Eieren zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook nog eens heel nuttig. Ze worden door de meest uiteenlopende gerechten gedaan om ervoor te zorgen dat de boel goed bindt. Of je nu voor een zoete taart of voor zelfgemaakte pasta gaat! Eieren zijn echter zeker niet alleen ingrediënten die een ondersteunende rol kunnen spelen.
Ook als middelpunt van hun eigen gerechten doen ze het uitstekend. Hou jij van eieren, maar ben je de standaard hardgekookte variant een beetje zat? Hieronder noemen we maar liefst zes leuke gerechten met ei. Daarmee doe je genoeg inspiratie op om weer een hele tijd vooruit te kunnen!
Eieren gezond
Grappig genoeg eten maar weinig mensen hun eieren om de uitstekende voedingsstoffen die erin zitten. En dat terwijl ei juist propvol zit met verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten. Om met die vitamines te beginnen: eieren zijn natuurlijk leveranciers van B-vitamines, zoals andere dierlijke producten.
Daarnaast bevatten ze echter ook vitamine A, D, E en K. Ook zijn ze rijk aan onder andere zink, calcium, selenium en magnesium. Het stofje choline, dat ook in grote mate in eieren voorkomt, ondersteunt de prikkeloverdracht in de hersenen. En ten slotte zijn er dus nog die antioxidanten die je lichaam beschermen tegen stoffen die in sommige gevallen schadelijk kunnen zijn voor weefsels en cellen.
En dat cholesterol?
Genoeg reden om eieren te eten, met andere woorden. Toch zul je wel eens gehoord hebben dat je officieel maar drie eieren per week ‘mag’ eten. De reden voor die veelgehoorde beperking is dat er in eieren relatief veel cholesterol zit. Veel mensen hebben al een hoog cholesterolniveau. Natuurlijk vererger je dat liever niet met je voedingspatroon.
Onderzoek laat echter zien dat eieren helemaal geen negatief effect hebben op je cholesterollevels. Je goede HDL-cholesterol stijgt er wel door, maar je slechte LDL-cholesterol daalt juist. Eén tot twee eieren per dag vormen dus geen probleem. Zeker binnen een voedingspatroon waarin je verder niet te veel dierlijke vetten en transvetten eet, zit je daarmee wel goed.
Gerechten met ei
Maar wat nou als je dat roerei bij het ontbijt nogal zat begint te worden? Of als je langzamerhand geen saai gebakken ei meer kunt zien? Dan is er gelukkig nog veel meer mogelijk! De onderstaande zes gerechten met ei geven je nét even iets anders. Zo kun je er gewoon lekker en gevarieerd van genieten.
1. Florentijnse eieren
Florentijnse eieren zijn een brunchgerecht om je vingers bij af te likken! Klop 2 eidooiers luchtig met het sap van een halve citroen. Verwarm au-bain-marie en voeg al roerende langzaam 100 gram gesmolten boter toe. Er ontstaat zo een luchtige, romige saus. Breng het geheel met peper en zout op smaak.
Pocheer 4 eieren. Je kunt dit doen door ze eerst in een kopje te breken en ze dan voorzichtig in kokend water te laten glijden. Laat intussen 400 g spinazie slinken en uitlekken. Serveer het geheel op geroosterde broodjes: eerst de spinazie, dan een ei, en daar overheen de saus.
2. Gevulde eieren
Gevulde eieren zijn voor veel mensen traditioneel eten voor op feestjes. Je kunt ze echter ook prima voor jezelf maken, bijvoorbeeld als tussendoortje. Kook de eieren eerst flink hard (minstens 12 minuten in kokend water.) Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden en haal de eidooiers er voorzichtig uit.
Je kunt de vulling vervolgens op verschillende manieren klaarmaken. Traditioneel is een mengsel van dooier, mayonaise, mosterd en bieslook. Je kunt echter ook voor heel andere kruiden en specerijen kiezen – wat dacht je van kerrie-eieren? Of vervang de mayonaise bijvoorbeeld door geprakte avocado voor extra gezonde vetten.
3. Gevulde omelet
Omeletten op zichzelf zijn vaak nogal saai. Omeletten die je als wrap gebruikt zijn echter een heel ander verhaal! Er zijn verschillende varianten mogelijk. We geven je een paar suggesties:
- Champignons. Bak de champignons aan tot ze lekker zacht zijn, bijvoorbeeld met peterselie en een sjalotje.
- Aziatische vulling. Knapperige groenten – wortel, paprika, peultjes en taugé – vormen de basis. Maak af met een sausje van sojasaus en limoensap.
- Caprese. Vul de omelet met plakjes mozzarella, verse tomaatjes en lekker veel basilicumblaadjes. Liever nog meer groente? Courgette past er uitstekend bij!
- Mexicaanse vulling. Een mengsel van avocado, peulvruchten, koriander en limoen doet het uitstekend. Meng er voor wat frisheid nog een scheutje yoghurt door.
4. Cloud bread
We hebben er al eens eerder een blog over geschreven, maar cloud bread is te leuk om niet te noemen. Dit brood bestaat eigenlijk uit bijna alleen maar ei! De truc is om alles eerst te splitsen… Klopt het eiwit van drie eieren stijf. Neem vervolgens de dooiers, meng met 3 el hüttenkäse, 0,5 tl bakpoeder en een snufje zout, en klop dat luchtig.
Spatel de eiermengsels door elkaar en maak ongeveer 12 bolletjes op een bakplaat. Bak in een ruim kwartiertje goudbruin in de oven op 150 graden. Je kunt de cloud breads op de meest uiteenlopende manieren beleggen!
5. Eiersalade met linzen
Koop jij je eiersalade ook altijd kant-en-klaar in de supermarkt? Zelfgemaakt is hij eigenlijk veel lekkerder. Bovendien kun je zo je eigen extra ingrediënten toevoegen – zoals linzen voor extra structuur. Kook twee eieren tot ze hardgekookt zijn. Kook intussen ook 2 el linzen in ongeveer 20 minuten zacht.
Snijd de eieren in stukjes, en giet de linzen af (en knijp het vocht eruit). Meng alles met een lepeltje mayonaise en kruiden naar wens. Ook hier is een flinke hoeveelheid kerrie weer een aanrader! Serveer bijvoorbeeld op brood met blaadjes verse spinazie.
6. Meringues
Temidden van alle gezonde gerechten met ei nog even iets heel anders: meringues! Geen aanrader voor iedere dag, maar af en toe wel heel lekker. Je gebruikt voor deze schuimpjes alleen de eiwitten (de dooiers kun je voor de Florentijnse eieren bewaren…). Klop 2 eiwitten stevig, samen met ongeveer 100 ml honing of ahornsiroop.
Het mengsel is stijf genoeg wanneer je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eruit valt. Lepel of spuit kleine hoopjes op een bakplaat en bak twee uur op 90 graden. Laat de meringues vervolgens nog een uurtje goed afkoelen voor de knapperige structuur!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Moniek zegt:
Hoi,
Vormen de eiwitten uit de meringues niet voor enorme suikerbommen?
Dus dat de eiwitten zich omzetten in suiker?
groetjes
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Moniek,
Eiwitten kunnen zich niet omzetten in suikers (koolhydraten). De chemische bouwstenen zijn heel anders :-) Natuurlijk voeg je aan die meringues wel suiker toe, maar de eiwitten blijven gewoon eiwitten!
Joke Jeras zegt:
Wat een makkelijke en fijne recepten voor tussendoor zelf denk je hier niet aan, ik ga ze uitproberen heerlijk.
Mark zegt:
Hi Joke,
Goed om te horen dat je wat aan de ei recepten hebt!
Groetjes,
Mark