Vandaag geven we jullie een recept van een trouwe lezer (bedankt, Deborah. Het ijs is echt heerlijk!). We zijn natuurlijk dag en nacht op zoek naar nieuwe manieren om gezond eten makkelijker en leuker te maken. Niemand wil ten slotte jarenlang op droge rijst en saaie groenten leven. Gelukkig betekent verantwoord zeker niet dat voedsel ook onaangenaam hoeft te zijn – integendeel.
Met de juiste recepten zul je zelfs lekkerder eten dan toen je nog regelmatig met een zak friet op de bank hing. Dit banaan chocolade pindakaas proteïne ijs is een voorbeeld van hoe lekker gezond eten kan zijn!
Eiwitpoeder: is het nodig?
Laten we eerst even kort naar de ingrediënten kijken. Eén van de bestanddelen van dit recept voor ijs is eiwitpoeder. Eiwitpoeder is een ontzettend handige manier om meer proteïne binnen te krijgen; je gooit het gewoon door smoothies en dergelijke heen. Voor dit recept is het dan ook zeker aan te raden om het te gebruiken.
Dat wil echter niet zeggen dat je per se eiwitpoeder in moet kopen als je serieus gaat sporten. Eiwitrijke shakes kun je immers ook met bijvoorbeeld kwark maken. Uiteindelijk gaat het erom dat je doet waar je je prettig bij voelt. Zolang je maar zorgt dat je de juiste macronutriënten binnenkrijgt, kun je dat doen zoals je wilt!
Natuurlijke zoetmiddelen
Wat zit er verder nog in Deborahs proteïne ijs? We gebruiken verschillende natuurlijke zoetmiddelen. Van geraffineerde witte suiker weten we inmiddels dat het je lichaam weinig goeds te bieden heeft. Het bevat simpelweg geen nuttige voedingsstoffen, en kan wel een heleboel kwaad doen. Gelukkig zit dat bij de bananen net even anders.
Het grote voordeel van fruit is namelijk dat het niet alleen suikers bevat. Je krijgt er ook een hele hoop vezels, micronutriënten en antioxidanten mee binnen. Niet voor niets bestaat er het advies van twee porties fruit per dag. Met dit ijs heb je die direct al binnen!
Pindakaas en cacao gezond?
Verder gebruiken we pindakaas en cacao voor de smaak van het proteïne ijs. Dit zijn beide voedingsmiddelen die vaak als ongezond worden gezien. Pindakaas is vette rommel, nietwaar? Nou – nee. Pinda’s bevatten ontzettend gezonde vetten, samen met de nodige eiwitten en mineralen. Zorg alleen wel dat je een pindakaas zonder toegevoegde suikers koopt.
De standaard Calvé pindakaas is hiervan een goed voorbeeld. Ook cacao is gezonder dan vaak gedacht wordt. Ja, het wordt vaak in ongezonde producten gebruikt – maar dat ligt weer meer aan de suiker dan aan de cacao. Je kunt het namelijk wel degelijk gebruiken als een bron van micronutriënten en antioxidanten!
Wat heb je nodig?
Met deze ingrediënten kunnen we dan beginnen aan ons proteïne ijs. Je hebt daar geen ingewikkelde benodigdheden zoals ijsmachines voor nodig. Een vriezer en een stevige blender zijn voldoende. Je zult wel enige tijd van tevoren moeten beginnen met de voorbereiding; de bananen die we gebruiken, moeten namelijk bevroren zijn.
Ze hebben minstens zes uur nodig om door en door te bevriezen. Het beste kun je ze natuurlijk gewoon de avond van tevoren in de vriezer leggen - wel even de schil eraf halen ;) - dan weet je zeker dat je de volgende dag goed zit.
Het recept voor proteïne ijs
Voor twee personen gebruik je 3 bevroren bananen, 1,5 el pindakaas, 1,5 el cacao, 250 g kwark, 1 schepje eiwitpoeder en (optioneel) bevroren frambozen naar smaak. Doe alle ingrediënten samen in een blender (zorg dat de mesjes sterk genoeg zijn voor de bananen). Pureer tot een ijsmengsel.
Als je het ijs wat zoeter wilt maken kun je een klein beetje honing toevoegen. Ook is het lekker om het ijs met wat geschaafde amandelen te besprenkelen. Eet het proteïne ijs direct op of zet het nog kort in de vriezer voor iets meer stevigheid. Vries het in ieder geval niet langer dan een uur in, want dan verliest het zijn romigheid. Eet smakelijk!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!