Het is een geliefde snack in de pauze, of onderweg in de trein: het saucijzenbroodje. Knapperig deeg, heerlijk gekruid vlees – wat wil je nog meer? Behalve dat veel mensen óók proberen om gezonder te gaan eten…
Hoe problematisch is het nou, zo’n saucijzenbroodje tussendoor? Hoeveel calorieën zitten er in een saucijzenbroodje, en is het echt zo ongezond? We zetten het in deze blog even voor je onder elkaar!
Hoeveel calorieën zitten er in een saucijzenbroodje?
Het aantal calorieën in een saucijzenbroodje hangt er natuurlijk een beetje vanaf bij welke bakker of supermarkt je het haalt. De verhoudingen van de ingrediënten kunnen immers verschillen, net als de portiegrootte.
Een gemiddeld saucijzenbroodje weegt ongeveer 70 gram en levert zo’n 250 kcal. Daarvan komt het grootste deel uit vet: 16,4 gram, oftewel 147,6 kcal. Daarnaast komt er nog ongeveer 80 kcal uit koolhydraten en een bescheiden 20 kcal uit eiwitten.
En het vegetarische saucijzenbroodje?
Steeds populairder wordt ook het vegetarische saucijzenbroodje van de Vegetarische Slager. Nu hebben producten zonder vlees vaak een gezondere reputatie, maar gaat dat hier ook op? Helaas: de Vegetarische Slager maakt nog wel gewoon gebruik van roomboterbladerdeeg en andere traditionele ingrediënten.
In de voedingswaarden zie je dat terug. De saucijzenbroodjes van de Vegetarische Slager zijn 82 gram en leveren 246 kcal. Ca. 140 kcal komen uit vet, en de koolhydraten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 65 kcal. Ten slotte zit er voor ruim 30 kcal aan eiwitten in.
Transvetten in een saucijzenbroodje
Nu is 250 kcal vrij veel voor een snelle snack, maar als je het in je energiebalans weet te passen, hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Een ander detail uit de voedingswaardetabel, daarentegen, is vervelender: de transvetten.
Een saucijzenbroodje bevat behoorlijk wat transvetten, gedeeltelijk uitgeharde vetten. Die worden algemeen gezien als de ongezondste soort vet – nog een stuk schadelijker dan verzadigde vetten. Transvetten leiden snel tot hart- en vaatziekten een stimuleren vaak de opslag van buikvet.
Zowel bladerdeeg als bewerkt vlees zijn relatief rijk aan transvet. Het gevolg is dat een saucijzenbroodje ook een flinke transvettenbom is!
En hoe zit het met het zoutgehalte?
Naast de transvetten en calorieën heeft het saucijzenbroodje nog een probleem: zout. Zoals algemeen bekend is, kun je daar beter niet te veel van eten. Het maximum dat algemeen aangehouden wordt is 1,5 gram natrium, of 6 gram keukenzout, per dag.
Eén saucijzenbroodje van 70 gram bevat gemiddeld zo’n 1,24 gram zout. Dat is dus ongeveer een vijfde van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, in één kleine snack! Het vegetarische saucijzenbroodje scoort hier overigens iets beter, met ongeveer 0,80 gram zout per stuk.
Niet te vaak!
Betekent dit alles nu dat je de saucijzenbroodjes voor de rest van je leven af moet zweren? Zo erg is het ook niet direct. Transvet is ongezond, maar je gaat er ook niet dood van als je er af en toe eens iets van eet. Hetzelfde geldt voor zout: dat hoeft geen probleem te zijn als je verder niet te zout eet.
Maar let op: het is wel belangrijk dat je het ook inderdaad bij af en toe houdt. Saucijzenbroodjes zijn niet geschikt om iedere dag op het menu te zetten. Daarvoor bevatten ze simpelweg te veel ongezonde stoffen en te weinig nuttige voedingsstoffen.
Kortom, is een saucijzenbroodje nu nog jouw vaste trein- of pauzesnack? Probeer dan een iets verantwoorder alternatief te vinden en kies hier alleen bij uitzondering nog voor!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
beekhuizerzand@gmail.com zegt:
In de warme zomermaanden moet je echt wel voldoende zout eten dit mineraal zweet je met grote hoeveelheden uit namelijk als je dan zoutloos eet
Bij een mild natriumtekort heb je meer kans om te vallen door concentratiestoornissen. Daarnaast kunnen er klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gevoelloosheid en spierkrampen optreden. Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose).
Dus iets meer zout eten in de zomermaanden is net verkeerd!