Het wordt onder jongeren steeds populairder: energiedrank. De oppeppende drankjes zijn een ware hype: het is stoer om ze te drinken, je wordt er energiek en wakker van, en ze werken nog eens verslavend ook.
Vandaar zeker middelbare scholieren vaak meerdere blikjes Red Bull of Monster Energy per dag wegdrinken! Maar hoe ongezond is dat eigenlijk, en wat is de beste manier om van een verslaving aan energiedrank af te komen? Vandaag leggen we je daar alles over uit.
Wat is energiedrank?
Energiedrank, ook wel energydrank of sportdrank, is een verzamelnaam voor allerlei frisdranken met enorme hoeveelheden suiker, cafeïne en taurine. Die stoffen werken oppeppend, en wie energiedrank drinkt, voelt zich dan vaak ook direct een stuk wakkerder of zelfs aardig hyperactief.
Niet gek: in één blikje zit ongeveer net zo veel cafeïne als in een mok koffie, en dat gecombineerd met ruim zes klontjes suiker en zesmaal de aanbevolen dosis taurine.
Waarom energiedrank slecht is
Dat zo’n suiker- en cafeïnebom onmogelijk goed voor je kan zijn, moge duidelijk zijn – maar de nadelen van zo’n blikje Red Bull gaan nog een stuk verder dan veel mensen beseffen. Zo zijn energiedrankjes op de lange termijn enorm ongezond, zeker wanneer ze gebruikt worden om een slaaptekort tijdelijk ‘op te heffen’. Energiedrank is geen vervanging voor een goede nachtrust.
Daarnaast kan de grote hoeveelheid suiker en cafeïne het lichaam uitdrogen, zeker wanneer de drankjes in combinatie met alcohol gedronken worden. Op de lange termijn kan de cafeïne voor een gejaagd gevoel, hartkloppingen of zelfs een hartinfarct zorgen – en daarnaast laat de suiker de tandartsrekeningen vaak torenhoog oplopen. Daarnaast heeft energiedrank geen enkele positieve voedingswaarde.
Verslavende werking
Een groot probleem is verder dat energiedrank een sterk verslavende werking heeft. Wanneer je ze voor het eerst drinkt, hebben energydrinks een fijne werking: je voelt je wakkerder, frisser en vrolijker. Al snel daalt je bloedsuikerspiegel echter weer snel, en na die eerste suikerpiek krijg je dus een enorme dip.
De verleiding wordt dan groot om nog maar een blikje te nemen! Op de lange termijn neemt de werking van de cafeïne daarnaast af, zodat je steeds meer energiedrank nodig hebt om dezelfde kick te krijgen. Zo ontstaat een sneeuwbaleffect waarmee je al gauw niet meer zonder je dagelijkse shots suiker en cafeïne kunt, terwijl de nadelige gevolgen steeds sterker merkbaar worden.
Afkicken
Wanneer jij merkt dat je eigenlijk niet meer zonder je energiedrank kunt, is het tijd om af te kicken. Dat kun je geleidelijk doen: als je iedere week een blikje minder neemt, of steeds een deel van je blikje weggooit, minimaliseer je de afkickverschijnselen als hoofdpijn en moeheid zo veel mogelijk. Het nadeel is wel dat je flink wat wilskracht nodig hebt om die geleidelijke vermindering vol te houden.
Veel mensen kiezen er daarom voor om cold turkey te stoppen met energiedrank. Een tip is om dan op donderdag te beginnen: zo vallen de zwaarste dagen in het weekend en hoef je dus niet met barstende hoofdpijn naar kantoor. Na een week moet het ergste dan wel voorbij zijn.
Hoeveel energiedrank?
Geen energiedrank is altijd te beste optie, maar heel af en toe een blikje hoeft onder bepaalde omstandigheden niet meteen een ramp te zijn. Gezonde volwassenen kunnen een paar blikjes wel aan, zolang het niet op regelmatige basis is, en jongeren tot 18 jaar kunnen één blikje per dag nog wel verdragen.
Kinderen tot 13 jaar, zwangere vrouwen en mensen met diabetes of hartproblemen kunnen echter maar beter ver uit de buurt van energiedrank blijven!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
catherine zegt:
Veel energiedrank ook suikervrij is nadelig voor de gezondheid! Ik kreeg er hartritmestoornissen van...bangelijk!
Ontwend onder doktersbegeleiding. Ik kreeg kalmeerpillen.
Nu kan ik nog moeilijk zonder deze sedativa. De ene verslaving ingeruild voor een andere. Neem toch geen energiedrank of sporadisch.
Niek zegt:
Het wordt zo overgehypt. Energydrank is inderdaad niet goed voor,, maar zijn we vergeten die fanta en cola etc ook slecht zijn.. ik wil welles een vergelijking met coca cola en redbull. ik denk dat redbull en nog goed vanaf komt?!?!?
Mark zegt:
Dag Niek,
Volledig met je eens dat frisdrank enorm slecht voor je is.
Er staat ook nergens in het artikel dat frisdrank een verantwoorde keuze is?
Heb even de Albert Heijn site gecheckt. Qua suiker bevat Cola 10,6 gram per 100 ml. Red Bull bevat 11 gram per 100 ml. Wat dat betreft staan ze dus bijna gelijk.
Doel van dit artikel is om (vooral jongeren) bewust te laten worden van de verslavende eigenschappen van energiedrank. We hebben dit helemaal niet nodig. Water is een veel beter alternatief!
Groet,
Mark