Af en toe een beetje hoofdpijn is haast onvermijdelijk en kan ook geen kwaad. Het is waardevolle feedback van je lichaam dat zegt dat je wat rustiger aan moet doen. Maar regelmatige intense hoofdpijn kan je dagelijkse leven overhoop gooien en je een hoop plezier ontnemen.
Hoe herken je de 5 verschillende soorten hoofdpijn?
Over het algemeen onderscheiden we 5 soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, medicamenteuze hoofdpijn, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. Door te herkennen waar jij last van hebt, weet je welke interventie je kan toepassen of je al dan niet hulp moet zoeken.
1. Spanningshoofdpijn
Van alle soorten hoofdpijn is spanningshoofdpijn de meest vage en de minst ernstige vorm. Deze hoofdpijn voelt als een drukkend of knellend gevoel aan beide zijden van je hoofd.
De hoofdpijn kan veroorzaakt worden door spanning of stress, maar ook door allerlei andere zaken zoals een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater. Vaak is de oorzaak echter niet duidelijk.
Spanningshoofdpijn is uiteraard onaangenaam, maar de meeste mensen zijn wel gewoon in staat om te werken. Wat helpt is een algemeen gezonde levensstijl, ontspanningstherapie, massages en mindfulness.
2. Migraine
In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen regelmatig last van migraine. Het is een bonzende hoofdpijn die voorkomt in de vorm van migraine aanvallen die enkele uren tot dagen kunnen aanhouden. De kloppende of stekende pijn doet zich meestal voor aan één kant van het hoofd
Iemand met migraine kan zich ook misselijk voelen en is meestal overgevoelig voor licht en geluid. Door de pijn en gevoeligheid zijn mensen met migraine tijdelijk niet meer in staat om normaal te functioneren. De remedie is meestal uitzieken op bed in een donkere en rustige kamer.
Een migraineaanval kan samen gaan met een aura. Dit wil zeggen dat de persoon ook gekleurde vlekken of flikkeringen ziet aan 1 kant van het gezicht. Dit verschijnsel begint vaak een uur voor de migraineaanval en duurt zo’n 4 minuten tot een uur.
3. Medicamenteuze hoofdpijn
Medicamenteuze of medicatie overgebruikshoofdpijn wordt ironisch genoeg veroorzaakt door medicatie tegen hoofdpijn zoals paracetamol of triptanen.
Een overmatig gebruik van deze middelen zorgt voor een gewenningseffect waardoor je hoofdpijn krijgt bij het niet gebruiken ervan. Probeer het gebruik samen met je arts stelselmatig af te bouwen.
4. Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is gelukkig een vrij zeldzame aandoening, maar wel de meest ernstige vorm van alle soorten hoofdpijn.
Deze hevige stekende hoofdpijn wordt meestal achter 1 oog gevoeld, dat er dan rood uit ziet, traant en opzwelt.
Een aanval van clusterhoofdpijn duurt 15 minuten tot 3 uur. In een enkel etmaal kan er zich een, twee tot zelfs 8 maal een aanval voordoen. De aanvallen doen zich voor in clusters van enkele weken tot maanden.
Iemand met clusterhoofdpijn heeft meestal zoveel pijn dat stilzitten onmogelijk wordt. Deze personen beginnen te ijsberen en soms zelfs met hun vuisten op hun eigen hoofd te slaan.
5. Cervicogene hoofdpijn
Tot slot is er nog cervicogene hoofdpijn die afkomstig is van de nek. Wanneer de nek vastzit veroorzaakt dit hoofdpijn aan één kant van het hoofd die kan doorstralen naar de schouder.
Deze hoofdpijn komt vaak voor in combinatie met spanningshoofdpijn en migraine.
De oplossing voor cervicogene hoofdpijn is vrij logisch. De nek moet losgemaakt worden en het hele gewricht moet soepeler en beweeglijker worden. Ga hiervoor best langs bij een fysiotherapeut.
Herken jij de hoofdpijn waar jij het meest last van hebt? Hopelijk heeft dit artikel je wat meer inzicht gegeven in de verschillende soorten hoofdpijn en kan je zo stappen ondernemen naar een meer pijnvrij leven.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
A.ebbinge58@gmail.com.nl zegt:
Ik heb het gelezen en dacht dat ik er veel meer van wist dan de vele voordelen die er bij komen en zijn. Ik at ze veel en nu ik er goed over en weet welke voordelen er zijn denk ik nog meer