Heb je vaak last van kramp in je maag na het eten? Als je online naar de oorzaken van een zere maag na het eten zoekt, krijg je vaak allerlei zorgwekkende diagnoses te zien. Van ontstekingen tot zelfs maagkanker… In de meeste gevallen is het gelukkig lang niet zo ernstig! In dit artikel lees je wat meest voorkomende oorzaken van maagpijn na het eten zijn, en wat je er aan kan doen.
Oorzaken maagpijn na het eten
Verkeerd eten
Het kan zijn dat je maagpijn na het eten krijgt als je niet goed eet. Als je bijvoorbeeld te snel eet of niet genoeg kauwt voordat je je eten doorslikt, kan je spijsvertering zijn werk niet goed doen. Het verteren van je eten begint namelijk al in je mond! Enzymen in je speeksel breken het voedsel alvast een beetje af. Als dit niet lukt, omdat het voedsel al verdwenen is voordat je mond aan het afbreken toekomt, krijg je last van je maag.
Probeer rustiger te eten en zorgvuldig te kauwen om maagkrampen na het eten te voorkomen. Zo kun je bovendien meer van je maaltijd te genieten!
Ongezond leven
Je algemene gezondheid kan ook bijdragen aan maagpijn na het eten. Heb je bijvoorbeeld veel stress, rook je, heb je een onregelmatig eetritme of drink je veel alcohol? Dan kan het zijn dat je maag en spijsvertering ontregeld raken.
Als je een gevoelige spijsvertering hebt, kunnen koffie, thee en vet of pittig eten ook zorgen voor irritatie. Als je denkt dat je zere maag na het eten mogelijk aan je levensstijl ligt, probeer dan een van bovenstaande oorzaken te minderen en kijk of dat een verschil maakt.
Voedselallergie of -overgevoeligheid
Als je onverklaarbare maagpijn na het eten hebt, kan het ook dat je last hebt van een onontdekte voedselallergie of -overgevoeligheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van lactose of gluten in de maaltijd. Dergelijke gevoeligheden kunnen ook op latere leeftijd nog spontaan opkomen.
Dit is gelukkig heel gemakkelijk te testen: als je denkt dat je een allergie of intolerantie hebt voor een bepaalde voedingsstof, probeer dan eens een week lang niets met die stof te eten of drinken. Nemen de klachten af of verdwijnen ze? Laat dan een allergietest uitvoeren bij de dokter voor uitsluitsel.
Verstopping
Maagklachten na het eten kunnen te maken hebben met verstopping, ook wel constipatie of obstipatie genoemd. Dit kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld medicijngebruik, te weinig lichaamsbeweging of gewoon te weinig vezels in je dieet.
Probeer voldoende te drinken en genoeg vezels te eten. Als je gedurende langere tijd last hebt van verstopping die niet over wil gaan, kun je overwegen een laxeermiddel in huis te halen. Laxeermiddelen zijn echter niet geschikt om langere tijd te gebruiken! Als je vaak last hebt van verstopping kun je beter contact opnemen met de huisarts.
Voedselvergiftiging
Als je iets gegeten hebt dat bedorven is, kan het zijn dat je voedselvergiftiging hebt opgelopen. In dit geval gaan je maagklachten vaak gepaard met diarree en overgeven. Voedselvergiftiging is heel vervelend, maar gaat over het algemeen vanzelf over. Als de klachten langer dan 5 dagen aanhouden, is het wel verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Bij twijfel: huisarts
Er zijn ook allerlei ernstigere oorzaken van maagkrampen na het eten te verzinnen, zoals ontstekingen, maagzweren, tumoren of een aneurysma. Deze beschrijven we niet in dit artikel omdat je in deze gevallen altijd contact op moet nemen met een huisarts.
Heb je dus last van maagkrampen of andere maagklachten en denk je dat het niet met een van bovenstaande oorzaken te maken heeft? Ga dan langs bij je huisarts. Ook als je pijnklachten niet afnemen of zelfs erger worden, als je bloed overgeeft of als je zwarte ontlasting hebt, raden we je sterk aan om contact op te nemen met de huisarts.
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!