Een gezond leven is toch vooral een kwestie van gewoontes. Hoe minder je ergens over na hoeft te denken, hoe beter je het immers vol zult kunnen houden. En hoe gezonder die gewoontes, hoe makkelijker je een verantwoorde leefstijl volhoudt!
Helaas geldt het omgekeerde ook. Sommige ongezonde gewoontes zitten er zo diep in dat we ze nauwelijks meer opmerken. En dat maakt het aanmerkelijk lastiger om gezond te leven! We geven hieronder een top 10 van ongezonde gewoontes. Komen ze jou bekend voor?
Top 10 ongezonde gewoontes
1. Te laat naar bed gaan
Er is ’s avonds altijd nog wel wat te doen. Werk moet nog voorbereid worden, je bent met vrienden op stap of je wilt écht nog even een aflevering van een serie kijken. Gevolg is toch al snel dat je weer later in bed ligt dan je had gepland. En dat terwijl de wekker de volgende ochtend echt weer vroeg gaat…
Te weinig slaap is echter één van die gezonde gewoontes waar je lichaam echt onder te lijden heeft. Meer stress, meer eetbuien, slechtere conditie van hart- en bloedvaten… Zeker als je chronisch slecht slaapt, stapelen de gevolgen zich op. Herken je het probleem? Probeer dan eens een wekker te zetten om naar bed te gaan! Zo wordt het niet zo makkelijk meer ‘per ongeluk’ laat.
2. Honger negeren
Soms is het gewoon ontzettend vervelend als je maag opeens begint te rammelen. Je had lunch bijvoorbeeld pas over anderhalf uur gepland. Of je bent nog hard aan het werk en hebt echt even geen tijd. Of je probeert af te vallen, en eten is wel het laatste waaraan je wilt denken.
Dat wil echter níét zeggen dat het verstandig is om dat hongersignaal hardnekkig te blijven negeren. Pogingen om dat wel te doen, zijn namelijk de belangrijkste reden dat mensen last krijgen van ongezonde eetbuien. Voor je het weet ben je zó hongerig dat je zonder er twee keer over na te denken tien koekjes eet. Het is dan verstandiger om eerder in te grijpen en gewoon voor een gezond tussendoortje te kiezen!
3. Te veel eten
Eten is lekker. En dat betekent dat we het graag blijven doen – zelfs als we het eigenlijk niet nodig hebben. Je schept toch maar wat extra pasta op, want het is zo lekker. Je smeert een boterham extra zodat je na de lunch echt lekker vol zit. En je eet een extra groot stuk chocola omdat je je niet zo lekker voelt.
Per dag hoeft het helemaal niet zo veel te zijn. Maar kijk er per maand of zelfs per jaar naar, en de overbodige calorieën stapelen zich op! Uiteindelijk is dit voor veel mensen de reden dat ze in de loop van de jaren sluipenderwijs zwaarder worden. Ga je standaard voor ‘genoeg’ in plaats van ‘propvol’, dan kan dat heel wat gewicht schelen.
4. Calorieën drinken
Genoeg drinken is natuurlijk belangrijk. Het is echter wel een beetje uitkijken wát je dan precies drinkt. Veel mensen grijpen daarbij naar frisdranken of vruchtensappen. Van die eerste is wel duidelijk dat ze ongezond zijn, maak ook de tweede categorie is helaas weinig meer dan suikerwater met een smaakje.
Ben je niet gewend aan het drinken van ‘smakeloos’ water, dan kan het best even lastig zijn om van deze gewoonte af te komen. Het is echter enorm de moeite waard! Dagelijks scheelt het je een flinke hoeveelheid nutteloze suikers én calorieën die niet verzadigen. In plaats daarvan kunnen thee of water met fruit overigens een lekker alternatief zijn.
5. Niet bewegen
Het is heel makkelijk om op een dag veel stil te zitten. Met de auto naar werk, acht uur achter een bureau, ’s avonds op de bank voor de tv… Voor veel mensen is dat de dagelijkse routine. En dat is behoorlijk jammer, want al dat stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Zo gaan je conditie, je spijsvertering en je bloedvaten er flink op achteruit.
Ook als je het druk hebt, is het gelukkig mogelijk om deze ongezonde gewoontes te doorbreken. We geven in [deze blog] bijvoorbeeld tips om de hele dag door meer in beweging te komen. Het is even wennen – maar je zult er een stuk meer energie van krijgen.
6. Hongerig boodschappen doen
De beste manier om niet ongezond te snacken, is door geen ongezonde snacks in huis te halen. En de beste manier om geen ongezonde snacks in huis te halen? Zorg dat je gegeten hebt voor je naar de supermarkt rijdt! Met een lege maag is de kans namelijk aanzienlijk groter dat je opeens drie zakken chips en een reep chocola in je mandje hebt liggen.
Ongezonde gewoontes zijn vaak zo hardnekkig omdat het veel zelfdiscipline kost om ze te veranderen. Maak het jezelf daarbij niet moeilijker dan nodig!
7. Kant-en-klaar eten
Of je nu hele magnetronmaaltijden koopt of bijvoorbeeld regelmatig kant-en-klare kruidenmixen gebruikt, het probleem is hetzelfde. De meeste bewerkte voedingsmiddelen in de supermarkt bevatten veel meer zout, suiker en ongezonde vetten dan nodig. Zelfs als je een gezonde groentesoep denkt te eten, zit daar vaak vervelend weinig groente en veel te veel rommel in.
In het algemeen ben je simpelweg gezonder af door zo veel mogelijk zelf te maken. Dat kan natuurlijk niet bij alles – je gaat waarschijnlijk niet zelf kaas, sojasaus of yoghurt maken. Maar zelf die groenten koken en pureren is een heel stuk beter dan dat blik soep.
8. Alcohol en tabak
Deze twee zijn zo vanzelfsprekend dat we ze eigenlijk niet zouden hoeven noemen. Aan de andere kant zijn drinken en roken wel dé ongezonde gewoontes bij uitstek. Zeker in het geval van roken is het per slot van rekening flink lastig om ermee te stoppen.
Alcohol is minder verslavend, maar veel mensen drinken nog steeds regelmatig – en onderschatten de gevolgen. Die lopen van meer vetopslag en meer spierafbraak naar meer stress tot uiteindelijk schade aan organen. Zelfs een paar drankjes minder per week kunnen al een enorm verschil maken in hoe fit je je voelt!
9. Geen nee zeggen
Hoe vaak zeg jij nee op een dag? Als er even iets extra’s moet gebeuren op werk? Als je mee wordt gevraagd naar een feestje waar je helemaal geen zin in hebt? Of als een vriend of vriendin écht even hulp nodig heeft?
Natuurlijk wil je graag behulpzaam en vriendelijk zijn – maar er zijn grenzen, en het is belangrijk om die te kennen. Door regelmatig nee te zeggen, voorkom je dat je in te veel stressvolle situaties terecht komt. Zo kun je je energie bewaren voor de dingen waar je echt mee bezig wilt zijn.
10. Alles perfect willen doen
Ten slotte: perfectionisme. Op het eerste gezicht misschien een vreemde keus voor een lijstje ongezonde gewoontes – maar perfectionisme is iets anders dan je best doen! Dat laatste is prima; zodra je echter bang wordt om ook maar iets fout te doen, wordt het ongezond.
Dingen gaan nu eenmaal mis. Dat is geen reden om al je pogingen meteen helemaal op te geven. Het is ook geen redenen om je ontzettend zorgen te maken, en je hoeft ook geen uren te verspillen aan het voorkomen van fouten. Gaat iets niet ideaal? Haal je schouders op, bedenk hoe het volgende keer beter kan, en ga rustig verder zoals je deed. Het maakt gezond leven een stuk rustiger.
Zijn er volgens jou nog ongezonde gewoontes die niet in dit rijtje mogen ontbreken? We horen het graag in de comments!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
gufucsubgt zegt:
hfgdrj,rtyieorutherdktyeys,exdgbxdjhv th vsnnvjdyghktjtkfkfhjfdhjfdhjfjhgnjffgvkvkdffgveukguty
gaat je niks aan zegt:
vind ik ook
Hans zegt:
Heel interessant maar gelukkig ben ik gepensioneerd dus geen stress of i.d. Ben wel meer gaan bewegen, halft uur of uurtje lopen, ben 73 jaar,
Lotte (beheerder) zegt:
Wat fijn, Hans! Wandelen is gelukkig om nog veel meer redenen gezond dan alleen stressvermindering, goed bezig dus :-)