat er geen zout in zit! Vaak wordt er ook flink wat zout aan toegevoegd om als smaakversterker te dienen.
Jan Sikkema zegt:
Ik vermijd juist de producten van Kesbeke vanwege de toegevoegde zoetstoffen. Bij mij is Kühne favoriet.
Paul zegt:
Slecht onderbouwd verhaal over zout en nog slechter om te adviseren zout
arm te gaan eten. Zonder zout kan geen enkel mens leven. Teveel zout is enkel een probleem als je nieren beschadigt zijn, mogelijk het gevolg van jarenlang zoutarm eten.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Paul,
Zout verhoogt ook je bloeddruk (wat weer tot hart- en vaatproblemen kan leiden). Dat betekent inderdaad zeker niet dat al het zout slecht is, en we raden niemand aan om zonder zout te eten. Je hebt namelijk inderdaad zout nodig. Wél is het zo dat de grote meerderheid van Nederlanders veel te veel zout eet. We raden mensen dus zeker wel aan om hun zoutconsumptie in de gaten te houden en waar nodig te minderen :-)
RichardF zegt:
Jammer dat nog steeds zout als vijand wordt neergezet, terwijl als je hard traint en veel zweet je veel zout kwijt raakt.
6 gram zout (2,5 gr. natrium) is echt het minimale wat een mens nodig heeft. Op een warme dag gaat de behoefte omhoog, en als je sport kan 't zelfs verdubbelen.
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Richard,
Het is zeker niet onze bedoeling om zout als de vijand af te schilderen! We zijn ons er zeker van bewust dat iedereen het nodig heeft, en sporters al helemaal. Blijft het feit natuurlijk wel dat ontzettend veel mensen veel te veel zout binnenkrijgen, met alle gevolgen van dien. Om die reden waarschuwen we er in onze artikelen toch altijd even voor!
Willem zegt:
Mis hier een stukje over het (niet ongevaarlijke) synthetische kleurstof 'Tartrazine' wat in vele gevallen is toegevoegd.
Bart zegt:
Jaren geleden galblaas laten verwijderen. Hierna spijsvertering niet optimaal. Zuuraanval op ongewenste momenten als in de nacht. Probeer nu enkele weken voor slapen 1 augurk. Geen last meer van te vet eten. Dus niet calcium als zuur neutraliseren maar zuurgraad in je maag iets verhogen!