Wat is het toch zo heerlijk om ‘s ochtends op te staan met de geur van versgebakken brood. Of misschien ben je wel verlekkerd op je dagelijkse portie ontbijtgranen met fruit? Vroeger zei men altijd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. En door ‘s ochtends je lege tank weer aan te vullen voorzie je jezelf van de nodige energie! Hoe gezond deze ontbijtjes ook lijken, sommige mensen verkiezen juist een ontbijt zónder koolhydraten. Zij beweren juist dat minder koolhydraten meer energie opleveren. Vanwaar deze tegenstrijdigheid? Ontdek 5 voordelen van een koolhydraatarm ontbijt.
Wat is een koolhydraatarm ontbijt?
Een koolhydraatarm ontbijt betekent vooral een ontbijt waarbij het aandeel koolhydraten erg klein is ten opzichte van de hoeveelheid vetten en eiwitten. Het wil niet zeggen dat je helemaal geen koolhydraten mag eten zoals bij een keto dieet.
Koolhydraatrijke ontbijtjes zijn bijvoorbeeld broodmaaltijden, ontbijtgranen, muesli, een donut of een stuk fruit.
Koolhydraatarme ontbijtjes zijn bijvoorbeeld: een gebakken boerenomelet, muesli op basis van noten en zaden of yoghurt of kwark met een lepel notenpasta.
5 voordelen van een koolhydraatarm ontbijt
Hoewel koolhydraten je veel energie kunnen opleveren is het niet altijd verstandig om deze meteen in de ochtend te nemen. De voorstanders van een koolhydraatrijk ontbijt zeggen dat het slim is om in de ochtend je spieren vol te tanken, maar deze strategie gaat een beetje kort door de bocht. Ontdek 5 redenen waarom een koolhydraatarm ontbijt goed voor je kan zijn.
1. Meer focus en energie
Koolhydraten worden erg snel opgenomen in het lichaam waardoor je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloed wordt. Bij een grote hoeveelheid suikers zal de bijhorende dosis insuline die wordt geproduceerd zorgen voor een te grote daling van je bloedsuikerspiegel waardoor je je daarna juist meer moe en futloos voelt.
Met een koolhydraatarm ontbijt hou je je bloedsuikerspiegel stabiel en behoud je meer focus en energie.
Dit laatste heeft nog een andere reden. Koolhydraten geven je een goed gevoel door je te belonen met de productie van serotonine en dopamine. Daarom houden we zoveel van suikers. Wanneer je suikers eet, geef je je lichaam het signaal dat je eten hebt gevonden, waardoor de nood en motivatie om te bewegen verdwijnt. Het is een mechanisme dat voortkomt uit de tijd dat we jagers en verzamelaars waren. Je voelt je wel goed, dat is het leuke, maar je focus en energielevels dalen en maken plaats voor een gevoel van cocooning.
2. Minder cravings doorheen de dag
Het verhaal van de bloedsuikerspiegel is erg belangrijk. Door bij de start van de dag je bloedsuikerspiegel stabiel te houden vermijd je een rollercoaster van cravings en vreetbuien die je niet meer kan tegenhouden.
Een koolhydraatarm ontbijt is dus een investering in een gezond dieet gedurende de rest van de dag. Door je bloedsuiker en energielevels stabiel te houden is het niet alleen fysiek, maar ook mentaal veel makkelijker om de hele dag door gezondere keuzes te maken.
3. Meer vetverbranding bij een koolhydraatarm ontbijt
Je lichaam doet niet zomaar alles tegelijk, maar laat alternerend bepaalde systemen actief of passief zijn. Als je van bij de start van de dag koolhydraten eet, dan gaat het lichaam in de “anabole” stand. Dat wil zeggen dat er weefsels worden opgebouwd. Dat is handig als je spieren wil opbouwen, maar helaas worden ook de vetcellen mee gevuld.
Wie de hele dag door snackt zit dus ook de hele dag in deze anabole fase. Het tegenovergestelde is waar wanneer je lange tijd niet eet. Na een hele nacht geslapen te hebben zijn ‘s ochtends je koolhydraatvoorraden gedeeltelijk leeg en je bloedsuikerspiegel is gestabiliseerd. Dit is voor je lichaam de ideale situatie om vetten te verbranden.
Om deze vetverbranding te maximaliseren kan je intermittent fasting doen. Een tweede optie is om te kiezen voor een koolhydraatarm, en dus meer eiwitrijk ontbijt. Maar bij een koolhydraatrijk ontbijt doorbreek je deze vetverbranding en zullen je vetcellen juist weer gevuld worden.
4. Spaar je koolhydraten voor later
We eten met z’n allen gemiddeld veel te veel koolhydraten. En het is inderdaad soms zo moeilijk om nee te zeggen tegen heerlijke desserts zoals ijs, tiramisu of crème brûlée.
Indien je weet dat je ‘s avonds niet zal kunnen weerstaan aan deze desserts of een heerlijke pasta, dan kan je dit een beetje strategisch compenseren door in de ochtend geen koolhydraten te eten.
Als je afvallen of op gewicht blijven puur op basis van calorieën bekijkt, telt immers enkel het totaal aantal calorieën per dag. Door een beetje creatief om te gaan met je dagelijkse hoeveelheid toegestane calorieën kan je blijven genieten van al dat lekkers en tegelijkertijd toch nog afvallen.
5. Je eet meer eiwitten
Als je minder koolhydraten eet, moet je wel wat anders eten en zo grijp je automatisch naar meer eiwitrijke ontbijtjes. En terwijl we van koolhydraten juist teveel eten, eten we vaak te weinig goede eiwitten.
Je boterham met jam of chocopasta inruilen voor een stevige omelet kan zo je dieet en je macro’s weer meer in balans brengen. In plaats van je lichaam suikers te geven die worden opgeslagen als vetten, geef je de bouwstenen voor meer spiermassa.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Marianne Flohr / mflohr@skozok.nl zegt:
Ik wil dus afvallen… ben nu bezig met een koolhydraat arm dieet maar in m’n boek staat: geen fruit!
Toch begin ik al jaren lang elke dag met een fruit smoothie, zelf gemaakt, dus zonder toevoegingen.
Mag ik dit niet meer dan?
Ik kan eigenlijk niet zonder fruit….
Marlon zegt:
Veel fruitsoorten bevatten fructose = geen beste vorm van suiker..
Mila zegt:
Ik zou het niet met yoghurt mixen denk ik. Beter met almond milk of iets dergelijks. Ik neem meestal een eiwit shake https://www.flinndal.nl/afslanken/eiwitshakes in de ochtend na het sporten (met water) en een uurtje daarna eet ik mijn oatmeal. Ik zou het niet door elkaar gooien.
Michel zegt:
Ik eet ook elke dag een bak yoghurt met oats gemixt met van alles en daar bovenop een lading fruit. Voel me altijd heerlijk licht en gezond de hele dag. Ik vraag me of ik hier een eiwit poeder doorheen zou kunnen gooien, of smaakt dat niet zo?
Pieter de Wit zegt:
Hallo Michel, dat hangt van het poeder en van de gebruikte hoeveelheid af. Probeer eens met een theelepel en kijk of het goed mengt...