Op aanvraag van een trouwe lezer kregen wij de vraag om eens een blog te schrijven over Chinees eten. Is het eigenlijk gezond? De algemene reputatie van de Aziatische keuken suggereert van wel: we hebben snel het idee dat al het oosterse eten goed voor je is. Maar geldt dat ook echt voor het eten van de afhaalchinees? We gaan in dit artikel uitgebreid op die kwestie in.
Heb je zelf ook een leuke suggestie voor een blog artikel, of een dringende vraag die je altijd al beantwoord wilde hebben? Laat het ons dan weten via de contactpagina. We gaan er altijd mee aan de slag, of dat nu in een persoonlijk bericht of een hele blog is!
Chinees en ‘Chinees’
Goed, terug naar dat Chinese eten. Als we willen weten hoe gezond dat is, zullen we eerst eens moeten kijken over welke Chinese keuken we het eigenlijk hebben. Zoals veel mensen intussen wel weten, krijg je bij de gemiddelde afhaalchinees namelijk niet echt traditionele Aziatische cuisine. In plaats daarvan zijn de gerechten aangepast aan de Nederlandse smaak en voorkeuren.
Over traditioneel Chinees kunnen we kort zijn: dat is behoorlijk gezond. Veel groenten, veel soep en weinig slechte vetten. Dat is echter weinig relevant voor onze meeste lezers: dit is immers niet het eten dat je na een lange werkdag afhaalt bij de Chinees op de hoek. In de rest van het artikel zullen we het daarom over het “vernederlandste” Chinese eten hebben. Is dat nog een beetje gezond?
Groente in Chinees eten
Een belangrijke factor die traditioneel Chinees zo gezond maakt, is zoals gezegd de hoeveelheid groenten. Voedingsdeskundigen raden vaak aan om de helft van je maaltijd met groenten te vullen. Maar lukt dat ook bij de afhaalchinees? Als je daar ooit een gemiddelde rijsttafel besteld hebt, weet je waarschijnlijk al dat het antwoord nee is.
Tenzij je drie bakken tjaptjoi meeneemt, blijft het met de groenten beperkt tot de stukjes prei in de nasi. En nee, dat is niet de helft van je maaltijd! Natuurlijk valt hier iets mee te variëren, afhankelijk van je precieze bestelling. Je zult echter altijd flink wat moeite moeten doen om de hoeveelheid groenten op een gezond niveau te brengen.
Koolhydraten in Chinees eten
Op naar de volgende belangrijke component van een maaltijd: de koolhydraten. Bij Chinees eten gaat het daarbij meestal om nasi, bami of beide. Hoe gezond zijn die? Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus.
Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Tel daar nog eens bij op dat de koolhydraten hier vaak een te groot deel van de maaltijd vormen, en ook op dit punt scoort de afhaalchinees niet denderend goed!
Vlees in Chinees eten
De eiwitten, dan, hoe is het daarmee gesteld? Natuurlijk heb je de brokjes ei die door de nasi en de bami zitten, maar dat is verwaarloosbaar weinig. Ook is er nog foe yong hai: ei met zoetzure saus. Met dat ei is niets mis, over de saus zullen we het zo nog even hebben. De belangrijkste bron van eiwitten is echter meestal gewoon vlees!
Nu is dat op zichzelf niet per se een probleem. Bij de meeste afhaalchinezen wordt er voor vleesgerechten echter vet varkensvlees gebruikt. Dat betekent een hoop calorieën, die voor het grootste deel bestaan uit slechtere dierlijke vetten. Gezondere witte vleessoorten of zelfs vis kom je in de ‘Chinese’ keuken maar weinig tegen.
Sauzen in Chinees eten
En zelfs als er een gezondere vleessoort wordt gekozen, is er nog de saus. In de traditionele Chinese keuken wordt er maar weinig saus gebruikt. In Nederland wordt de boel echter met lepels en lepels van het spul op smaak gebracht! Vooral zoete en zoetzure sauzen zijn populair. Je raadt het al: daar zit behoorlijk wat suiker in om de boel op smaak te brengen.
Ook zijn veel sauzen rijk aan zout, en wordt er een hoeveelheid smaakversterker gebruikt waar niet iedereen goed tegen kan. Ten slotte leveren die sausjes natuurlijk weer flink wat extra onnodige calorieën.
Chinees eten gezond?
Kortom, is Chinees eten gezond? Je voelt hem al aankomen: niet echt. Misschien dat je ergens zou komen als je een berg groentegerechten zou bestellen en het vlees zou beperken tot een gerecht met kip. Zelfs dan zit je echter nog met een berg sauzen die je eigenlijk helemaal niet wilt eten. Daar komt nog eens bij dat je vaak veel te veel eten krijgt.
Dat geldt al in afhaalrestaurants, waar je vaak makkelijk twee dagen van kunt eten. Bij buffetten is de kans echter nog veel groter dat je meer eet dan je nodig hebt, paar loempia's, 2 bolletjes ijs etc. Zo komt er bovenop al die ongezonde eigenschappen ook nog eens een hoeveelheid calorieën die niet echt gunstig zijn voor je gewicht.
Zelf Chinees koken
Hou je toch echt van een regelmatige Chinese maaltijd? Dan is de beste oplossing toch echt om zelf de keuken in te duiken. Op die manier kun je heel eenvoudig zelf een gezondere draai aan gerechten geven. Nasi is bijvoorbeeld ook lekker met zilvervliesrijst, of zelfs met quinoa. Het varkensvlees kan vervangen worden door kip of biefstuk, en je zult merken dat de sauzen ook met wat minder suiker heerlijk zijn.
Of beter nog: koop een traditioneel Chinees kookboek en experimenteer daar eens mee. Je zult snel merken dat die gerechten van zichzelf al heel gezond zijn.
Alternatieven afhaalchinees
Het nadeel van zelf koken is wel dat je het gemak van afhaalmaaltijden verliest. Nu raden we je sowieso aan om niet te vaak van afhaalrestaurants te eten. Het eten is daar gewoon minder gezond, en de porties zijn vaak te groot. Maar heb je echt even geen puf om zelf te koken? Dan zijn er gezondere alternatieven dan Chinees.
Vietnamees eten bevat bijvoorbeeld veel verse groenten en relatief weinig slechte koolhydraten. Ook de lichte soepen zijn hier een aanrader. Ook Thais kan goed uitpakken. Daar wordt veel vis gebruikt, en de wokschotels zijn vaak relatief rijk aan groenten. Ga dus niet meteen voor de Chinees, maar kijk even verder: er zijn vaak veel gezondere alternatieven mogelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Nel Bottenberg zegt:
Eet het niet graag.
Veel te veel zout en waarschijnlijk ook ve-tsin.
herman Jacobs zegt:
wel lekker wat je eet, bij 1 persoon kun je er twee dagen van doen.
maar alles met mate, dan geeft het niks
Kok zegt:
Ik werk bij een Chinees en ben een fanatieke sporter, dit zijn je beste opties;
Kip kerrie
Tjap tjoy
Mihoen
Kip met bonen saus
Hoop dat iemand hier iets aan heeft! :)
Lou Chi zegt:
Chinees voedsel roept een arsenaal aan lustgevoelens bij mij op die ik classificeer als "totall unkontrolierbar".
Van wegblijven dus, met name van Babi Panghang
ben zegt:
chinees eten een keer is heerlijk.
Maar het is altijd (te) zout.
Iets om rekening mee te houden lijkt me.
Ineke zegt:
Dat klopt inderdaad ook!
Jazzisa zegt:
Als ik chinees haal, pak ik meestal tjaptjoi met rijst en foe yong hai. Ik weet dat t niet gezond is, maar zo beperk ik de schade: ik heb nog steeds genoeg eiwitten door de foe yong hai en tjaptjoi is bijna volledig groenten, dus die krijg ik ook binnen.
Verder eet ik vaker bij de Wok Away. Ook daar pak ik dan tjap tjoi, soms met vis of tofu erbij.
Maar hoe gezond zijn deze dingen eigenlijk? Is tjap tjoi wel ok? Ik weet dat er veel groenten in zitten, maar hoeveel vet zit erbij? Het lijkt wel mee te vallen, maar ik wil me ook niet vergissen...
Lotte (beheerder) zegt:
Hoi Jazzisa,
De hoeveelheid groenten en eiwitten zit hierbij inderdaad wel goed, maar let vooral op wat er verder aan toegevoegd is. Met name zoetige sausjes zoals die van de foe yong hai bevatten vaak ontzettend veel suiker. Ook voor de tjap tjoi en andere woksauzen geldt dat er vaak suiker aan toe wordt gevoegd. Het is daarom alsnog beter om dit soort eten niet al te vaak op het menu te zetten :-)
Jan zegt:
Mooie uitleg van het idee dat chinees in Nederland nog iets te maken heeft met aziatsche gerechten.