Veel mensen zijn gek op een zuivelontbijtje, of het nu melk, yoghurt of kwark is. Het is gemakkelijk, gezond en, het allerbelangrijkst, lekker! Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen yoghurt en kwark, en welk van de twee is gezonder?
Het verschil tussen yoghurt en kwark, in het kort, is dat het totaal andere producten zijn! Ze zien er misschien vergelijkbaar uit, maar daar houdt het ook op. Yoghurt is gefermenteerde melk, en kwark is eigenlijk hele verse kaas. In dit blog zullen we dieper ingaan op zowel yoghurt als kwark en kijken we naar welk van de twee je het beste in huis kunt halen. Ook zullen we het hebben over de alternatieve soorten zuivel die je naast de yoghurt en kwark in de supermarkt ziet staan, zoals skyr en kefir.
Yoghurt
Yoghurt is dus gefermenteerde melk. Voor het fermenteren van deze melk worden melkzuurbacteriën gebruikt: die zetten melksuiker om in melkzuur. Yoghurt heeft dan ook een zurige smaak, waar kwark vaak wat zoeter is.
In yoghurt moeten ontzettend veel bacteriën zitten voordat het yoghurt genoemd mag worden. Iedere gram yoghurt bevat minstens tien miljoen levende bacteriën! Ook moeten er in ieder geval de soorten lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus in zitten, twee melkzuurbacteriën.
Kwark
Kwark, daarentegen, is een hele verse kaas, gemaakt van gestremde melk. Let op: bij het stremmen van melk voor kwark wordt regelmatig dierlijk stremsel gemaakt. In dit geval is kwark dus niet vegetarisch. Yoghurt is wel altijd vegetarisch.
In de supermarkt is vaak volle kwark en magere kwark te koop. Volle kwark heeft een erg hoog vetpercentage en is erg stevig, waar het vetpercentage van magere kwark erg laag ligt. Welke kwark het gezondst is, hangt af van je dieet en hoe veel vet je op een dag binnen wil krijgen.
Voedingswaarden: yoghurt of kwark?
De voedingswaarden van yoghurt en kwark zijn, zoals hierboven al genoemd, afhankelijk van of je kiest voor vol, halfvol of mager. Wat is nu de betere keuze, yoghurt of kwark?
Kwark bevat in ieder geval meer kilocalorieën dan yoghurt: volle kwark levert 129 kcal en magere kwark 58 kcal, terwijl volle yoghurt 58 kcal bevat en magere yoghurt slechts 37 kcal. Kwark bevat echter ook meer eiwitten dan yoghurt, met tussen de 7 en 11,5 gram voor kwark en tussen 3,8 en 4,1 gram voor yoghurt.
Ook op het gebied van vetten scoort kwark het hoogst: 9 gram voor volle kwark en slechts 0,3 gram voor magere kwark, waar volle yoghurt 2,9 gram vetten bevat en magere yoghurt slechts 0,2 gram. Wat de beste en gezondste keuze voor jou is, hangt af van je voedingsdoelen en wat je verder op een dag eet.
Hoe gezond je kwark of yoghurt is, hangt verder natuurlijk ook af van wat je er doorheen doet. Krokante muesli is over het algemeen bijvoorbeeld minder gezond dan muesli en bevat veel suikers en vetten, ook als je het in magere yoghurt doet.
Alternatieven voor yoghurt en kwark
Naast yoghurt en kwark zul je in de supermarkt ook nog een aantal andere opties zien staan, met spannende namen als skyr of kefir. Ook sojakwark en andere lactosevrije kwark- en yoghurtalternatieven worden steeds populairder.
Skyr
Skyr is een soort yoghurt zoals deze traditioneel in IJsland gemaakt wordt. De voedingswaarden zijn vergelijkbaar met yoghurt, maar er zitten wat meer eiwitten in. Skyr is dus de ideale zuivelkeuze voor mensen die veel sporten! Het nadeel is dat het vaak een stukje duurder is dan ‘gewone’ yoghurt of kwark. Heb je niet meer eiwitten nodig, dan is het dus niet de beste optie voor je portemonnee.
Kefir
Kefir is een soort yoghurtdrankje met koolzuur en een klein beetje alcohol, gemaakt van melk en kefirkorrels, die bestaan uit bacterieculturen. Het komt oorspronkelijk uit het Kaukasusgebied, waar het zowel van koeienmelk als van geiten- of schapenmelk gemaakt wordt.
Het fijne is dat mensen die lactoseintolerant zijn kefir vaak wel kunnen verdragen! Verder wordt wel beweerd dat het goed is voor je darmen en je weerstand, maar daar is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.
Plantaardige kwark
Als je niet goed tegen lactose kan of als je veganist bent, laat je alle bovenstaande zuivelproducten waarschijnlijk langs je heen gaan. Maar niet getreurd! Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden voor namaakzuivelproducten zonder lactose en zonder dierlijke producten. Plantaardige kwark op basis van soja is tegenwoordig in iedere supermarkt wel te vinden.
Lees wel de etiketten altijd even goed door, want soms wordt er aan deze plantaardige producten erg veel suiker toegevoegd. Dat kun je natuurlijk weer beter vermijden.
Wat eet jij liever, yoghurt of kwark? Of heb je nog een andere favoriet? We horen het graag van je!
Laat hieronder een reactie achter. We proberen dezelfde dag nog te reageren!
Willy zegt:
is het handig om even aan te geven wat die hoeveelheden werkelijk betekenen? staat nergens op welke hoeveelheid ik de volgende alinea moet betrekken:
Kwark bevat in ieder geval meer kilocalorieën dan yoghurt: volle kwark levert 129 kcal en magere kwark 58 kcal, terwijl volle yoghurt 58 kcal bevat en magere yoghurt slechts 37 kcal. Kwark bevat echter ook meer eiwitten dan yoghurt, met tussen de 7 en 11,5 gram voor kwark en tussen 3,8 en 4,1 gram voor yoghurt.
lijkt op Per 100 gram maar graag volledige eenheden
Ook op het gebied van vetten scoort kwark het hoogst: 9 gram voor volle kwark en slechts 0,3 gram voor magere kwark, waar volle yoghurt 2,9 gram vetten bevat en magere yoghurt slechts 0,2 gram.
A.C. Pronk zegt:
Is er ook verschil in eiwit (type) tussen kwark en yoghurt?
Lisa zegt:
Hallo
Mijn vraag is ,ik heb een erg hoge bloeddruk met medicatie ervoor,wat overgens niet voldoende helpt,
Nu eet ik al een jaar s’avonds een schaaltje kwark,en het eerste half jaar griekse styl yoghurt,met blauwe bessen en nog wat fruit,en crusli met allbran voor de stoelgang,maar nu vraag ik me af ,eat kan ik beter nemen ,voor dr bloeddruk kwark mager of yoghurt,ik kom er niet echt uit,en zo ja yoghurt welke dan.
Alvast bedankt
Vriendelijke Groet
Lisa .
smitelly@hotmail.com
Ineke zegt:
Hoi Lisa,
Voor je bloeddruk zal het weinig uitmaken of je een bakje yoghurt of kwark eet. Ik raad in ieder geval een kwark of yoghurt zonder toegevoegde suikers aan. Probeer voor je bloeddruk veel groente, fruit en volkoren producten te eten. En weinig verzadigde vetten, toegevoegde suikers en alcohol.