Niks makkelijker dan op een hectische dag snel een blik soep open trekken. Even opwarmen en klaar is kees! En soep is best gezond toch? Er zitten ten slotte groenten in?
Soep uit blik heeft een relatief goede reputatie, zeker voor een kant-en-klaar product. Helaas geldt - zoals voor zoveel 'gezonde' producten - dat dat niet altijd helemaal terecht is! In deze blog leggen we je uit waarom soep uit blik niet altijd even gezond is, en waar je op moet letten als je toch graag een paar blikken op voorraad wilt houden.
Een beetje té zout
Veel Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Op zichzelf is natrium niet slecht voor je, maar meer dan 1,5 gram per dag verhoogt de bloeddruk flink. Dat is met name ongezond omdat het je hart en nieren te veel belast, waar je op den duur gezondheidsproblemen van kunt krijgen.
1,5 gram natrium staat gelijk aan ongeveer 6 gram zout. Daar gaan veel mensen ruimschoots overheen! Met name kant-en-klare producten leven vaak een stevige bijdrage. Zo ook soep uit blik: sommige merken zijn zo zout dat je met één portie al de helft van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgt.
Als je zelf soep maakt, is al dat zout eenvoudiger te vermijden. Je kunt dan een bouillonblokje minder gebruiken en in plaats daarvan een extra handje kruiden toevoegen om de smaak op peil te houden. Bij kant-en-klare soep heb je dat echter niet zelf in de hand!
E-nummers in kant-en-klare soep
E-nummers zijn additieven in je eten die door de Europese Unie officieel zijn goedgekeurd. In principe is daar niets mis mee: sterker nog, het idee is juist dat je erop kunt vertrouwen dat stoffen op de e-nummerlijst niet slecht voor je zijn.
Toch bestaat er een hoop weerstand tegen deze additieven. Er zijn namelijk een paar e-nummers waarbij tóch het vermoeden bestaat dat ze nadelen voor de gezondheid kunnen hebben. Eén daarvan is MSG, of E621, waar sommige mensen slechter op lijken te reageren dan anderen. Deze smaakversterker zit helaas regelmatig in kant-en-klare producten, en dus ook in soep in blik.
Voor de duidelijkheid: de meeste e-nummers zijn probleemloze toevoegingen om gerechten een betere smaak, structuur of houdbaarheid te geven. Je hoeft dus niet bij iedere E op de verpakking in paniek te raken. Maar weet je van jezelf dat je voor bepaalde e-nummers gevoelig bent, dan is soep uit blik vaak een minder goede keuze.
Suiker
Soep uit blik is een hartig product. Wat heeft suiker er dan mee te maken? Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat ook aan hartige kant-en-klaarproducten vaak suiker toegevoegd wordt. Dat versterkt namelijk de smaak, en maskert de enorme hoeveelheid zout een beetje...
Suiker kan moeilijk te herkennen zijn, omdat het onder allerlei andere namen op het etiket gezet kan worden. Wees alert op namen als sucrose, fructose, gerstemout, dextrose, maltose, maltodextrine en alles dat op -ose eindigt. Ook siropen en sappen zijn gewoon verkapte suikers.
Hoe hoger iets op de ingrediëntenlijst staat, hoe hoger het percentage in het product is. Door verschillende soorten suikers toe te voegen wordt dat aandeel versnipperd. Goed lezen dus!
Kijk ook naar de verpakkingen
Om te bepalen of soep uit blik gezond is, is niet alleen de inhoud van het blik relevant. Ook de verpakking kan meespelen. Sommige blikken zijn namelijk aan de binnenkant bekleed met een materiaal dat de stof Bisphenol A bevat. Bisphenol A, beter bekend als BPA, is een middel dat negatieve effecten op de gezondheid heeft. Een teveel aan BPA is schadelijk voor de nieren, lever, vruchtbaarheid en zou een verstorend effect op het hormoonsysteem hebben.
Door soep uit blik te eten kun je kleine hoeveelheden BPA binnenkrijgen. In sommige landen zijn verpakkingsmiddelen met BPA daarom verboden, maar in Nederland niet. Wel kiezen steeds meer merken tegenwoordig voor soep uit zak in plaats van blik. Dat scheelt weer in de BPA!
Zelf verse soep maken
Natuurlijk is af en toe soep uit blik eten heus niet meteen ongezond. Het is nog steeds wel voedzamer dan een frietje of een pizza margarita. Aan de andere kant is het beter om het niet te vaak te doen - en gelukkig is dat ook helemaal niet nodig! Verse soep is namelijk ongeveer even makkelijk, en een heel stuk gezonder.
Je hebt een pan soep gemiddeld binnen een kwartiertje op tafel. Snij wat groenten in stukjes, voeg kruiden en eventueel peulvruchten toe, even koken en pureren, en je bent klaar. Perfect om restjes groenten op te maken. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, kook dan in één keer een grote pan soep en vries het in porties in. Altijd een makkelijke maaltijd paraat!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Golverdingen zegt:
Waar is de binnenkant van zakdoek bekleed
christ zegt:
ja klopt maar dat zetten ze er niet bij.
christ zegt:
soarma is wel gezond en chinees .een blikje unox kan geen kwaad onzin allemaal.
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Chris, we baseren onze artikelen op de wetenschappelijk onderbouwde adviezen van instanties zoals het Voedingscentrum. Als je een betrouwbare bron hebt voor je opmerkingen, horen we natuurlijk graag van je, want dan kunnen we daar rekening mee houden :-)
Marie Therese boucneau zegt:
Ja heel interessant ik heb moeilijke stoelgang en zoek de oplossing in welke groenten en fruit het best zijn,eet altijd volkorenbrood
Lotte (beheerder) zegt:
Ik hoop dat je het juiste eetpatroon kunt vinden, Marie Therese! Bij een moeilijke stoelgang kunnen ook voldoende gezonde vetten soms voor verbetering zorgen, mogelijk is dat nog de moeite waard om naar te kijken :-)
Paul zegt:
Soep uit blik kan je gemakkelijk aanvullen om het minder zout te maken, snij bijv een tomaat of stukjes paprika door goulash en tomaten/groentensoep
Anoniem zegt:
Je kunt het wel verdunnen met water maar de hoeveelheid zout blijft hetzelfde .