Eet je groente! Dat advies ken je wel. Dus wat moet je dan met microgroenten? Met iets wat ‘micro’ is kom je toch niet snel aan het minimum van 250 gram groenten? In dit artikel leggen we je uit wat het nut is van microgroenten. En ook hoe je ze zelf kunt kweken en eten.
Wat zijn microgroenten?
Microgroenten zijn babyplantjes. Babyplantjes van groene groenten of kruiden die net boven de grond zijn gegroeid, ongeveer 2 tot 5 centimeter. Zodra de eerste blaadjes ontstaan worden ze geoogst en gegeten. Omdat ze blaadjes moeten krijgen groeien ze in het licht.
Je kunt ze gewoon rauw opeten of gebruiken in gerechten. In restaurants gebruikt de kok ze vaak om extra smaak, textuur of kleur toe te voegen aan een gerecht. Maar dit kun jij thuis ook gewoon doen!
Maar het meest bijzonder zijn ze vanwege de voedingsstoffen. Ondanks het formaat zitten de kleine plantjes vol met vitaminen en andere voedingsstoffen. Ze bevatten alle stoffen die de volwassen plant in zich heeft. Maar dan zonder calorieën. Een soort natuurlijke vitaminepilletjes.
Soorten microgroenten
Microgroenten zijn geen aparte soort planten. In principe kun je van bijna alle zaden microgroenten kweken. Er zijn ook geen aparte soorten, maar je kunt ze wel categoriseren. De volgende groenten en kruiden worden het meest gebruikt gekweekt als microgroenten.
- Kruisbloemenfamilie: broccoli, waterkers, radijs, bloemkool en rucola
- Madeliefjesfamilie: sla, andijvie en witlof
- Schermbloemenfamilie: dille, wortel, selderij en venkel
- Narcisfamilie: knoflook, ui en prei
- Amarantenfamilie: quinoa, amarant, biet en spinazie
- Komkommerfamilie: meloen, komkommer en courgette
Kleine vitaminebommetjes
In de kleine plantjes zitten dus heel veel gezonde stoffen. Volgens onderzoek bevatten de plantjes veel vitamines, waaronder vitamine A, C, E en K. En omdat de plantjes zo nog zo klein zijn, bevatten ze wel 25 tot 40 keer zo veel vitamines per 100 gram vergeleken met de volwassen plant.
Ze bevatten ook een hoge concentratie aan fytonutriënten. Fytonutriënten zijn ‘bioactieve stoffen’. Voedingsstoffen die uitsluitend in plantaardige voeding voorkomen. Zoals groente en fruit, maar ook in granen, noten en specerijen. Ze zijn goed voor ons, maar hebben in tegenstelling tot vitaminen geen voorgeschreven behoeften.
Daarnaast zitten zijn veel soorten rijk aan kalium, zink, magnesium en koper.
Het verschil met kiemgroenten
Microgroenten zijn niet hetzelfde als kiemgroenten. Ze worden op een verschillende manier gekweekt, geoogst en gegeten. Microgroenten kweek in je in de groent en in het licht. Kiemgroenten op bijvoorbeeld natuurlijke vezels.
Kiemgroenten oogst je zodra de eerste blaadjes er zijn. Ze zijn dan dus nog heel erg klein. Microgroenten laat je iets langer staan. Niet heel veel langer, maar 1 tot 3 weken. De plantjes zijn dan tussen de 2 en 5 centimeter groot.
Kiemgroenten eet je helemaal op. Met het zaadje nog aan het plantje. Kijk maar eens goed naar een stengeltje taugé. Microgroenten eet je zonder zaadje. Je snijd de blaadjes van het plantje af. Het plantje groeit vervolgens verder.
Zelf microgroenten kweken
Het kweken van microgroenten is heel erg makkelijk. Je hebt alleen een ondiepe bak nodig en wat grond. Zo’n 5 centimeter groen is voldoende. Het hoeft geen speciale bak te zijn. Elke bak zonder vakjes en zonder deksel is goed.
Een kweekbak kan echter wel heel erg handig zijn. De meeste gieters produceren een grote straal water. Deze straal is te groot voor de kleine plantjes. Een kweekbak heeft gaatjes in de bodem die water doorlaten. Zo kan de grond van onder nat gemaakt worden.
Je kunt natuurlijk ook een gieter kopen met een speciale kop die het water verneveld.
Heb je de bak met vochtig potgrond klaar staan? Spoel de zaden dan even af onder de kraan en verdeel ze dan over de bak heen. Je hoeft geen rekening te houden met afstand. De planten kunnen dicht op elkaar groeien.
Je bedekt de zaden niet. Ook niet met een beetje grond. De zaden hebben juist licht nodig. En je wilt uiteindelijk schone blaadjes. Wanneer de plantjes ongeveer 5cm groot zijn, knip je het plantje tot aan de wortel af.
Hoe eet je microgroenten?
Heb je besloten dat je wel wat extra vitaminen kunt gebruiken? Of vind je het leuk om ze te kweken? Dan wil je vast ook weten hoe je ze eet. Je kunt ze rauw eten, bijvoorbeeld door een salade of als garnering op een gerecht.
Je kunt ze toevoeging aan je boterham of wrap. Maar ze kunnen ook heel erg goed door je smoothie heen. Op die manier geef je je smoothie een echte vitamineboost, zonder dat je smoothie heel erg ‘groen’ smaakt. Met microgroenten kun je je kinderen ook makkelijker veel vitaminen laten eten.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!