Zeker in Italiaanse restaurants staat het standaard op het menu, maar ook in de rest van de wereld is carpaccio populair. Voor veel mensen is dit dan ook hét voorgerecht als ze eens lekker uit eten gaan. Carpaccio is bovendien niet alleen lekker, maar heeft ook nog eens een gezond imago.
Er zitten immers alleen maar duidelijke, pure ingrediënten in: je weet precies wat er op je bord ligt. Maar dan is de vraag natuurlijk: zijn die ingrediënten ook inderdaad zo gezond als vaak gedacht wordt? Of valt dat bij nadere bestudering toch een beetje tegen? We bekijken vandaag hoe gezond carpaccio eigenlijk is!
Wat is carpaccio?
Hoewel we allemaal wel een idee hebben, is het toch de moeite waard om te kijken wat ‘echte’ carpaccio nu is. Het draait hier natuurlijk allemaal om het vlees. Bij een goede carpaccio wordt daarvoor ossenhaas gebruikt, een spier die zich in de rug van runderen bevindt. Hoewel het om rundvlees gaat, is dat relatief mager vlees.
De ossenhaas wordt vervolgens rauw in flinterdunne plakjes gesneden en geserveerd met dressing, pijnboompitjes, kaas en soms wat rauwkost. Er bestaan natuurlijk allerlei variaties op dit recept.
Soms worden er groenten toegevoegd, of wordt de ossenhaas juist licht gegaard. Kan natuurlijk ook allemaal hartstikke lekker zijn, maar voor de overzichtelijkheid beperken we ons vandaag tot het traditionele recept.
Rood vlees ongezond?
De belangrijkste kwestie is natuurlijk: hoe zit het met effect van rood vlees op je gezondheid? Teveel rood vlees is niet gezond en vergroot de kans op kanker, beroerte en diabetes type 2 (bron).
Natuurlijk betekent dat niet dat je helemaal geen rood vlees meer mag eten, maar in Nederland wordt aangeraden om de consumptie beperkt te houden. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 300 gram rood vlees per week.
Calorieën carpaccio
Een voordeel van dit specifieke rode vlees is dan wel weer dat het relatief slank is. Je vindt per 100 gram vlees zo'n 23 gram eiwit en slechts 2 gram vet. Dat is om te beginnen fijn voor de calorieën: vet levert er daar immers een stuk meer van.
Daarnaast is het ook nog eens fijn omdat de vetten in vlees doorgaans niet de gezondste zijn. Teveel dierlijk vet wordt in verband gebracht met hart- en vaatproblemen, bijvoorbeeld. In totaal zitten er ongeveer 110 calorieën in iedere 100 gram carpaccio.
Het totale aantal hangt natuurlijk wel af van wat er verder nog bij zit. Ingrediënten als dressings, pijnboompitjes en geschaafde Parmezaan kunnen nog flink wat energie toevoegen.
Pijnboompitjes gezond
Om naar de gezondheid van carpaccio te kijken, moeten we natuurlijk ook die extra ingrediënten even meenemen. Laten we met het goede nieuws beginnen: de pijnboompitjes. Die zijn in tegenstelling tot de ossenhaas wél flink calorierijk, maar gelukkig zitten er dan ook heel andere vetten in! Het gaat hier namelijk voornamelijk om onverzadigde vetten die juist goed zijn voor je hart en cholesterol.
Ook bevatten pijnboompitten veel vitamine K en verschillende mineralen zoals fosfor, magnesium en calcium. Zolang je de calorieën een beetje in de gaten houdt, hoef je je hier dus absoluut niet schuldig over te voelen!
Dressing gezond?
Carpaccio wordt verder vaak afgemaakt met smaakmakers als dressing en Parmezaanse kaas. Om even met die dressing te beginnen: die kán best gezond zijn. Veel recepten gebruiken olijfolie, dat ook bijzonder goed is voor je hart en bloedvaten. Soms wordt er echter ook een op mayonaise gebaseerde dressing gebruikt. Dat hoeft niet problematisch te zijn, maar levert wel weer extra calorieën.
Bij de Parmezaanse kaas is vervolgens weer sprake van de gebruikelijke dierlijke vetten die je in zuivel vindt. Eet er niet te veel van, maar een beetje als smaakmaker is absoluut geen probleem.
Is carpaccio gezond?
Als we dat alles besproken hebben: is carpaccio dan gezond? Eigenlijk zoals altijd hangt het antwoord weer vooral af van jouw verdere voedingspatroon. Carpaccio op zich is gezond, maar zorg dat je rood vlees in gematigde hoeveelheden binnenkrijgt.
Zo’n carpaccio is meestal niet meer dan 100 gram, dus dat kan prima – áls je verder niet de hele week aan de steaks zit! Ook bevat een carpaccio met alles erop en eraan best wat calorieën, maar ook dat hoeft geen probleem te zijn. Je zult er simpelweg voor moeten zorgen dat het in je verdere dagmenu past. Het eindoordeel is dus: dagelijks eten hoeft niet, maar voor af en toe is carpaccio echt een prima keuze.
Kant-en-klare carpaccio
Een kleine kanttekening mag daar nog wel bij! Want tot nu toe hebben we het steeds over de ‘echte’ carpaccio gehad, die inderdaad zo veel mogelijk uit ‘pure’ ingrediënten bestaat. Dat is doorgaans niet de kant-en-klare carpaccio die je in de supermarkt vindt. Het vlees is daar vaak stevig bewerkt voor de houdbaarheid.
De andere ingrediënten – vooral de dressing – worden er vaak ook niet gezonder op. Eet je carpaccio dus liever bij een restaurant waar je weet dat ze hem goed maken. Of, als je echt precies wilt weten wat je op je bord hebt: maak hem zelf!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
lijsje zegt:
kan ik elke dag een broodje carpaccio eten
Lotte (beheerder) zegt:
Hi Lijsje, dat hangt er geheel vanaf hoe je je voedingspatroon verder inricht. In het algemeen is wat meer variatie aan te raden, maar als je met de rest van je dieet voldoende groente, plantaardige eiwitten, vezels etc. binnenkrijgt, is een broodje carpaccio zonder ongezonde toevoegingen prima :-)