Eierkoeken zijn traditioneel gewoon lekkere Hollandse koeken – in dezelfde categorie als gevulde koeken en stroopwafels. Toch hoor je nog met enige regelmaat dat eierkoeken gezond zouden zijn. Merkwaardig, zou je kunnen zeggen; over stroopwafels wordt dat nu nooit gezegd!
Genoeg reden om een beetje te twijfelen aan de heilzame voedingswaarde van die goudgele koeken. Maar hoe is dat verhaal van die gezonde eierkoeken nu oorspronkelijk de wereld in gebracht? En hoe veel klopt er daadwerkelijk van als we eens goed naar de ingrediënten kijken? Dat zoeken we voor je uit in de onderstaande blog!
De gezonde eierkoek
De populariteit van de eierkoek is geheel terug te leiden op één bekend Nederlands dieet: dat van Sonja Bakker. Rond 2006 was zij dé dieetgoeroe van Nederland, met verschillende boeken die als warme broodjes over de toonbank vlogen. En je raadt het al: in één van die adviezen werden eierkoeken genoemd als een verantwoord tussendoortje.
Het gevolg was een ware eierkoekgekte! Voor een aantal maanden waren de zakken in supermarkten niet aan te slepen. Zelfs nu de Sonja Bakker-gekte wel weer aardig geluwd is, is de liefde voor haar koeken gebleven. Maar zijn eierkoeken gezond, zoals Bakker beweerde, of valt dat met de nieuwe inzichten wel weer tegen?
Het gaat niet om vet!
Daarvoor zullen we natuurlijk even moeten kijken naar Bakkers redenen om de eierkoek aan te prijzen. De belangrijkste was dat eierkoeken weinig vet bevatten. En dat is inderdaad waar: per stuk gaat het maar om zo’n 0,6 gram. In de ‘vetvrije’ periode rond de eeuwwisseling deed dat het vanzelfsprekend goed op de markt.
Inmiddels weten we echter meer over de werking van ons lichaam, en is het duidelijk dat vet niet de boosdoener is. Je hebt dit macronutriënt simpelweg nodig! Het bevat weliswaar meer calorieën dan eiwitten en koolhydraten, maar dat maakt het zeker niet ongezond. Alleen het lage vetgehalte is dus geen reden om eierkoeken gezond te noemen.
Suikers in eierkoeken
En terwijl vet uit het verdomhoekje komt, is er een ander ingrediënt dat juist steeds meer schuld op zich geladen krijgt. Suikers! Meer en meer onderzoek komt tot de conclusie dat vooral toegevoegde suikers een belangrijke oorzaak zijn van overgewicht. Ze worden onder andere in verband gebracht met obesitas, hart- en vaatziekten en zelfs sommige soorten van kanker.
En één keer raden wat er wel in overvloed in die eierkoeken zit… Precies, suikers. Per koek gaat het dat ongeveer om twee tot drie suikerklontjes. Een stuk meer dan de meeste mensen nog zonder schuldgevoel in hun koffie zouden gooien, met andere woorden.
Dus, zijn eierkoeken gezond?
Je voelt het waarschijnlijk al wel aankomen: zo gezond zijn die eierkoeken niet. Het is inderdaad waar dat ze weinig calorieën bevatten, zo’n 85 per stuk. In dat opzicht hoef je dus niet bang te zijn dat je enorm aankomt als je er af en toe eens eentje eet. Dat maakt deze koeken echter zeker niet verantwoord. Ze bevatten nauwelijks nuttige nutriënten, om maar iets te noemen.
Daarnaast zit er dus wel enorm veel suiker in. Dat zorgt voor bloedsuikerpieken en –dalen, en kan later op de dag tot eetbuien leiden. Het liefst kies je dus voor een ander, verantwoorder tussendoortje dat meer aan je eetpatroon toevoegt.
Betere tussendoortjes
Wanneer je van zoet tussendoor houdt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen havermout muffins of bananenbrood te bakken. Op die manier krijg je je dagelijkse portie fruit ook meteen binnen en vermijd je onnodig toegevoegde suikers. Toch dol op eierkoeken? Kijk dan eens bij het recept voor gezonde eierkoeken op onze blog.
Die zijn in ieder geval al een heel stuk beter dan de fabriekstroep uit de supermarkt. Ten slotte kun je natuurlijk ook gewoon voor iets heel anders kiezen als snack. Denk aan yoghurt met noten en fruit, een appel of wat groenten met een lekkere dip. Allemaal een stuk gezonder dan die 'suikerige' eierkoeken!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
José grinwis zegt:
Goedemiddag hoeveel koolhydraten zitten erin alvast bedankt
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi José, dat verschilt een beetje per merk. Je kunt het best even het etiket lezen :-)
Maarten zegt:
Als tussendoortje is het een goede snack, zegt mijn diëtiste, dus eentje (4 per week) smaakt altijd.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Maarten,
Hangt er een beetje vanaf waar je naar kijkt! Qua calorieën zijn eierkoeken niet problematisch, maar als je minder suiker wilt eten zijn ze niet de beste keuze. Hangt verder natuurlijk ook een beetje af van de rest van je voedingspatroon :-)
Lineke zegt:
Alle onderwerpen vind ik interestant!
Alles wordt duidelijk uit gelegt, honing, lijnzaad, eierkoeken, enz!
Ben blij met deze site .
Probeer af te vallen en tegelijkertijd goede voedingsstoffen binnen te krijgen enz!
Lotte (beheerder) zegt:
Dankjewel Lineke, fijn dat we je kunnen helpen!
Ferdi zegt:
Hi,
Dat ze niet zo gezond zijn is duidelijk. En als je wilt afvallen niet het juiste hapje. Maar als je bezig bent met meer spieren te kweken, is de eierkoek dan wel goed om er 3x per week 's ochtends 2 van te eten? Thanks.
Mark zegt:
Ha Ferdi,
Voor het opbouwen van spiermassa is (naast training) een calorie overschot nodig.
Dit kan dus prima met eierkoeken in je dieet.
Het is niet erg om zo nu en dan iets te eten waar je gewoon zin in hebt.
Toch zou ik je adviseren om voornamelijk 'gezond' te eten.
De 80-20 regel is een goede maatstaf. Dit betekent dat je voor 80% gezonde producten eet en voor de overige 20% dingen waar je gewoon zin in hebt.
Succes!
Ferdi zegt:
Thanks!!
goud lokje zegt:
Helemaal mee eens het blijft niet bij één koek bij mij roepen die andere koeken: neem mij ook maar.
Nu neem ik geen koek meer en heb geen behoeften om koek te pakken.
Dit komt alleen maar door de toegevoegde suikers.
Mark zegt:
Inderdaad Goud Lokje. Goed dat je dit inzicht nu hebt! :)